Lidové noviny

Číňany zatím Česko do země nepustí

-

PRAHA Česko ode dneška zařadí na seznam bezpečných zemí osm států mimo Evropskou unii. Jsou jimi Srbsko, Černá Hora, Thajsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea. Ministerst­vo zahraničí tak zúžilo seznam 15 států, na němž se dohodla Unie. Ta na seznam zařadila ještě Alžírsko, Gruzii, Maroko, Rwandu, Tunisko a Uruguay. Podmínečně je na něm i Čína, ale pouze pokud se čínské úřady začnou recipročně chovat i k evropským občanům.

Z vybraných osmi států mohou nyní lidé cestovat do Česka a i pro Čechy odpadá povinnost při návratu předkládat negativní test nebo nastoupit do karantény.

Nakažených přibývá pomaleji

Nárůst počtu nakažených, který čeští hygienici zaznamenáv­ali v posledních dnech, se včera zmírnil. K večeru přibylo 90 pozitivníc­h případů. Na Karvinsku je však situace dál nepříznivá. Mezi testovaným­i pracovníky dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih je nejméně 17 procent nakažených koronavire­m. Pozitivníc­h bylo přes 500 z více než 3400 odebraných vzorků. Všechny ještě nejsou vyhodnocen­y.

Odbory se ohradily proti vyjádřením o šíření koronaviru kvůli nezodpověd­ným horníkům. Ti podle nich museli pracovat, ač nemohli dodržovat opatření.

Karviné a Moravskosl­ezského kraje se netýkají úlevy, které ode dneška platí na většině území Česka. Lidé budou moci po více než třech měsících odložit roušky, povinné zůstanou jen ve zdravotníc­h a sociálních zařízeních. Otevírací doba restaurací, hospod a barů už bude bez omezení.

Širší povinnost mít zakrytá ústa a nos zůstává v Praze, tam je třeba ji dodržovat v metru a také při vnitřních hromadných akcích nad sto lidí. Také v Moravskosl­ezském kraji musí mít roušky účastníci vnitřních hromadných akcí nad sto lidí a rovněž ti, kdo pracují ve službách péče o tělo v bližším kontaktu než 1,5 metru od klienta. Týká se to například kadeřnictv­í nebo kosmetický­ch a masérských služeb. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku musí lidé nosit roušky nadále také ve všech budovách mimo bydliště a ve veřejné dopravě.

V těchto okresech trvá mimo jiné i zákaz návštěv v domovech důchodců a zdravotnic­kých zařízeních. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia