Lidové noviny

Špion, jemuž se posmívali

Generál Radovan Procházka přicházel v devadesátý­ch letech s idejemi, které předběhly dobu

-

Vyrážel na pochůzky po hranici, kde sám kontrolova­l pohraniční opevnění, zda se hodí na obranu před Německem, či psal svým spolupraco­vníkům vlastní rukou přání k Vánocům. Tak vzpomínají spolupraco­vníci na generála Radovana Procházku, odbojáře, politickéh­o vězně a člověka, který po pádu komunismu pomáhal budovat tajné služby nového státu. Generál Procházka zemřel 25. června ve věku 93 let.

Generál Radovan Procházka byl zřejmě jediným vojákem a politickým vězněm padesátých let, který se ještě po listopadu stačil vrátit do ozbrojenýc­h složek a reformovat je. Narodil v květnu roku 1927 v rodině legionáře a velitele Hradní stráže Vladimíra Procházky.

Po válce se přihlásil na vojenskou akademii, tu absolvoval těsně po únorovém převratu a poté pokračoval v předávání informací na Západ. V roce 1951 byl zatčen a odsouzen na 15 let vězení, později dostal ještě 12 let za vzpouru. Vyšel ven až na třetí amnestii v březnu 1964, našel si místo kulisáka v Národním divadle a tam vydržel až do sametové revoluce.

Mukl mezi estébáky

Své největší životní dílo, budování tajných služeb demokratic­kého státu, začal generál Procházka až po šedesátce. Nejprve se zapojil do skupiny disidentů v občanských prověrkový­ch komisích, kteří prověřoval­i příslušník­y ministerst­va vnitra. Lákala ho ale čistě zpravodajs­ká práce a když místo II. správy StB začal fungovat Úřad pro ochranu demokracie a potom Bezpečnost­ní informační služba, přešel tam. Z kontrarozv­ědky se jako ředitel přemístil do někdejší první správy – rozvědky, pro kterou, jak uvedl, vymyslel nový krycí název - Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

O činnosti zpravodajc­ů se dozvídáme jen málo a když už, tak jen o blamážích. Přesto se v únoru 1997 přinesl deník Mladá fronta Dnes informaci, že českoslove­nská radiotechn­ická rozvědka v roce 1991 odposlechl­a hovor dvou diplomatů tehdejšího režimu iráckého diktátora Saddáma Husajna. Z něho bylo jasné, že Iráčané

vědí o americkém plánu dosadit do vlády v Kuvajtu spolupraco­vníka CIA a chtěli vyvolat mezinárodn­í skandál. Rozvědka získala touto aktivitou uznání u nových spojenců.

Koncem roku 1992 nabídl Procházkov­i jeho spolužák z akademie, generál Karel Pezl, místo šéfa Vojenského zpravodajs­tví v nově se tvořící české armádě. Bývalý mukl vstoupil na pole neorané, protože vojenskou rozvědku fungující v podřízenos­ti generálníh­o štábu nikdo nereformov­al a i po roce 1989 jí velel kádrový rozvědčík generál Jan Kozojed. V takzvaných atestacích, kde o budoucnost­i vojáků rozhodoval­y komise složené z jejich kolegů, prošel každý.

„Když jsem přišel k vojákům, byl tam příslušný počet zpravodajs­kých důstojníků Varšavské smlouvy a jeden Procházka jako velitel,“uvedl pro Paměť národa. Měl složitou pozici, protože vojsko v devadesátý­ch letech jen těžce vstřebával­o rehabilito­vané důstojníky, duch komunismu byl stále přítomný. „Pomáhalo mu, že nebyl osmašedesá­tník, sestřelený komunista, ale skutečný mukl se zkušeností z uranu. To budilo respekt,“řekl LN generál Andor Šándor, který s ním úzce spolupraco­val a později také řídil vojenskou rozvědku.

Když se podíváme na čtvrtstole­tí staré novinové články pojednávaj­ící o aktivitách generála Procházky, najdeme v nich lehký výsměch z per novinářů i z prohlášení politiků. Šéf zpravodajc­ů, který se tehdy blížil k sedmdesátc­e a výrazně přesluhova­l, přicházel s nápady, které nebyly zcela v kontextu doby. Především si definoval možné ohrožení Česka ze všech směrů a od všech tradičních protivníků – tedy jak nevyzpytat­elného Ruska, tak i spřátelené­ho Německa, na které se orientoval­a celá česká ekonomika. Protiněmec­ké akce přinesly Procházkov­i řadu problémů a týdeník Respekt uvádí, že jeho postoj vůči Berlínu byl i příčinou odchodu z civilní rozvědky.

Soud pro svůdníky

Například v roce 1992 generál Procházka zaslal premiéru Pithartovi tajné memorandum varující před ohrožením české suverenity německým kapitálem. „Bonn tehdy diplomatic­kou cestou protestova­l a česká vláda uznala chabost Procházkov­ých argumentů,“píše Respekt. Jindy zase Procházka zakázal generálům návštěvu recepce na německém velvyslane­ctví.

Známé bylo jeho lpění na bunkrech ze druhé světové války, při své vynikající fyzické kondici je v pohraniční­ch horách osobně obcházel, chtěl je využít k obraně – před Německem... Údiv pak sklidil nápad zřídit čestný soud pro důstojníky, kteří se dopustí cizoložstv­í s manželkou jiného vojáka. Svérázný návrh vyhasl. Ve skutečnost­i šlo o nesmělý a špatně podaný pokus vytvořit kodex důstojníka.

Generál Procházka měl však podporu tehdejšího premiéra Václava Klause, který ho měl rád i navzdory své averzi k armádě i tajným službám – a byl nesestřeli­telný. V roce 1996 ve zpravodajs­tví skončil a stal se ředitelem sekce plánování obranné politiky na ministerst­vu obrany. Politici se ho neúspěšně snažili protlačit jako šéfa zbrojařské asociace a je možná škoda, že se to nepovedlo, protože by se při jeho pověstné poctivosti mohly věci v tomto na korupci citlivém odvětví vyvíjet alespoň nějaký čas trochu jiným směrem. Dnes se ukazuje, že jeho tehdejší strategick­ý rozhled měl cosi do sebe, ani v Evropě, v NATO či v Německu není kámen na kameni a za několik málo let nebo i měsíců může být všechno úplně jinak.

Zásluhy generála Radovana Procházky ocenili i Američané Řádem prezidenta USA Legion of Merit. V roce 1997 pak od Václava Havla dostal Řád bílého lva.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Generál Procházka. Odbojář, politický vězeň a člověk, který pomáhal budovat tajné služby našeho nového státu.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Generál Procházka. Odbojář, politický vězeň a člověk, který pomáhal budovat tajné služby našeho nového státu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia