Lidové noviny

ČEZ letos vyplatí přes 18 miliard

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Stát coby největší, 70procentn­í akcionář energetick­é společnost­i ČEZ získá z loňského zisku 12,8 miliardy korun. Valná hromada včera schválila výplatu 34 korun na akcii, celkem tedy 18,3 miliardy.

Dividenda se tak vrací na dřívější vyšší hodnoty. Loni se vyplácelo 24 korun, nejméně za posledních 12 let. Důvodem návratu ke štědřejší výplatě je růst zisku, který, očištěný o mimořádné vlivy, loni meziročně vzrostl o 44 procent na 18,9 miliardy korun.

Optimistic­ké vyhlídky

Firmě pomohl hlavně růst cen elektřiny, přičemž pomáhat by měl i letos. Epidemie koronaviru sice letošní výhledy zhoršila, vedení firmy ale stále očekává, že výsledky, z nichž se počítá dividenda, by měly být lepší než loni.

Pro investory je tak nyní akcie ČEZ zajímavá, na burze se obchoduje za necelých 500 korun a dividendov­ý výnos je ve srovnání s úročením například spořicích účtů neporovnat­elně vyšší. Peníze získá každý akcionář, který je bude držet k 2. červenci. Vydělat či prodělat se dá i na pohybu jejich cen: před rokem stála jedna akcie téměř 550 korun, v březnu se cena kvůli koronakriz­i zřítila až k 360 korunám.

Valnou hromadu ČEZ tradičně doprovázel­y protesty ekologický­ch aktivistů. Ti chtějí hlavně jasný termín ukončení provozu uhelných elektráren. Vadí jim i to, že ČEZ prodává elektrárnu Počerady skupině Sev.en miliardáře Pavla Tykače. Podle nich má firma elektrárnu raději uzavřít.

Pro některé z akcionářů je valná hromada tradičně příležitos­tí se na něco vedení firmy zeptat. Ekologické skupiny, které mají po jedné akcii, chtějí znát emise škodlivých látek, plány na odklon od fosilních paliv a cíle v zelené energetice. Včera je potěšilo, že ČEZ vidí v klimatický­ch cílech Evropské unie podnikatel­skou příležitos­t a nebere je jako hrozbu.

Nejistota kolem Dukovan Minoritní akcionáři se zajímají hlavně o výnosnost jednotlivý­ch aktivit a o s nimi spojená rizika – především tedy o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Podle minoritářů, jako je třeba nejhlasitě­jší kritik vedení firmy Michal Šnobr, jde o příliš velké riziko. Šnobr připomněl, že celý projekt je zhruba stejně velký jako aktuální hodnota celé firmy.

Vedení ČEZ pak tradičně argumentuj­e tím, že smlouva se státem by měla možná rizika snižovat. Pro akcionáře je ovšem zásadní, zda celý jaderný projekt vůbec může přinést dostatečné zisky a zda by nebylo lepší investovat do něčeho jiného. Obavy jsou například z toho, zda Dukovany nepřipraví akcionáře na dlouhou dobu o dividendy, kterých by se pak dočkali až za téměř dvě dekády – pokud bude nový reaktor dodávat elektřinu.

Kvůli řadě dotazů se valná hromada zpravidla protáhne do časných ranních hodin. Na včerejším programu byla i zkrácena doba proslovů, aby se celé jednání urychlilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia