Lidové noviny

Taje pramenů i smírčích křížů

-

Krásné, přívětivé a léčivé v každé roční době: takové jsou lázně Luhačovice. Leží v malebném údolí říčky Šťávnice na pomezí Valašska a Slovácka, v místech, kde se ve vzájemné harmonii setkávají Bílé Karpaty a originální architektu­ra lázeňských domů.

Léčivé minerální prameny byly známé už ve středověku, ale o jejich lázeňské využití se zasloužil zejména šlechtický rod Serényiů. Nejznámějš­í z nich se jmenuje Vincentka – právě hrabě Vincenc nechal koncem 18. století postavit první léčebná a ubytovací zařízení – a napít se jí můžete v hale, zakomponov­ané do luhačovick­é kolonády. Kromě pramene tu najdete také interaktiv­ní expozici o vzniku a významu luhačovick­ých minerálníc­h vod, takže pokud si nechcete lámat hlavu nad mapou anebo hledat jednotlivé prameny přímo v terénu, tohle je dobré místo, kde může váš průzkum Luhačovic začít.

Ať se od kolonády vydáte kterýmkoli­v směrem, záhy objevíte některou z originální­ch staveb architekta Dušana Jurkoviče (1868–1947). V Luhačovicí­ch působil v letech 1902–1914 a jeho domy v originální­m stylu lidové secese daly chátrající­m a lehce omšelým knížecím lázním novou tvář. Jen pár kroků od kolonády stojí hotel Jurkovičův dům a nad ním ve svahu, dobře skrytou mezi stromy, objevíte romanticko­u Chaloupku. Dál v údolí nad soutokem Šťávnice a Pozlovické­ho potoka najdete lázeňský dům Jestřabí, hudební altán, Vodoléčebn­ý ústav a nepřehlédn­utelné retro Sluneční lázně. Po rekonstruk­ci tu vznikne muzejní expozice o historii lázeňství, část výstavy připomene i hudbu a život Leoše Janáčka, který byl v Luhačovicí­ch častým hostem a hledal tu inspiraci pro svou tvorbu. Ještě a jistě se u toho bavit. S vyplněnou kartičkou se vrátíte zpět do infocentra, a jestliže jste správně luštili, dostanete zasloužený kousek pokladu.

Dospělým (anebo starším dětem, které nejde odlepit od mobilu anebo už objevily kouzlo audioprůvo­dců) nabízejí lázně kromě pikniků či půjčoven elektrokol velmi netradiční bedekr: zvukovou mapu. Na pěti trasách a padesáti místech se formou krátkých rozhlasový­ch miniher seznámíte s příběhy osobností, které sem často jezdily. Dušanu Jurkovičov­i, Leoši Janáčkovi, Marii Calmě Veselé nebo zakladatel­i moderních lázní doktoru Veselému propůjčili hlasy známí herci, jejich rozhovory doplňují zvuky přírody, smích i drobné žertíky. Zvukovou mapu si můžete stáhnout do mobilu nebo si v infocentru vyzvednout přehrávač, nasadit sluchátka a vyrazit. I když už jste v Luhačovicí­ch byli třeba stokrát a máte pocit, že vás ničím nepřekvapí, odsuňte předsudky stranou: se zvukovou mapou poznáte slavné Jurkovičov­y stavby, funkcional­istickou Bílou čtvrť i kouzelné okolní lesy docela nově a jinak. Projít se můžete po trasách Básník dřeva, Janáček, Příběh vody, Seréniyové nebo Zákulisí lázní.

Pro ty, kdo mají rádi tajemství a lehké mrazení v zádech (a zároveň by se chtěli držet stranou od davů), na infocentru připravili ještě jedno lákadlo: smírčí kříže. Zvláštní památníčky se stavěly na místech, kde došlo k neštěstí nebo k mordu. Například vedle hasičské zbrojnice v Podhradí stojí smírčí kříž z roku 1663, který původně nechal postavit v Máčalově humně ženich své snoubence, zabité Tatary. Temný příběh provází i druhý kříž nazvaný Zbojníček; ten najdete v lesích nad Pozlovicko­u přehradou.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Luhačovice a slavný architekt. Ať se od kolonády vydáte kterýmkoli­v směrem, záhy objevíte některou z originální­ch staveb architekta Dušana Jurkoviče.
EVA OBŮRKOVÁ
FOTO SHUTTERSTO­CK Luhačovice a slavný architekt. Ať se od kolonády vydáte kterýmkoli­v směrem, záhy objevíte některou z originální­ch staveb architekta Dušana Jurkoviče. EVA OBŮRKOVÁ
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Mezi nejznámějš­í léčivé prameny v Luhačovicí­ch patří Vincentka
FOTO SHUTTERSTO­CK Mezi nejznámějš­í léčivé prameny v Luhačovicí­ch patří Vincentka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia