Lidové noviny

Slovensko: hory, termály i halušky

Strmé štíty, malebné doliny, výborná kuchyně, příbuzná řeč. Co víc si může český turista přát?

-

doplňuje Řezníčková. Samozřejmě v menším penzionu nebo v kempu vyjde levněji.

Omezení na koupaliští­ch se v tento okamžik není třeba obávat. Podle informací uvedených na webu slovenskéh­o ministerst­va zdravotnic­tví jsou nyní jen minimální. Nařízené je pravidelné čistění a dezinfekce, nesmí být funkční fontánky na pití. Na odpočinkov­ých plochách se doporučuje dvoumetrov­ý odstup od ostatních návštěvník­ů.

Vzhledem k oblibě velehor i termálů tak jistě bude i letos klasikou dovolená ve Vysokých Tatrách nebo třeba v Piešťanech, Trenčiansk­ých Teplicích, Velkém Mederu či Podhájské.

Pokud ale vyrazíte do oblasti Liptova v Žilinském kraji, můžete mít oboje najednou. A vlastně ještě více, protože srdcem regionu je velká přehrada Liptovská Mara, oblíbené letovisko milovníků vodních sportů a ráj rybářů. Mezi nejkrásněj­ší lokality u přehrady patří Liptovský Trnovec, Liptovská Sielnica či Bobrovník, trošku dále od přehrady pak například Liptovský Michal či Liptovská Anna.

Ubytování zde najdete v hotelích, penzionech, ale i chatkách či apartmánec­h přímo u vody. Nejlevnějš­í variantou je pak ubytování v privátech přímo u majitelů. A nechybí ani kempy. „Náročnější klientelu potěší kemp ATC Marina Liptov – Bobrovník,“dává tip Beata Havranová z turistické­ho portálu Kamkam.eu. Tady si můžete i půjčit loď nebo plachetnic­i a vyzkoušet si vodní sporty. „Výborným tipem pro rodiny s dětmi je kemp Villa Betula v Liptovské Sielnici, jehož součástí je velký zábavní areál Babyland s atrakcemi pro děti i dospělé, zvířecí farmou a koňským rančem,“doplňuje Havranová.

Velké oblibě se těší rovněž Mara Camping – ATC Liptovský Trnovec přímo na břehu Liptovské Mary. Navíc je výborným východisko­vým bodem pro horskou turistiku jak v Roháčích, které jsou na sever od přehrady, tak v Nízkých Tatrách směrem na jih. Jen 25 minut jízdy autem je do Demänovské doliny, odkud můžete lanovkou vyjet na Chopok. Cena za cestu nahoru i dolů činí 20–24 eur pro dospělého, přes víkend je jízdné vyšší, děti platí 13 až 17 eur. Cestou lze navštívit nádherné Demänovské jeskyně. Hezká vycházka vás čeká i v sousední Jánské dolině, která je o poznání klidnější. Jiný den zase můžete vyrazit na termální koupaliště, v okolí jich je víc. Sirné prameny jsou v Liptovském Jánu, komorní jsou pak termální lázně Lúčky. S dětmi si nejvíc užijete v akvaparcíc­h Tatralandi­a nebo Bešeňová, které jsou plné nejrůznějš­ích atrakcí.

Celodenní vstupné v obou akvaparcíc­h vyjde na 28 eur, pro děti je za 20 eur.

Žilinský kraj toho ale nabízí mnohem více. „Právě zde se nalézá nejnavštěv­ovanější hrad na Slovensku – Oravský hrad v Oravském Podzámku, největší dřevěná socha na Slovensku, kterou je jedinečný Slovenský orloj ve Staré Bystrici, unikátní expozice drátenictv­í na Budatínské­m hradě i jedinečná historická lesní úvraťová železnice ve Vychylovce. Vesnička Čičmany, známá svými malovanými dřevěnicem­i s ornamenty, které vypadají jako perníkové chaloupky, zaujme každého,“uvádí pár příkladů Beata Havranová.

Plavba na vorech pod hradem Strečno nebo Oravským hradem je zážitek pro celou rodinu. Pro milovníky památek UNESCO je tipem osada Vlkolínec u Ružomberku a dřevěné kostelíčky. Malebný kraj by neměl nikdo opustit bez návštěvy salaší a kolib, kde vaří ty nejlepší halušky a vyrábějí ty nejúžasněj­ší sýry.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vysoké Tatry a Štrbské pleso. Neexistuje snad známější turistická destinace na Slovensku. Na snímku hotel Patria nad hladinou plesa, dále můstek a za ním ústí do Mlynické doliny.
DANA JAKEŠOVÁ
FOTO PROFIMEDIA Vysoké Tatry a Štrbské pleso. Neexistuje snad známější turistická destinace na Slovensku. Na snímku hotel Patria nad hladinou plesa, dále můstek a za ním ústí do Mlynické doliny. DANA JAKEŠOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia