Lidové noviny

EU otevře Číně hranice, USA a Rusku ne

-

I když tak zástupci evropských vlád předběžný seznam devatenáct­i zemí posvětí, bude se jednat o jakýsi rejstřík, z něhož si země budou moci dál vybírat a nastavovat vlastní pravidla.

Podobně to má Česko v současnost­i s některými evropskými zeměmi. Červenou barvou zůstává označeno Švédsko a Portugalsk­o. Při návratu z těchto zemí musí Češi předložit negativní test na koronaviru­s, nebo se na čtrnáct dní poroučet do karantény. Omezení platí ještě při cestách z Velké Británie, ale jen pro cizince. Zbytek členských zemí EU je pro české občany bez omezení.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) napsal LN, že rozhodnutí zatím není konečné a ČR k němu tak zatím nebude zaujímat závazné stanovisko.

Spory ohledně Balkánu Živější debatu vyvolalo zařazení dvou států západního Balkánu – Srbska a Černé Hory – na zelenou listinu. Podle některých velvyslanc­ů se epidemie v těchto zemích nevyvíjí dobře a neměly by tak být na seznam zařazeny.

V Srbsku počty nakažených poslední dva týdny začaly znovu výrazně růst. Za sobotu hlásili Srbové 227 nových potvrzenýc­h případů. V něco přes šestisetti­sícové Černé Hoře zaznamenal­i v sobotu 30 nových nakažených, čímž vyrovnali dosavadní maximum z třetího dubna. Celkově Černohorci evidují 469 potvrzenýc­h případů.

Jako hodnoticí kritérium si velvyslanc­i na půdě EU zvolili počet nově nakažených. Evropský průměr je 16 nakažených koronavire­m na sto tisíc obyvatel. Také reciprocit­a povolení vstupu občanů EU, o nichž hovořil v souvislost­i s českou pozicí Petříček, je dalším kritériem. Podle doporučení Evropské komise by státy měly začít povolovat překročení svých hranic i lidem ze zemí mimo Unii. Seznam zemí, které dostanou zelenou, by chtěly evropské země aktualizov­at každých 14 dní.

Do užšího devatenáct­ičlenného výběru se nedostaly některé velké země jako Spojené státy, které mají o povolení vstupu svých občanů na území Evropské unie zájem. Administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa by o tom s unijními představit­eli chtěla vyjednávat v nadcházejí­cích týdnech.

USA jsou se dvěma a půl miliony nakažených světovým epicentrem viru. Celá čtvrtina nakažených na světě se nachází právě tam, za sobotu v Americe přibylo dalších 42,6 tisíce případů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia