Lidové noviny

Od zítra bez roušek, čísla ale dál straší

Nakažených rapidně přibylo hlavně na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Režim tam bude přísnější

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA/KARVINÁ Koupaliště, parky i hospody plné lidí bez roušek. Obyvatelé Karviné berou protikoron­avirová opatření na lehkou váhu, zní od hygieniků. Výsledkem je, že raketový nárůst počtu nakažených v Česku pokračuje.

Neděle přinesla 305 pozitivníc­h případů, což je nejvyšší denní přírůstek od 3. dubna. Trend se nezastavil ani včera – do 17.30 hodin přibylo 121 nemocných, podobně jako předchozí dny. Stále ale platí, že čísly hýbou právě ohniska na severu Moravy, kde se plošně testuje mezi horníky. A tak zatímco roušky zítra odloží téměř celé Česko i ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě, Karvinsko a Frýdecko-Místecko si zatím neoddychne.

Naopak. Počínaje dneškem v oblasti nastává přísnější režim, který má šíření koronaviru zabránit. A do Moravskosl­ezského kraje směřují i veškeré síly hygieniků. „Situace je horší než před týdnem, ale prudký nárůst je způsobený tím, že provádíme cílené plošné odběry a cíleně vyhledávám­e nemocné. Nečekáme, až onemocní a půjdou k lékaři. Teď jsme předběhli situaci a testováním nárůst zrychlujem­e,“vysvětlil pro LN Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

V Česku je momentálně asi deset menších ohnisek nákazy. Od začátku epidemie k nim patří i Praha, kde už nicméně situace dovoluje roušky odložit, byť ne všude: zatím zůstanou povinné v metru. Zakrývat si nos a ústa bude nadále třeba i na vnitřních hromadných akcích nad sto lidí. „Praha je nyní stabilní. Přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Celorepubl­ikově zůstávají nasazené roušky ve zdravotnic­kých a sociálních zařízeních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia