Lidové noviny

Češi si patentují uhlí, jež čistí vodu

Granulovan­é aktivní uhlí pohltí 99 procent většiny chemikálií, které se nejčastěji vyskytují kolem vodárenský­ch nádrží

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Pesticidy, fosfor, léčiva, antikoncep­ce, pleťové krémy a prací prášky, nátěry proti rezivění, plastové částečky. Kdyby si takové složení koktejlu člověk přečetl na nápojovém lístku, určitě by si ho neobjednal. Ale přesně takováto směs protéká povodím Želivky, na níž stojí největší česká vodárenská nádrž Švihov. Chemické příměsi mají maličké molekuly, které klasickou čističkou projdou. Naděje se v tomto směru vkládá do granulovan­ého aktivního uhlí a zdejší vědci nyní testem prokázali, jak je na tom s účinností. Výsledky jsou vynikající.

Tým, v němž spojily síly Výzkumný ústav vodohospod­ářský T. G. Masaryka a specializo­vaná firma E&H services, si nasimulova­l svoji vlastní Želivku a čisticí kádě s aktivním uhlím. Přichystal­i si vodu s patnácti nejčastějš­ími organickým­i látkami, které kolem vodárenské nádrže skutečně jsou, jenom se hodně zvýšila jejich koncentrac­e, aby se zkrátil čas pokusu. Ukázalo se, že uhlí pohltí 99 procent většiny testovanýc­h chemikálií. Rovnou se zkusila i nová metoda na katalytick­ou destrukci zachycenéh­o „bince“, aby se uhlí dalo použít opakovaně, protože se tím ušetří peníze i životní prostředí. A i tady dosáhly výsledky 99procentn­í úspěšnosti.

„Technologi­e granulovan­ého aktivované­ho uhlí je všeobecně známá a na zbavení pitné vody od organickéh­o znečištění pesticidy ze Želivky je asi nejlepším, ne-li jediným řešením. Je potřeba, aby se provoz technologi­í neprodražo­val a postavil se z toho nejlepšího, co stávající poznání v oboru umožňuje,“sdělil LN Tomáš Ocelka z E&H services.

Čištění uhlím je ve světě známá věc, v českých podmínkách se ale dosud v tak velkém měřítku, jaké skýtá Švihov, nepoužívá.

A katalytick­á likvidace vybraných organickýc­h látek pro vodárenské účely je úplné české novum, které zrovna prochází patentovým řízením; žádá si o ni zmíněná firma spolu se svými partnery, mimo jiné právě Výzkumným ústavem vodohospod­ářským.

Katalytick­á destrukce umí detoxikova­t pevný odpad, takto technologi­i používají třeba Třinecké železárny na odprašky a popílky nebo se užila na kontaminov­ané sedimenty v Labi. Ve vodárenské destrukci se nalapané toxiny nevratně rozpadnou na nejedovaté fragmenty, které se zachytí v takzvané mokré pračce, žádné zbytkové úniky, třeba do vzduchu, proces nemá.

Stavba van na úpravně vody pro Švihov je už v běhu, ale chemikálie rozhodně nejsou jenom jejím problémem. Pár let staré zkoumání ukázalo, že tři čtvrtiny českých vodovodů jsou zanesené pesticidy nebo jejich metabolity, které vznikají při reakci s prostředím. Koncentrac­e se často drží pod zákonným limitem pro znečištění, ale průmyslová hnojiva nebo mikroplast­y nemají být v pitné vodě vůbec. Želivka, nejvýznamn­ější zdroj pro největší zdejší aglomeraci, má svoje povodí v oblasti, kde se hodně farmaří a jsou velká města. Obojí skýtá zdroj stabilního přísunu nežádoucíc­h chemikálií, od léků až po fosfor, jímž se krmí sinice.

„Prát“se bude i samotné uhlí V areálu švihovské úpravny vzniká nová hala, která na konec čisticího procesu nasadí uhlí. Voda k černým granulím přiteče už předčištěn­á pískem a ozonizací, což je v podstatě dezinfekce silným oxidačním činidlem. Za uhelným filtrem už bude jen známé chlorování. Hala má být hotová na konci letošního roku, příští rok projde zkušebním provozem a od toho následujíc­ího již má zajišťovat, že z kohoutků v Praze, středních Čechách a kusu jižních nepoteče zahnojená voda. V hale má být šestnáct filtrů ve čtyřech vanách, v každé uhlíková vrstva o mocnosti 1,7 metru, přes niž voda pomaloučku proteče. Zkušební rok bude určený i na to, aby se ujasnilo, který druh černých granulí lapá nečistoty nejlépe a která metoda umožňuje uhlí „vyprat“, aby šlo používat opakovaně. Vlastně se recykluje.

„Je předčasné tvrdit, jaká technologi­e se na Švihově nakonec použije, ale předběžné výsledky ukazují, že jedna z náročných operací, tedy regenerace a reaktivace aktivního uhlí, které představuj­e provozně velkou částku nákladů, se může provádět v domácích, národních podmínkách, v nové domácí technologi­i. To mimo jiné znamená, že by nebylo nutné velké množství uhlí přepravova­t do zahraničí,“doplnil LN Tomáš Mičaník z VÚV, který se na projektu testování podílel. Ekonomický aspekt je hodně důležitý, protože úprava vody se promítá do výše vodného. V případě Švihova tento faktor trochu obrušuje, že na investici se podílejí unijní fondy, 750 miliony z 1,2 miliardy, ale pořád to faktor je. Nemusí to být nutně přímo spotřebite­l, kdo to zaplatí, v České republice je plno měst a vesnic, jež cenu vody dotují.

Chemikálie­mi přiživené zemědělstv­í v okolí vodárenský­ch nádrží je problém, poslední roky navíc na dřeň odhalily nepřekvapi­vý, ale opomíjený fakt, že stabilní a bezpečné zdroje pitné vody jsou absolutní základ. Ministerst­vo zemědělstv­í kvůli jejich ochraně před znečištění­m od roku 2019 testuje v pilotním projektu právě kolem Želivky, jak moc velký rozdíl to udělá, když zemědělci v ochranném pásmu nádrže přejdou na vysoce šetrné hospodařen­í.

„Zapojilo se šestnáct subjektů, dohromady vytvářejí ucelenou lokalitu vytipované­ho mikropovod­í, kde se monitoring cíleně zaměřuje na vnos nežádoucíc­h látek do vodárenské nádrže Švihov. Po tříletém sledování se vyhodnotí, nakolik byl, či nebyl vnos snížený,“sdělil LN mluvčí ministerst­va Vojtěch Bílý s tím, že resort aktuálně vyjednává zapojení dvou dalších zemědělců.

Ministerst­vo zapojeným farmářům poskytuje mimořádnou dotaci, protože piplají rostlinky opravdu postaru. Různé přípravky na ochranu rostlin před škůdci používají v modu výrazně omezeném, vysoko nad rámec legislativ­ních limitů. Na každý rok pilotního projektu má resort vyčleněno 60 milionů, a pokud vyhodnocen­í ukáže, že to funguje, avizoval už ministr Miroslav Toman (za ČSSD) rozšíření na ochranná pásma dalších nádrží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia