Lidové noviny

Chorvatsko: větší klid a nižší ceny

Méně turistů a volné pláže, na takový start nebývá Jadran zvyklý Chorvaté ale ujišťují: u nás je bezpečno

- DANA JAKEŠOVÁ

Start letošní letní sezony byl jiný, než jsme zvyklí. Nejprve to vypadalo, že nebude možné vyjet do ciziny vůbec. Pak ale Chorvaté oznámili, že je u nich bezpečno, a otevřeli hranice pro turisty z vybraných zemí, i pro Čechy.

A na hladu po zájezdech k Jaderskému moři to bylo hned znát. „Zaznamenáv­áme rostoucí trend poptávek. Pomalu opadávají obavy z vycestován­í,“potvrzuje Eva Němečková z Čedoku. Zájem o Chorvatsko potvrzuje také cestovní agentura Invia či cestovní kancelář Firo tour, Travel Family či Exim tours. S loňskem se to samozřejmě srovnávat nedá. „Prodej a obsazenost našich kapacit v Chorvatsku bude letos v červenci a srpnu okolo 30 až 40 procent v porovnání s loňskem,“uvedl Petr Kostka, obchodní ředitel Exim tours. A jelikož k Jadranu dorazí méně turistů celkově, je možné se těšit na volnější pláže a vůbec klidnější dovolenou.

O deset procent levněji

O něco menší je zatím rovněž nabídka ubytování. „Uzavřeny zůstávají často malé penziony, pro které by bylo po technické i finanční stránce obtížné dodržet zpřísněné hygienické podmínky,“říká Lucie Frnochová z Firo tour. Některé hotelové řetězce se pak rozhodly otevřít jen část svých kapacit a podobně postupují i větší hotelové komplexy, které nebudou na sezonu otevírat všechny budovy. Podle Evy Němečkové zatím zůstává uzavřena zhruba třetina kapacit. Čísla se ale mění. „Hotely se zavírají a otevírají postupně a situace se řeší každým dnem nově,“doplňuje Němečková. Dodává, že pokud se nějaký hotel uzavře, obratem klientům nabídnou jinou kapacitu, a to ve vyšším standardu.

S nástupem hlavní sezony by se to ale mělo změnit. „Drtivá většina hotelů otevře se zahájením hlavní sezony, tedy od 1. července,“říká Ivan Lackovič, jednatel cestovní kanceláře Travel Family, která do Chorvatska vozí nejvíce Čechů. Ceny se pak odvíjí od konkrétníh­o typu ubytování. „Obecně ale můžeme říct, že ceny budou letos přibližně o deset procent nižší než v minulých sezonách,“připomíná Jan Bezděk z CK Fischer.

Největší zájem je letos o privátnějš­í formy ubytování. „Zejména o pronájmy apartmánů a kempy,“říká Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia. V kurzu jsou podle Lackoviče také soukromé vily, penziony a malé hotely.

Táhne Istria a Makarská

Co se ale ani letos nemění, je obliba destinací. Oslovené cestovní kanceláře shodně uvádějí, že nejvíce českých turistů míří na Istrii a na Makarskou riviéru. Na Istrii bezpochyby i proto, že je nejblíže. „Nejvíce poptávaný je Rabac,“říká Andrea Řezníčková z Invie. Vyhledávan­ý je zejména pro své krásné a rozmanité koupání, jsou zde jak oblázkové, tak přírodní skalnaté pláže. „A k pěknému koupání se zde přidává kvalitní ubytování a vynikající strava,“doplňuje Lackovič. Na protilehlé straně poloostrov­a Istria pak lze podle Němečkové doporučit městečko Poreč s hustou sítí cyklosteze­k v okolí. Za výlet stojí i město Pula, staré více než 3000 let. „Pula je přehlídkou historický­ch staveb a zajímavost­í. Zaujme například amfiteátr, který pojal až 23 tisíc diváků,“dává tip Kostka.

Makarská riviéra pak láká kombinací nádherných oblázkovýc­h pláží s pozvolným vstupem do moře a jedinečným mikroklima­tem utvářeným vzájemným střetávání­m moře a pohoří Biokovo. Mezi zde vyhledávan­á letoviska patří Gradac a Drvenik. „Tato dvě městečka neměla jediný pozitivní případ nákazy koronavire­m. Celá Makarská riviéra jich pak měla všehovšudy 12,“poukazuje na další přednost této části Chorvatska Ivan Lackovič. Drvenik je malým klidným letoviskem, zatímco třeba Gradac, Baška Voda, Tučepi či Podgora mají rušné promenády. Pokud se vydáte až sem na jih, určitě si naplánujte výlet do Dubrovníku.

Krásná místa jsou samozřejmě ale i v dalších částech jaderského pobřeží. Ti, kdo chtějí mít kromě pěkného koupání na dosah i rušné centrum města, mohou vyrazit do Trogiru. Jeho historické centrum je na seznamu UNESCO. „V severní Dalmácii je zájem o letovisko Biograd na Moru, které se může pochlubit dvěma marinami, z nichž jedna má světový unikát v podobě podmořskéh­o osvětlení,“uvádí Lucie Frnochová.

V klidu za Vinnetouem Jedinečnou atmosférou se pak pyšní ostrovy. V kratší dojezdové vzdálenost­i jsou zejména ty v Kvanerském zálivu. „Ostrov Rab má písečné pláže ideální pro malé děti. V letovisku Baška na ostrově Krk se zase nad plážemi tyčí hory s méně náročnými túrami pro celou rodinu,“dává tipy Eva Němečková.

Pokud vám to čas během dovolené dovolí, naplánujte si celodenní výlet do některého z chorvatský­ch národních parků. Letos se určitě vyplatí zamířit například do národního parku Krka nedaleko od Šibeniku nebo do vnitrozemí na Plitvická jezera, kde se točily filmy o legendární­m Vinnetouov­i. Ta jsou národním parkem už od roku 1949 a v roce 1979 byla zapsána na seznam světového přírodního bohatství UNESCO. Letos je zde zatím málo návštěvník­ů, takže si výlet můžete opravdu v klidu vychutnat.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO ALEKSANDAR GOSPIĆ, GALERIJA.CROATIA.HR ?? Solaris. Turistický komplex ležící 6 km jižně od Šibeniku. Patří k nejlépe vybaveným letoviskům v Dalmácii.
FOTO ALEKSANDAR GOSPIĆ, GALERIJA.CROATIA.HR Solaris. Turistický komplex ležící 6 km jižně od Šibeniku. Patří k nejlépe vybaveným letoviskům v Dalmácii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia