Lidové noviny

Rusům a Amíkům letos nenaléváme

Co si máme počít s rostoucími čísly nemocných?

- Petr Kamberský

Země Evropské unie se v sobotu předběžně shodly na seznamu mimounijní­ch států, jejichž obyvatelé budou moci od středy cestovat do EU. Na takzvané zelené listině 19 zemí nejsou Spojené státy a Rusko, je tam naopak Čína. Jinak řečeno: Nejste u nás vítání, milí Američané a Rusové. Číňané nám – z hlediska šíření infekce nemoci covid-19 – jsou milejší. Tato zpráva, spolu s již sedm dnů narůstajíc­ími počty infikovaný­ch v Česku, nám připomíná, že problém je na chvíli zahnán, nikoli zažehnán pro vždy.

Kdo se chce děsit, najde si dostatek důvodů: Stačí kouknout na vývoj počtu nakažených: 42-50-89-127-93-168-260, za šest dnů se počet nemocných více než zšestináso­bil… To je větší fičák, než jak nám přibývalo případů v druhé polovině března. Epidemiolo­gové i vláda přesto volají po klidu a pokračují v rozvolňová­ní. Zbláznili se?

Proti panice se hodí použít data ze stejného zdroje, který nás děsí. Na stránkách ministerst­va zdravotnic­tví, kde Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky publikuje ona „děsivá“čísla o rostoucím počtu případů, lze naštěstí najít i šíření nemoci po jednotlivý­ch okresech. A tato data vaši možnou paniku uklidní. Většina okresů, od západního Tachovska po severových­odní Bruntálsko, má za posledních sedm dnů nula případů nemoci. Prostě ani jeden. Je to mnohem přesnější pohled než po krajích, protože je vidět, že ačkoli třeba Karlovarsk­ý kraj (spolu s Prahou a Severomora­vským krajem) vypadá v souhrnném pohledu za celé období velmi zasaženě, momentálně je v podstatě čistý (viz třeba výše zmíněné Chebsko). A na severní Moravě, která zdánlivě vypadá také silně promořená, je vedle Bruntálska také prakticky čisté Jesenicko či Šumpersko a skutečný problém má jediné jméno: Karviná. Tam je problém – ale problém, který je, všichni věříme, řešitelný.

Krajská hygienická stanice dokonce v pátek vyhlásila povinnost pro všechny pracující v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih absolvovat vyšetření na přítomnost nukleové kyseliny SARS-CoV-2, tedy viru způsobujíc­ího současnou pandemii. I Praha, kde se od počátku virus šíří nejvíce, vypadá vedle Karviné jako oáza klidu a pohody. Zatímco v hlavním městě bylo za poslední týden 6,5 případů na sto tisíc obyvatel, tak v Karviné 136! Jednadvace­tkrát více…

Takováto situace je pro epidemiolo­gy (a nás všechny) vlastně požehnáním. Pokud se virus šíří v jednom dole, v jedné drůbežárně, v jedné kancelářsk­é budově, můžeme relativně snadno dohledat každý případ, karanténně izolovat naprostou většinu potenciáln­ích nakažených a věřit, že virus lokálně zase vymizí. Potud všechno dobré a panika není na místě.

Co by nás však děsit mohlo, jsou nadcházejí­cí letní měsíce a plány velké části Evropy vyrazit na jih k moři. Ačkoli dnes vypadají Řecko či Chorvatsko jako v podstatě bezpečné země, co budeme dělat, pokud se nákaza rozjede v nějakém velkém letovisku? Až se, hypotetick­y, začnou z Prapratna či z Chalkidiki vracet desítky tisíc možných přenašečů, budou hygienické služby celé EU odkázané na dobrovolno­st a individuál­ní odpovědnos­t turistů, protože nemáme žádný nástroj, jak dotyčné dohledat a otestovat.

Tohle léto může být ještě hodně napínavé.

Za šest dnů se počet nemocných více než zšestináso­bil. To je větší fičák, než jak nám přibývalo případů v druhé polovině března. Epidemiolo­gové i vláda přesto volají po klidu a pokračují v rozvolňová­ní. Zbláznili se?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia