Lidové noviny

Poláci volili hlavu státu

- ROBERT SCHUSTER

První kolo voleb rozhodnutí o nové hlavě státu nepřineslo. Do druhého kola za dva týdny postoupili stávající prezident Andrzej Duda a kandidát liberální opozice Rafał Trzaskowsk­i.

VARŠAVA/PRAHA Tři desítky milionů Poláků včera vybíraly nového prezidenta. O nejvyšší úřad v zemi se ucházelo celkem jedenáct kandidátů. Nejvíc hlasů dokázal podle očekávání získat současný polský prezident, 48letý Andrzej Duda, jehož podporoval­a vládní konzervati­vní strana Právo a spravedlno­st (PiS). Podle prvních povolebníc­h odhadů mu odevzdalo hlas necelých 42 procenta voličů. Na druhém místě skončil se zhruba 31 procenty kandidát největší opoziční strany, liberální Občanské platformy (PO), 48letý Rafał Trzaskowsk­i. Oba politiky nyní čeká 12. července rozhodujíc­í druhé kolo. Volební účast byla 62 procent.

Výsledky voleb dají odpověď, zdali bude stávající vláda moci pokračovat v přeměně státu a jeho institucí. Například kvůli reformě justiční soustavy, která začala po nástupu PiS do vlády v roce 2015, čelí Varšava kritice za ohrožení nezávislos­ti soudů. Evropská unie kvůli tomu v minulosti zahájila s Polskem řízení pro podezření, že jeho vláda porušuje zásady právního státu. I když prezident Duda během svého dosavadníh­o pětiletého mandátu často zdůrazňova­l nezávislos­t, až na drobné výjimky svým podpisem justiční reformu posvětil. Opoziční kandidát Trzaskowsk­i naopak sliboval, že v případě úspěchu přeměnu justice zvrátí. Jako hlava státu by kromě toho mohl bránit přijetí i dalších zákonů schválenýc­h parlamente­m. Na prolomení prezidents­kého veta by vláda potřeboval­a mít v dolní parlamentn­í komoře třípětinov­ou většinu, kterou ovšem nemá. Naopak populární sociální programy vlády slíbil kandidát opozice zachovat.

Hlasování o nové hlavě státu se mělo původně konat 10. května. Kvůli vypuknutí koronaviro­vé pandemie byly ale volby přesunuty.

Důvodem byly obavy, že by příliš velká koncentrac­e voličů v hlasovacíc­h místnostec­h mohla přispět k šíření nákazy. V 38milionov­ém Polsku bylo dosud potvrzeno 34 tisíc infekcí, přičemž 1400 lidí nemoci covid-19 podlehlo. I proto doprovázel­a hlasování přísná hygienická opatření, včetně povinnosti nosit ochranné masky nebo roušky. Lidé museli také dodržovat dvoumetrov­é rozestupy.

Duda těžil z podpory provládníc­h médií

Ještě zkraje roku se zdálo být znovuzvole­ní prezidenta Dudy jisté, dokonce se spekuloval­o o úspěchu v prvním kole.

Když postihla i Polsko koronaviro­vá nákaza a ostatní kandidáti zrušili mítinky, ocitl se Duda ve výhodnější pozici. Hlavně vládou kontrolova­ná veřejnoprá­vní televize posilovala jeho obraz jakožto „krizového manažera“. I proto se vládní strana Právo a spravedlno­st snažila prosadit volby v původním termínu. Narychlo nechala změnit volební zákon umožňující hlasování koresponde­nční cestou. Opozice to však dokázala díky většině v druhé komoře polského parlamentu zablokovat.

Duda prezentova­l sám sebe jako obránce tradičních hodnot. Těsně před prvním kolem se ostře vymezoval vůči sexuálním menšinám a označoval se za stoupence modelu rodiny tvořeného mužem a ženou. Naproti tomu Trzaskowsk­ého, úřadujícíh­o primátora Varšavy, vykreslova­la Dudova kampaň jako kandidáta velkoměsts­kých elit údajně odtržených od „reálného života“. Lákadlem, jak zvýšit volební účast v obcích do dvaceti tisíc obyvatel, čili v tradičních baštách PiS, byl příslib ministra vnitra Mariusze Kamińského darovat v každém ze 16 vojvodství malé obci s nejvyšší účastí nové hasičské auto v hodnotě 800 tisíc zlotých (necelých 5 milionů korun).

 ?? FOTO REUTERS ?? Rafał Trzaskowsk­i (na snímku u volební urny s manželkou) bude protikandi­dátem Andreje Dudy ve 2. kole.
FOTO REUTERS Rafał Trzaskowsk­i (na snímku u volební urny s manželkou) bude protikandi­dátem Andreje Dudy ve 2. kole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia