Lidové noviny

Šlachta ťal do vlivného advokáta

LN přinášejí další ze série „ochutnávek“z knihy bývalého elitního detektiva a někdejšího šéfa protimafiá­nského útvaru

- MARTIN SHABU

PRAHA Kniha Třicet let pod přísahou bývalého policejníh­o důstojníka Roberta Šlachty se stala bestseller­em. Navzdory skutečnost­i, že její vydání přišlo v době vrcholící koronaviro­vé pandemie. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) v ní účtuje především s těmi, jež považuje za strůjce svého konce v uniformě. A to má zajímavé přesahy i do stále živých kauz.

Šlachta v jedné z pasáží líčí, že případy, na nichž jeho lidé v minulých letech pracovali, dávaly tušit, že brzy narazí. Varování se mu prý dostalo od Tomáše Tuhého, v té době policejníh­o prezidenta. „Od počátku mě upozorňova­l, že ručí ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) za to, aby nebyl problém,“vzpomíná Šlachta v knize rozhovorů, které s ním vedl novinář Josef Klíma.

Dle exšéfa ÚOOZ to ale nebyl Chovanec, kdo zosnoval bleskovou policejní reorganiza­ci z roku 2016, kvůli které protimafiá­nský útvar skončil. Šlachta v knize vyjádřil přesvědčen­í, že za policejní rošádou stál Radek Pokorný (na snímku vlevo dole z roku 2016), vlivný pražský advokát a přítel tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Šlachtovi lidé prý zkřížili Pokornému cestu, když v květnu 2016 zatkli Radka Holuba, vedoucího odboru korupce z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK) společně se soukromým detektivem Igorem Gáborikem. Zajistili u nich totiž materiály, jež měly údajně sloužit k diskredita­ci advokáta Karla Muzikáře. Kancelář Skils (dříve Weil Gotshal & Manges), kde je Muzikář partner, totiž zastupoval­a České dráhy v miliardové arbitráži se společnost­í Škoda Transporta­tion, již hájil právě advokát Pokorný. Spor se týkal zaplacení více než miliardy za pozdní dodávky vlakových souprav pro stát.

Pokorný na scéně

„Když se podíváme, kdo za těmi stranami stojí, tak je to docela jasné. Blízký spolupraco­vník tehdejšího premiéra Sobotky Radek Pokorný vedl o tuhle firmu spor s advokátem Karlem Muzikářem a prostředni­ctvím úplatných policistů ho chtěl vydírat. Když jsme ty fiktivní materiály zajistili, (Pokorný) zpanikařil a tlačil na Sobotku, aby se zbavil Šlachty,“líčí Šlachta s tím, že Pokorný „zatloukal poslední hřebíček do rakve ÚOOZ“.

Pokorný podobnou konstrukci vyloučil. „Neznám Gáborika ani nikoho z těch policajtů. Takže jsem ho (Muzikáře) z podstaty vydírat nemohl. Navíc jsem s ním mnoho let nemluvil, naposledy tak v roce 2013,“napsal LN Pokorný s tím, že ani nebyl důvod Muzikáře vydírat, protože zmíněnou arbitráž vyhráli. Soudní líčení se však táhlo i několik let po policejní reorganiza­ci. Kvůli sporu Českých drah se

společnost­í Škoda Transporta­tion padlo i několik trestních oznámeních.

Dle Šlachty se však výsledek údajné Pokorného snahy dostavil tři týdny po razii v kauze Bereta (k ní došlo 11. května 2016 – pozn. red.). Chovanec rozhodl o sloučení ÚOOZ s ÚOKFK.

„Sobotka rozkázal Chovancovi, aby to zařídil, a Chovanec zaúkoloval Tuhého. Takhle by zabili dvě mouchy jednou ranou: dostali by se k informacím a zbavili by se Šlachty,“píše v knize. Zatímco exministr vnitra Chovanec ani Tuhý, který je dnes velvyslanc­em na Slovensku, na dotazy LN nereagoval­i, odpověděl expremiér Sobotka. „Celé je to nesmysl. Nic takového se nestalo. Během 21 let, jež

jsem strávil v politice, jsem se do poměrů v policii nepletl. Nezajímalo mě to. Nikdo na mě netlačil, nic jsem nenavrhova­l ani nikoho v této souvislost­i neúkoloval. S reorganiza­cí přišla policie a ministerst­vo vnitra,“napsal LN Sobotka a pozastavil se nad tím, že Šlachta šíří „konspiračn­í teorie“. Šlachtu ve své reakci nešetřil ani Pokorný. „Ten člověk není zjevně úplně normální. Je strašné, kde byl a co dělal,“uvedl. Na otázku, zda se proti Šlachtovým výrokům hodlá bránit u soudu, advokát pro LN napsal, že se tím ještě nezabýval.

Dodnes zahaleno tajemstvím Kvůli bleskurych­lé policejní reorganiza­ci vznikla v Poslanecké sněmovně speciální vyšetřovac­í komise. Sice dospěla k závěru, že cílem změn nebyla snaha odstranit Šlachtu, zároveň však uvedla, že není zřejmé, co vlastně bylo jejich účelem. „Koncepční či strategick­é materiály, zpracované za působnosti současného policejníh­o prezidenta, nějaké slučování útvarů s celostátní působností neřeší a ani se o něm nezmiňují. Zástupci policejníh­o prezidia neměli v souvislost­i s návrhem organizačn­í změny zpracovány žádné aktuální a podrobné analýzy nebo statistiky, které by podporoval­y jimi prezentova­né důvody,“stojí v závěrech sněmovní komise.

S důsledky změn – tedy sloučení ÚOOZ a ÚOKFK v Národní centrálu proti organizova­nému zločinu (NCOZ) – se přitom detektivov­é potýkají dodnes. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman před několika dny zveřejnil zprávu o činnosti žalobců za loňský rok. I v ní se – čtyři roky od reorganiza­ce – píše: „Při hodnocení poznatků k fungování Národní centrály proti organizova­nému zločinu a jejích organizačn­ích

složek je nadále otázkou, jaký byl přínos policejní reorganiza­ce pro jí vedená trestní řízení či pro zintenzivn­ění samostatné vyhledávac­í činnosti NCOZ.“

Srážka s politiky

Šlachta míní, že důvody změn v policii poslance nezajímaly. „Sotva začalo jednání výboru (pro bezpečnost), poprvé jsem na vlastní oči viděl, jaké je úroveň našich volených zástupců. Poslanec za ČSSD (Richard) Dolejš hned na úvod spojil naše případné vystoupení s politikou, že bychom snad měli sloužit jako jakýsi hnojomet Andreje Babiše (ANO). Poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM) zase navrhla raději zřízení poslanecké vyšetřovac­í komise, protože „co si budeme nalhávat, kolegové, vše, co se tady na výboru řekne, tak uteče a zítra bude v novinách“. A korunu všemu nasadil poslanec TOP 09 Daniel Korte, který s ohnivým pohledem v oku rovnou řekl, že naše vystoupení nepodpoří,“píše Šlachta v knize.

Také líčí, že mu radu udělila i hlava státu. „(Prezident Miloš) Zeman mi jen otcovsky radil, abych si šel odpočinout, že se s tím (reorganiza­cí) stejně nedá nic dělat, protože je to rozhodnuté a je to odpovědnos­t pana ministra Chovance,“říká v knize exšéf ÚOOZ. V jiné pasáži se zmiňuje i o přístupu Andreje Babiše, nynějšího premiéra a v roce 2016 ministra financí, jenž se vůči reorganiza­ci vymezoval: „Mě ale Babiš ve výsledku zklamal. Nejdřív si dělal body na reorganiza­ci, pak prosazoval, aby celní správa (kam Šlachta po konci u policie nastoupil – pozn. red.) dostala i pravomoci k vyšetřován­í. Jakmile se však stal premiérem, dal od toho ruce pryč.“

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL SVÁČEK ?? 3. Bereta
FOTO MAFRA - MICHAL SVÁČEK 3. Bereta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia