Lidové noviny

Ještě k tomu trenérovi

-

Ta nahrávka získala popularitu. Je na ní zachycena (asi tajně) promluva hokejového trenéra k jeho dorostenec­kým svěřencům poté, co se po koronaviro­vé pauze vrátili k tréninku a chytají dech. Promluva dosti drsná: „… Tady je to jak lazaret, a to je vám teprv patnáct… Že jste se dva měsíce flákali, je vrchol!“seřvává hlas kluky a ujišťuje: „Já su zvyklej hrát jedině o titul, takže ty na led taky nejdeš, to je ti, doufám, jasný.“Je tam i pasáž o okostici. „… Já ti dám okostici, vole, až ti bude špatně, vole… vaše tělo ještě vůbec nemůže vědět, že nějaká okostice je…“

Kdyby takhle spustil na stejně staré žáky učitel ve škole, nejspíš by si rodiče stěžovali a pedagog by skončil. S trenérem se má věc ale jinak. Náhodou to vím, protože se nějak stalo, že se nám poslední dekády v rodině místo předpoklád­aných knihomolů rodili sportovci. Když jeden z nich po jakémsi fotbalovém zápase jen tak mimochodem zmínil, že museli běhat ještě trestná kola, protože prohráli, taky jsem měla tendenci jít si stěžovat. Ale to by mi chlapec dal! Můj návrh, ať k trenérovi, který je k něčemu takovému nutí, přestane chodit a začne místo fotbalu číst knížky, ho dokonce pobavil. Skoro se mi zdálo, že se mu institut trestných koleček, dřepů a kliků zdá nejen v pořádku, ale taky cool.

Něco takového vás u dítěte, co pečlivě zkoumá adekvátnos­t každého školního úkolu, který má vypracovat, a dovolává se spravedlno­sti, když má vynést odpadky on, a ne bratr, překvapí. Trenéři musí mít něco, co my ostatní nemáme, nebo je to s lidskou duší trochu jinak, než jsme si mysleli. Aspoň když ji vystavíte působení míče nebo puku.

Možná bych měla říct, že hokeji ani fotbalu vůbec nerozumím, a pokud zahlídnu kousek nějakého zápasu v televizi, je to spíš náhoda nebo snaha pochopit, co na tom všichni mají a proč tak hulákají. Můj dojem bývá rozpačitý, jelikož hráči se mi zdají frustrovan­í a vystresova­ní. Nejspíš z faktu, že puk nebo míč je na hrací ploše vždycky jen jeden, zatímco hráčů tam běhá daleko víc, někdy prý i dvaadvacet.

Nejvystres­ovanější vypadá vždycky trenér, kterému nabíhají žíly na čele. Proto se ani nedivím, že říká „vole“. Trochu mě zaráží jen ta okostice, jelikož kdysi jsem s ní sama skončila v nemocnici. Ale vypadá to, že sportovec nejezdí se zánětem okostice do nemocnice, nýbrž na trénink.

Sportovci zřejmě taky nevadí, když se na něj při tom tréninku řve, ať se nefláká. Ví, že je to pro dobrou věc. Například proto, aby bylo možné si v nejbližší době „vytřít pr.el s tou Kometou pos..nou“.

Aby bylo jasno, zmíněná nahrávka mě nepohoršuj­e, ostatně jako nepohoršuj­e většinu z těch, kdo si ji na internetu poslechli a vyjadřoval­i se k ní. Jen bych chtěla vědět, co dělám doma špatně, že si můj zvýšený hlas a pobízení k jakémukoli­v výkonu potomci vykládají jako šikanu.

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia