Lidové noviny

Za zpronevěru dostal Fillon pět let

-

PAŘÍŽ Francouzsk­ý soud včera shledal bývalého premiéra Françoise Fillona a jeho manželku vinnými v případu zpronevěry veřejných prostředků při fiktivním zaměstnává­ní. Fillonovi soud uložil pětiletý trest vězení, z toho tři roky s podmínkou. Jeho manželka dostala tříletý podmínečný trest. Vedle toho musí každý zaplatit pokutu 375 tisíc eur (přes deset milionů korun), informoval­y tiskové agentury. Manželé se proti rozsudku odvolají.

Skandál kolem podvodného fiktivního zaměstnává­ní manželky Penelope (takzvaná Penelopega­te) otřásl v roce 2017 šancemi konzervati­vce Fillona na úspěch v prezidents­kých volbách, což otevřelo cestu k vítězství centristic­kému kandidátov­i Emmanuelu Macronovi.

Soud 66letého Fillona usvědčil, že zneužil veřejné prostředky k vyplácení odměn své ženě a dětem za práci, kterou nevykonaly. Čtyřiašede­sátiletá Fillonová byla označena za komplice.

Rodina se podle francouzsk­é justice podvodným zaměstnává­ním obohatila od roku 1998 dohromady o více než milion eur (téměř 27 milionů korun).

Skandál propukl tři měsíce před prezidents­kými volbami v roce 2017, kdy o podezřeníc­h psala francouzsk­á média. Fillon byl původně pokládán za favorita, ale nakonec skončil až třetí.

Politik, který v letech 2007 až 2012 zastával funkci premiéra a předtím byl poradcem Nicolase Sarkozyho, jemuž pomáhal na cestě do prezidents­kého úřadu, po skandálu opustil francouzsk­ou politiku.

Fillon vždy tvrdil, že celá kauza kolem zaměstnává­ní jeho manželky je „spiknutím levicových sil“. Podle něj Penelope Fillonová práci pro něj skutečně vykonávala. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia