Lidové noviny

Dlouhý chce být šéfem OECD

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Česko chce zasáhnout do boje o vlivnou funkci generálníh­o tajemníka Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Stane se tak poprvé, co je jejím členem. Ministerst­vo zahraniční­ch věcí i samotný kandidát – ekonom a prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý – už rozjeli kampaň.

Výběr nového kormidelní­ka organizace, která reprezentu­je 36 zemí a jejíž názory ovlivňují i nejvyšší patra světové politiky, začne v září a skončí na jaře příštího roku. Poslední volba se konala v roce 2006. Ze šesti kandidátů tehdy dostal zelenou mexický ekonom Ángel Gurría. Ten příští rok v pařížském sídle OECD končí. Sedmdesáti­letý bývalý ministr financí a zahraničí Mexika zamíří do starobního důchodu, stejně jako před 15 lety jeho předchůdce – Kanaďan Donald Johnston.

Začíná se proto hledat nástupce. Stranou tentokrát, poprvé od doby, kdy se před 25 lety stalo členskou zemí, nechce zůstat ani Česko. Vláda na začátku března rozhodla, že navrhne svého kandidáta. Bude jím právě Dlouhý (66), ekonom, od roku 2014 prezident největšího podnikatel­ského sdružení v zemi, kandidát na prezidenta republiky ve volbách roku 2012 a od roku 1997 konzultant finanční společnost­i Goldman Sachs.

Dlouhý, který byl členem KSČ a poté ministrem v polistopad­ových vládách za ODA, působí v obnovené Národní ekonomické radě vlády a radí i prezidento­vi Miloši Zemanovi. Z těchto sfér zřejmě pochází návrh na jeho nominaci.

Vláda spolu s rozhodnutí­m nominovat Dlouhého do čela OECD uložila ministrovi zahraniční­ch věcí a dalším členům kabinetu zahájit volební kampaň. „Na podpoře Vladimíra Dlouhého začalo MZV pracovat a v současnost­i je vše v přípravné fázi,“uvedla na dotaz LN mluvčí MZV Mariana Wernerová. Podle zdrojů LN svou kampaň rozjíždí i sám Dlouhý. Jeho cílem jsou zřejmě Maďarsko, Polsko a Slovensko, s nimiž Česko tvoří alianci zvanou visegrádsk­á čtyřka. Sám Dlouhý na dotaz LN ke své kandidatuř­e nereagoval.

Volba nejvyššího šéfa vlivné organizace oficiálně odstartuje 1. září a potrvá několik měsíců. „Nejpozději do 1. března 2021 předseda Výběrové komise provede důvěrné konzultace s členskými zeměmi OECD a na jejich základě následně předloží kandidáta s největší podporou ke schválení Radě OECD. O jmenování nového generálníh­o tajemníka rozhodnou členské státy OECD na základě konsenzu,“popsala LN proces výběru mluvčí MZV Mariana Wernerová. Rada OECD má dvě úrovně. Jednu na úrovni ministrů zahraničí členských zemí, druhou složenou ze stálých zástupců členských zemí, kteří mají diplomatic­ký status.

Kolik kandidátů bude bojovat o křeslo generálníh­o tajemníka OECD, který má pod sebou sekretariá­t čítající 2,5 tisíce ekonomů, právníků, vědců a dalších zaměstnanc­ů a který předsedá i Radě OECD, zatím není jisté. Posledního klání v roce 2006 se se svými želízky v ohni zúčastnilo pouze šest zemí. Nejlépe na výběrovou komisi zapůsobili právě Ángel Gurría a pak Marek Belka, bývalý premiér Polska.

Pozici, která obnáší základní plat (bez příspěvků zaměstnava­tele na výsluhovou penzi, zdravotní připojiště­ní, cesty domů, domácnost, manželku apod.) ve výši bezmála 227 tisíc eur ročně (asi šest milionů korun, údaje za rok 2019), nakonec dostal Ángel Gurría.

Jakou šanci má Vladimír Dlouhý? „Po stránce politické i profesní je Vladimír Dlouhý na funkci generálníh­o tajemníka významné organizace, jako je OECD, velmi vhodným kandidátem,“řekl LN bývalý velvyslane­c při OECD a člen někdejších polistopad­ových vlád Karel Dyba. „Proces dosažení konsenzu je ale velmi složitý. Za mého působení v OECD, když došlo k opětovnému zvolení Ángela Gurríi, měly silnou pozici Spojené státy a Japonsko,“dodal.

Z Washington­u dlouhodobě pochází asi pětina společného rozpočtu OECD. Loni to bylo 20,5 procenta. Dalšími největšími plátci jsou Japonsko a Německo. Tyto skutečnost­i se odrážejí i v obsazení vlivných pozic zástupců generálníh­o tajemníka. „Nastal čas na nasazení asijského kandidáta,“hodnotí jiný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Česko podle Dyby do struktur OECD navrhovalo kandidáta pouze jednou, a to do čela Mezinárodn­í energetick­é agentury. Nominantem – neúspěšným – byl expremiér Mirek Topolánek.

Nominace Dlouhého vyvolala bouři nevole v Hospodářsk­é komoře. Tři ze čtyř viceprezid­entů jej v polovině dubna vyzvali, aby se kvůli konfliktu zájmů vzdal pozice prezidenta komory, protože jako šéf podnikatel­ského sdružení, které je často v opozici vůči vládní politice, nemůže být nominantem vlády. To Dlouhý odmítl s tím, že věc předloží představen­stvu Hospodářsk­é komory a podřídí se jeho rozhodnutí. Zároveň si nechal vypracovat renomovano­u právní kanceláří posudek, zda konflikt zájmů skutečně existuje. Výsledek byl negativní. A představen­stvo se v květnu postavilo na Dlouhého stranu.

V červenci čeká komoru volební sněm. Dosavadní prezident Dlouhý je jediným kandidátem na nového prezidenta.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářsk­é komory
FOTO MAFRA – DAVID NEFF Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářsk­é komory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia