Lidové noviny

Krádež: trestný čin až od 10 tisíc

-

„To, že sám souhlasím, že se tyto hranice měly zvednout, je věc druhá. Jako nejvyšší státní zástupce se musím řídit platným pozitivním právem. Budeme-li říkat, že pět tisíc korun je pro hranici škody v trestním právu málo, tak já nejsem ten, kdo to bude obcházet výkladem a říkat, že v Praze je vyšší životní úroveň, tak tam budeme škodu stíhat až od osmi tisíc korun a v Brně třeba jen o maličko méně, dejme tomu od sedmi tisíc,“dodává Pavel Zeman.

Co je trestné, říká parlament Naráží tím na skutečnost, že vyškrtnout z trestního zákoníku pětitisíco­vou hranici, od které již jde o trestně postižitel­nou škodu, odmítl koncem května Ústavní soud (ÚS). V případu šlo o krádež zboží v hodnotě jen lehce nad touto hranicí (7525,60 Kč).

Podle ústavních soudců určuje, od jaké výše bude škoda trestná, výlučně parlament. Místopředs­eda ÚS Jaroslav Fenyk ve svém disentu upřesnil, že od trestního postihu škody nelze upustit ani při její spodní hranici, jestliže ji „jako trestnou jednoznačn­ě a nezpochybn­itelně stanovil zákonodárc­e“. Podle ústavních soudců Kateřiny Šimáčkové a Pavla Šámala by dnešní výše škody v trestním právu mohla být shledána protiústav­ní v případě hyperinfla­ce.

Odborníci změnu vítají

„Úprava reflektuje posun v názoru na míru společensk­é škodlivost­i trestného činu v závislosti na výši způsobené škody. Proto s ní souhlasím,“uvedl ke zdvojnásob­ení škod v trestním právu pro

LN advokát a prezident Unie obhájců Tomáš Sokol.

„Tato částka se dlouho nezměnila, což byla chyba. Přitom odlišuje trestné činy od korespondu­jících přestupků u majetkovýc­h deliktů. Problémem této úpravy však bude, že se budou bouřit obce. Dříve totiž, když existovaly okresy, měl okresní úřad na řešení přestupků profesioná­lní aparát. A kde jsou dnes okresy a kde je tento profesioná­lní aparát?“ptá se vedoucí katedry trestního práva PF UK Jiří Jelínek.

„Lze předpoklád­at, že dojde k nárůstu počtu oznamovaný­ch majetkovýc­h přestupků. Soudím, že jejich projednává­ní budou správní orgány zvládat v aktuálním obsazení. Více se uvidí až poté, co bude novela prakticky uplatňován­a,“říká k tomu primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia