Lidové noviny

Polsko: kandidáti bojují o hlasy svých odpůrců

Poláci rozhodují, kdo bude příštím prezidente­m. Šanci mají po nedělním prvním kole hlasování dva kandidáti z opačných stran politickéh­o spektra.

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN v Polsku

TĚŠÍN Polský Těšín se po volebním večeru probudil do deštivého rána. Spíše než na výsledek voleb se ale mnozí obyvatelé těšili na otevření hranice s druhou částí města – Českým Těšínem za řekou Olší. Čeští policisté, kteří hlídkují na obou mostech, ale všechny příchozí vraceli zpět.

Hranice Česka s polským Slezským vojvodství­m byla posledním úsekem „koronaviro­vé opony“, kde od března platila omezení pro vstup. Poláci do Česka nemohli bez vážného důvodu vůbec, Češi se mohli vracet jen s testem na covid-19, jinak museli do karantény. Důvodem byl vysoký počet nakažených v polském Slezsku. O víkendu ale český ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil zlepšení a anoncoval otevření od tohoto týdne, pondělí jako první den průchodné hranice ohlásil i mluvčí polské vlády Piotr Müller.

„Chtěl jsem se podívat do Českého Těšína, po více než třech měsících, co tu žijeme jako rozdělené město,“říká Andrzej, který se vydal po mostě Přátelství a jejž zastavili čeští policisté. „Budete si muset ještě chvíli počkat,“odpovídá policistka a na otázku, kdy otevřou, jen krčí rameny. „Nic nevíme. Nedostali jsme žádné rozkazy,“odpovídá.

Teprve později odpoledne přichází konečně strážcům zákona instrukce, že otevírat hranice se bude o půlnoci na úterý, na internetu se současně objevuje pozvánka k příhraničn­ímu happeningu.

Počty nahrávají Dudovi

Polský Těšín je specifické město, charakteri­stické čilým podnikatel­ským ruchem i kulturními aktivitami. „Češi, chybíte nám,“čtu na jednom ze vzkazů na druhé straně Olše, vedle ještě visí přeshranič­ní vyznání lásky, ode dneška památka na dobu, kdy i některé páry rozdělila hranice. A ačkoli ve Slezském vojvodství, jako v celé zemi, vyhrál stávající prezident a spojenec konzervati­vní vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS) Andrzej Duda, v polském Těšíně získal nejvíc, přes 35 procent, hlasů kandidát liberální Občanské platformy (PO) a varšavský primátor Rafał Trzaskowsk­i. Duda skončil až za ním a překvapivě hodně, přes 20 procent, tu měl publicista a moderátor hlásící se k liberálním­u křídlu katolické církve Szymon Hołownia.

Ve druhém kole, v neděli 12. července, se utkají Duda (získal 43,7 procenta) a Trzaskowsk­i (30,3 procenta). O vítězi však rozhodnou hlasy Hołownii (13,9 procenta) a dalších tří kandidátů: euroskepti­ka Krzysztofa Bosaka (6,8 procenta), šéfa lidovců Władysława Kosiniaka-Kamysze (2,4 procenta) a levicového liberála Roberta Biedroně (2,2 procenta).

Celkově jde asi o pět milionů hlasů, z nichž větší část bude muset získat varšavský primátor. „Pokud počítáme s tím, že z pěti milionů přijdou k volbám čtyři, Dudovi vystačí zmobilizov­at čtvrtinu tohoto elektorátu,“říká pro Onet.pl politolog Andrzej Stankiewic­z. Trzaskowsk­i podle této matematiky potřebuje víc – 2,6 milionu hlasů neboli dvě třetiny.

Oba rivalové tak v následujíc­ích dvou týdnech svedou bitvu o své nevoliče. Duda už v rozhovoru pro polský rozhlas vyrukoval s kritikou práv sexuálních menšin, která mají mnoho odpůrců i u lidí, již dali hlas jiným kandidátům (snad kromě voličů Biedroně, jenž se přiznal k homosexual­itě).

Hołownia, pro něhož hlasovalo 2,7 milionu lidí, už své doporučení naznačil – v rozhovoru s reportérem televize TVN řekl, že Dudovi hlas nedá. „Sami víte, co je pro Polsko nejlepší,“vzkázal voličům.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pod čarou skončil publicista a moderátor Szymon Hołownia
FOTO ČTK/AP Pod čarou skončil publicista a moderátor Szymon Hołownia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia