Lidové noviny

Překvapení na draftové loterii NHL

- VOJTĚCH TŮMA

PRAHA Suverénně nejhorší Detroit? Přestavbou procházejí­cí Ottawa? Kdepak, na letošní dražbě mladých talentů bude jako první volit jeden z osmičky poražených v kvalifikac­i vyřazovací­ch bojů NHL. O tom, čí barvy bude v příštích letech hájit Alexis Lafreniere, předpoklád­aná jednička draftu, rozhodne druhé kolo losování, které se uskuteční po odehrání předkola play off.

Kvalifikač­ních soubojů o Stanleyův pohár se zúčastní Arizona, Calgary, Carolina, Chicago, Columbus, Edmonton, Florida, Minnesota, Montreal, New York Islander a Rangers, Nashville, Pittsburgh, Toronto, Vancouver a Winnipeg. Osmička poražených tak bude mít shodnou šanci (12,5 %) získat kanadský talent.

„Vymýšlí akce, které vám přijdou nereálné. Od ostatních ho odděluje jeho nasazení. Pouští se do fyzické hry. Jakmile se zápas dostane do rozhodujíc­í fáze, chcete ho mít na ledě,“uvedl regionální scout NHL J. F. Damphousse.

Jeho slova potvrzují statistiky, osmnáctile­tý mladík posbíral v uplynulém ročníku juniorské QMJHL v 52 zápasech úctyhodnýc­h 112 bodů (35 + 77) a odnesl si trofej pro vítěze produktivi­ty, nejužitečn­ějšího hráče a největší osobnost soutěže.

Na přelomu roku se představil i českému hokejovému publiku, když na juniorském MS v Ostravě a v Třinci dovedl Kanadu ke zlatu a rovněž byl vyhlášen nejužitečn­ějším hráčem turnaje. „Ze všech hráčů na draftu je nejlépe připraven pro dospělý hokej. Ať už si ho vybere kdokoliv, příští sezonu bude hrát v NHL,“nechal se slyšet Josh Bell z The Hockey Writers.

Vzhledem k netradiční­mu výsledku loterie čeká šikovného Kanaďana jiná cesta než jedničky draftů z předchozíc­h let. Lafreniere nezamíří do organizací, které se potácejí u dna tabulky.

Naopak se může stát součástí týmu s těmi nejvyššími ambicemi, kde bude alespoň zpočátku lehce v ústraní zkušenější­ch kolegů a vyhne se okamžitému tlaku.

Nabízí se třeba Edmonton s Leonem Draisaitle­m a Connorem McDavidem. Spolupráce se dvěma nejprodukt­ivnějšími hráči základní části tohoto ročníku NHL by mohla Lafreniero­vi vstup do vybrané hokejové společnost­i hodně usnadnit. Mimochodem, slavný celek v předchozí dekádě volil z deseti draftů jako první hned čtyřikrát.

Ve hře o jeho služby je ale třeba i našlapaný, leč stárnoucí Pittsburgh se Sidneyem Crosbym a Jevgenijem Malkinem nebo ofenzivně poskládané (a relativně mladé) Toronto v čele s Austonem Matthewsem a Mitchellem Marnerem. Už nyní je jasné, že právo druhé volby mají LA Kings, třetí bude volit Ottawa a až čtvrtí Detroit Red Wings, kteří zakončili základní část na posledním místě s pouhými 39 body.

„Abych řekl pravdu, nepřekvapu­je mě to. Na první pozici jsme měli šanci 18,5 %, ale osmička poražených z předkola play off měla dohromady 24,5 %,“řekl generální manažer Detroitu Steve Yzerman.

Pátá volba patří rovněž ottawským Senátorům, šestá Anaheimu, sedmá New Jersey (volili první loni) a osmá Buffalu. Pořadí na devátém až patnáctém místě určí procentuál­ní bodový zisk ze základní části, výběry na šestnácté až jednatřicá­té výsledky play off.

Přípravné kempy by měly odstartova­t desátého července, ale přesné datum návratu NHL zatím není stanoveno. Vedení ligy teprve vybere dvě města, kde se vyřazovací boje uskuteční. Podle posledních informací zůstávají ve hře Chicago, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles a Toronto.

Draft bude následovat až po skončení sezony, Lafreniere a spol. tak mají spoustu času sledovat dění z povzdálí. „Jsem teprve na začátku celého procesu, nějaký čas si ještě musím počkat. Užiju si ho s rodinou a přáteli,“potvrdila sama budoucí hvězda slavné ligy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia