Lidové noviny

Supervlast­enec Klaus ml., či Okamura?

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA V prostoru dlouho přezdívané­m jako „vpravo od ODS“začíná být horko. Po léta tam panoval nejprve s Úsvitem přímé demokracie a později s útvarem Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Voliče oslovuje odporem k migraci i k Evropské unii.

Teď mu ale zřejmě připadá, že má v rajonu vetřelce – Trikolóru, taženou Václavem Klausem mladším. Souboj o titul „supervlast­ence“už zahájil na sociálních sítích. Na Facebooku svého soka přirovnal k odvaru „eurofilní ODS“. Syn bývalého prezidenta reagoval slovy o „japonském podnikatel­i, věrném spojenci EU“.

„Pokud z nás má strach, mohu jen říct, že každá reklama dobrá,“řekl Klaus LN.

Stejní voliči, různé akcenty Sociolog Jan Herzmann potvrzuje, že obě uskupení částečně míří na stejné voliče. „Zatímco Trikolóra akcentuje spíše ekonomické úvahy až ultraliber­álního střihu, pro SPD hraje roli spíše jakási čistota domácí populace, oproštěné od zahraniční­ch vlivů,“míní Herzmann.

Preference SPD mírně klesají a volební šance Trikolóry jsou zatím nejisté. Mezi oběma stranami se tak rýsuje existenční průsečík parlamentn­ího klání v roce 2021.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia