Lidové noviny

Daně živnostník­ů: místo tří plateb jeden paušál

-

PRAHA Živnostníc­i s ročními příjmy do 800 tisíc korun dostanou od příštího roku možnost si vybrat, jak budou danit své výdělky. Buď využijou paušální měsíční platbu, kterou včera odklepla vláda, nebo budou i nadále vyplňovat daňová přiznání. Obojí má své výhody: první je částečně osvobodí od papírování, druhé jim umožní nadále využívat různé typy daňových slev.

Příští rok by OSVČ každý měsíc platily 5740 korun. Paušál by se skládal ze symbolické daně 100 korun, nejnižší možné výše zdravotníh­o pojištění a minima pro sociální odvod navýšeného o 15 procent. Návrh musí schválit parlament.

Vládní strany přišly na včerejší jednání s rozdílnými představam­i, ale nakonec se dohodly. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) žádala zavedení paušálu pro OSVČ s příjmy do milionu, šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) prosazoval­a limit 600 tisíc, aby podpora mířila hlavně k drobným živnostník­ům. Dohodly kompromis: 800 tisíc. „Odpadne důvod k většině kontrol z finančního úřadu,“uvedla Schillerov­á jednu z výhod. Po přihlášení k paušální dani ale živnostníc­i nebudou moct uplatňovat další daňové úlevy jako bonus na děti či slevu na manžela či manželku. mip

„Odpadne důvod k většině kontrol z finančního úřadu“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia