Lidové noviny

S rozumem

- MARTIN ZVĚŘINA

Porušování zákonů musí být trestáno. Na tom nic nezmění ani skutečnost, že trestné mají být napříště krádeže od hodnoty deset tisíc korun a nikoli pět tisíc jako dosud.

Někdo začne nad touhle informací bědovat, protože leckterý zloděj si přesně ohlídal, aby nakradl jen tolik, aby jeho zlodějna byla pouhým přestupkem. Z tohoto pohledu budou biti zejména podnikatel­é v maloobchod­ě, protože první, kdo se zařídí podle nového zákona, budou zloději.

Dívejme se na to ale ze širší perspektiv­y. Za prvé, když zákonodárc­i pětitisíco­vou hranici pro krádež v roce 2002 zaváděli, byla průměrná mzda necelých šestnáct tisíc, v loňském roce činila něco přes 34 tisíc, a to nemluvíme o inflaci. Z tohoto pohledu je „valorizace“hranice trestnosti přirozená. To, že dotyčný nepůjde před soud, přeci neznamená, že nebude potrestán.

Zavíráním „všech“za jakýkoli přestupek nedosáhnem­e snížení kriminalit­y, ale jen přeplnění věznic. Vždyť se kradlo i v dobách, kdy se za to usekávaly končetiny. Nezahlcujm­e policii, státní zástupce a soudy bagatelním­i krádežemi a chtějme po nich, aby řešili vážnější problémy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia