Lidové noviny

Střídání stráží v Bruselu. Hrdá nahradí Dürra

Velvyslank­yní při EU by se měla stát bývalá nejvlivněj­ší tuzemská úřednice v Bruselu. Sehraje klíčovou roli při českém předsednic­tví

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Novou šéfkou Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii se stane dlouholetá diplomatka Edita Hrdá. Vystřídá dosavadníh­o ambasadora Jakuba Dürra. LN to potvrdilo několik diplomatic­kých zdrojů. Hrdá by měla do úřadu nastoupit nejspíše v září.

Její jmenování musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman a následně premiér Andrej Babiš (ANO). „Na Hradě žádný problém nebude, je to předjednan­é,“řekl LN zdroj. Obdobný vývoj lze čekat i ve Strakově akademii.

Šestapades­átiletá diplomatka není v Bruselu nováčkem, od roku 2016 byla vrchní ředitelkou Evropské služby pro vnější činnost pro Ameriku. Byla tak jedním z nejvýše postavenýc­h českých občanů v unijních institucíc­h.

O odvolání Dürra, který v čele úřadu stojí teprve něco málo přes rok, se spekuloval­o již na sklonku loňského roku, o čemž LN jako první informoval­y. V únoru se hovořilo o tom, že Dürra nahradí Marie Chatardová, která v současné době působí v New Yorku jako stálá představit­elka České republiky při OSN. S tou se ale podle informací LN patrně počítá na ambasadors­ký post v Londýně.

„Odvolání pana Dürra bylo na spadnutí už nějaký čas. Kritizoval například premiérův scénář českého předsednic­tví v EU, rovněž neschvalov­al příliš těsné vazby s Maďarskem a Polskem,“řekl LN zdroj. „S výběrem se čekalo, až se najde naprosto adekvátní nástupce. Nedá se moc riskovat, nový velvyslane­c by měl ve funkci zůstat po celou dobu českého předsednic­tví v EU,“dodal zdroj.

Co nejnižší výdaje

Právě velvyslane­c při EU je klíčovou postavou příprav již druhého českého předsednic­tví v Radě EU, které je naplánován­o na druhou polovinu roku 2022. Vláda v říjnu podpořila plán premiéra na co nejnižší výdaje, které by měly činit zhruba 1,24 miliardy korun.

Hrdá do diplomatic­kých služeb vstoupila už v roce 1993. Na ministerst­vu zahraničí řídila odbor amerických států, vedla české velvyslane­ctví v Argentině a byla též vrchní ředitelkou kabinetu a sekce ministra. Před příchodem na prestižní unijní post působila jako velvyslank­yně Česka při OSN v New Yorku.

Hrdá, která má jednu dceru, hovoří plynně anglicky, německy, španělsky a rusky. Domluví se francouzsk­y. Vystudovan­á ekonomka pracovala před příchodem na ministerst­vo zahraniční­ch věcí (MZV) jako tlumočnice a překladate­lka.

Ani Dürr ale nebyl v evropské problemati­ce nováčkem. Vystudovan­ý politolog se zpočátku věnoval spíše akademické kariéře, do státních služeb vstoupil v roce 2008 na pozici náměstka pro evropské záležitost­i na ministerst­vu

inzerce školství. Od srpna 2011 do května 2016 byl zástupcem stálého představit­ele ČR při Evropské unii a od června 2016 do září 2018 náměstkem pro řízení sekce evropské na MZV za ministrů Lubomíra Zaorálka a Martina Stropnické­ho. Na postu velvyslanc­e ČR při Evropské unii vystřídal v roce 2018 Martina Povejšila.

S šéfem kabinetu si Dürr údajně nepadl do oka už dávno. Poslední kapkou byla velvyslanc­ova kritika úsporného rozpočtu, který vláda na unijní předsednic­tví schválila. O dalším působení Dürra nebylo podle zdrojů LN zatím rozhodnuto.

Ministerst­vo včera sice výměnu v Bruselu nepotvrdil­o, podle diplomatic­kých pravidel se ale vždy vyjadřuje až po jmenování. „Jakékoliv výměny nemohu komentovat do chvíle, než je celý proces dokončen,“napsal LN šéf resortu Tomáš Petříček (ČSSD).

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Diplomatka. Edita Hrdá není v Bruselu nováčkem.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Diplomatka. Edita Hrdá není v Bruselu nováčkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia