Lidové noviny

EU otevře Číně hranice, USA a Rusku ne

- MICHAL BERNÁTH

BRUSEL/PRAHA Svou vlastní verzi cestovního semaforu, kterou momentálně používají české úřady, připravila i Evropská unie. Velvyslanc­i členských zemí se o víkendu shodli na seznamu mimounijní­ch států, jejichž občané budou moci od 1. července do EU přicestova­t.

Zelenou na pomyslném semaforu dostalo 19 zemí, mezi nimi Čína, Thajsko, Japonsko či Jižní Korea. Asijské země doplnily ještě nedaleká Austrálie a Nový Zéland. Do Unie mohou nově vycestovat také občané čtyř afrických zemí – Maroka, Alžírska, Rwandy a Tuniska. „Zelenou“devatenáct­ku doplňují ještě evropské mikrostáty Andorra, San Marino, Vatikán, Monako, jihoameric­ká Uruguay a dvě země západního Balkánu Srbsko a Černá Hora. Chybějí naopak státy jako Rusko či USA.

Návrh dnes budou schvalovat zástupci vlád. Dohoda na unijní půdě ale není pro vedení jednotlivý­ch členských zemí závazná. Mohou se rozhodnout, že budou řešit kontrolu hranic po svém.

„Devatenáct zemí je maximální počet. Členské státy nemusejí v tuto chvíli chvíli uvolnit pravidla u všech devatenáct­i,“řekl LN ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj bude Česká republika při hodnocení zemí zohledňova­t například to, zda daný stát oplátkou otevře hranice i pro její občany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia