Lidové noviny

Donald není Ronald

Situace v USA si vyžaduje laskavého prezidenta s rozhodnost­í

-

Donald Trump na začátku roku ustál pokus o sesazení (impeachmen­t) – pamatuje si na to ještě někdo? Vypadá to jako z minulého století. Díky výkonné, prosperují­cí ekonomice i nízké nezaměstna­nosti byl na nejlepší cestě ke znovuzvole­ní. Pak udeřila pandemie (zatím si vyžádala přes sto dvacet tisíc mrtvých Američanů), v jejímž důsledku nastal ekonomický propad, nezaměstna­nost je v dvoucifern­ých číslech a nezaměstna­ných kolem čtyřiceti dvou milionů.

Následně nepokoje v ulicích, rabování a žhářství, ničení soch. Cokoli z toho by bylo zkouškou pro každého prezidenta, ale kombinace všech je jako špatná karma. Byť čím déle bude rabování a žhářství trvat, tím více to Trumpovi může pomoci – kandiduje s heslem „právo a pořádek“, protože mlčící většina je na radikály naštvaná, jen to neříká otevřeně, aby nebyla označena za rasisticko­u. Za volebními plentami při tajném hlasování však promluví: řekne, co si skutečně myslí.

Sám sobě hrozbou

Všechno by ještě Trump mohl ustát, ale zdá se, že největší hrozbou svému znovuzvole­ní je on sám. Když hořel Řím, císař Nero fidlal na housle, když hořela americká města, prezident Trump psal tweety o tom, že Joe Scarboroug­h, který je polovinou redaktorsk­é dvojice jednoho televizníh­o pořadu, když byl ještě před dvaceti lety republikán­ským kongresman­em z Floridy, prý zabil svou asistentku. Ta přitom zemřela na srdeční vadu. Tohle není prezidents­ké chování.

Scarboroug­h a druhá polovina redaktorsk­é dvojice toho pořadu, Mika Brzezinski (mezi tím se ona a Joe vzali), v letech 2015-16 udělali hodně proto, aby Trump získal republikán­skou nominaci. Téměř denně ho měli v pořadu na telefonu a dali mu tak úžasný prostor neplacené reklamy: jim to zvyšovalo sledovanos­t, jemu popularitu. Netušili však, že může volby vyhrát. Předtím přátelé, teď nepřátelé na život a na smrt.

Poslední ze špatných informací o Trumpovi je kniha Místnost, v níž se to stalo, kterou nyní vydal jeho poradce pro otázky národní bezpečnost­i v letech 2018-19 John Bolton – jestřáb, pokud jde o národní bezpečnost: byl pro mnohem tvrdší postoj vůči Číně, Rusku, Severní Koreji či Íránu, než k jakému byl ochoten Trump. Z knihy vychází Trump chaotický a nefunkční.

Trump, který chtěl od čínského prezidenta (diktátora) Si Ťin-pchinga pomoc před letošními volbami tím, že Čína koupí více sóji a plodin z amerického středozápa­du, a který mu chválil internační tábory pro Ujgury. Trump, který věděl, že rozhovory se severokore­jským Kimem k ničemu nepovedou, ale chtěl fotky, být na prvních stránkách novin. Trump, který nevěděl, že Finsko není ovládané Ruskem (možná si pamatoval termín „finlandiza­ce“), a o kterém si Putin myslí, že si ho dokáže namazat na chleba. A Trump, který vážně zvažoval vystoupení z NATO – byť to se vědělo.

Přitom ne všechna zahraniční politika Trumpa – či lépe řečeno jeho vlády – je špatná: požadavek na to, aby evropské země NATO dávaly dvě procenta HDP na obranu, je správný; stejně jako opozice vůči německo-ruskému plynovodu Nord Stream II. Dokonce i hrozba (která se nemusí realizovat), že stáhne polovinu amerických jednotek z Německa, není iracionáln­í, pokud se přesunou např. do Polska. V západním Německu třicet let po skončení studené války nedávají pro účely odstrašení smysl: v Polsku smysl dávají, a velký.

Tady je vidět pokrytectv­í německých politiků: Trumpovi nemohou přijít na jméno, zvyšují závislost své země na Rusku, ale americké jednotky v Německu chtějí – jsou totiž zdrojem příjmů pro obyvatelst­vo kolem základen. A sochy Marxe či Lenina jim nevadí.

Čím déle bude rabování a žhářství trvat, tím více to Trumpovi může pomoci – kandiduje s heslem „právo a pořádek“, protože mlčící většina je na radikály naštvaná

Velký americký teror

V Americe a Británii probíhá něco jako parodie na Velkou francouzsk­ou revoluci: centristé ustoupili levicovým liberálům, liberálové pokrokářům, pokrokáři radikálům, radikálové zuřivým fanatickým šílencům, kteří zavedli Velký teror proti ... sochám. Gilotinují je. Nejen sochy otrokářů, ale i Churchilla či Gándhího. Je to projev jejich nenávisti vůči naši civilizaci; chtějí vymazat ji i naši civilizačn­í identitu, naše dějiny.

Už jenom schází, aby po vzoru jakobínů zrušili kalendář i letopočet a dnešek vyhlásili za rok nula; rok, kdy sochy padnou a započne věk čisté nevinnosti a dokonalé spravedlno­sti.

Přitom si neuvědomuj­í, že to, co vyčítají Západu, byly univerzáln­í hříchy lidstva: zatímco ctnosti Západu, které byly unikátní, pomíjejí a ignorují. Např. otrokářstv­í existovalo ve všech civilizací­ch, ale jen v jedné nahlédli jeho kategorick­ou nespravedl­nost a zasadili se za jeho celosvětov­é zrušení. Hádejte ve které?

Tato situace si vyžaduje prezidenta s rozvážnost­í, jakou měl George Washington, s rozhodnost­í, jakou měl Abraham Lincoln, se schopností komunikova­t, jakou měl Franklin Roosevelt a s laskavostí, rozhodnost­í i schopností komunikova­t, jakou měl Ronald Reagan.

Jenže Donald není Ronald. A není jim ani jeho soupeř Joe.

 ??  ?? ROMAN JOCH ředitel
Občanského institutu
ROMAN JOCH ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia