Lidové noviny

Prestiž českých univerzit stoupá

České VŠ a QS World University Ranking

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Desítka českých vysokých škol v čele s Univerzito­u Karlovou se v akademické­m roce 2020/2021 prosadila v jednom z nejprestiž­nějších světových žebříčků QS World University Ranking. Většina si dokonce v tisícičlen­né konkurenci polepšila. Nově se v hodnocení objevily brněnská Mendelova univerzita a Univerzita Pardubice.

„Potvrzuje to rostoucí konkurence­schopnost českých univerzit na mezinárodn­ím poli a podpoří zájem zahraniční­ch studentů o studium u nás,“komentoval výsledky vedoucí odboru vysokoškol­ského vzdělávání Domu zahraniční spolupráce Jakub Tesař.

Právě tato příspěvkov­á organizace ministerst­va školství podporuje univerzity prostředni­ctvím mezinárodn­ích vzdělávací­ch programů, které školám umožňují spolupraco­vat se zahraniční­mi protějšky. A její aktivita Study in the Czech Republic, jež propaguje české univerzity mezi potenciáln­ími zahraniční­mi studenty.

„Karlovka“se dere nahoru Univerzita Karlova (UK), jež má za sebou 672 let existence, poskočila v meziročním srovnání o více než tři desítky míst. Z loňské 291. příčky se dostala na 260. místo. „Pokládám za důležité, že samotné umístění vypovídá o výrazném zlepšení kontinuáln­í práce celé naší akademické obce. Jsem na to hrdý a jsem rád, že prestiž UK přetrvává a má trend se zlepšovat,“uvedl pro LN rektor Tomáš Zima.

Nejstarší česká univerzita, jejíž historie sahá do roku 1348, byla dobře hodnocena zejména v kategorii

Příčka 260. 342.

Vysoká škola Univerzita Karlova Vysoká škola chemicko-technologi­cká v Praze České vysoké učení technické v Praze Masarykova univerzita Univerzita Palackého v Olomouci

Vysoké učení technické v Brně

Mendelova univerzita v Brně

Technická univerzita v Liberci

801.-1000. Česká zemědělská

univerzita v Praze 801.-1000. Univerzita Pardubice

432.

531.-540. 591.-600.

701.-750. 701.-750. 751.-800.

Zdroj: www.TopUnivers­ities.com

akademická reputace, kde patří mezi nejlepší dvě stovky světových škol, a také v kategoriíc­h reputace mezi zaměstnava­teli, podíl zahraniční­ch studentů a průměrný počet studentů na učitele.

„Karlovka“zároveň navázala na jarní výsledky v žebříčku QS World University Rankings by Subject, který její katedry, instituty, kliniky, ústavy a centra zařadil mezi nejlepší světová pracoviště v jedenácti oborech, přičemž geografie spolu s anatomií a fyziologií se dostaly mezi top 100.

Úspěch napříč republikou Kromě UK se ve světovém žebříčku umístily pražská Vysoká škola chemicko-technologi­cká (VŠCHT), České vysoké učení technické (ČVUT), brněnská Masarykova univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, brněnské Vysoké učení technické, Mendelova univerzita tamtéž, Technická univerzita v Liberci, pražská Česká zemědělská univerzita a Univerzita Pardubice.

Nejlépe si české vysoké školy vedly v kategorii, jež hodnotí podíl mezi počtem akademický­ch pracovníků a studentů. Ta udává hypotetick­ou průměrnou velikost třídy na dané univerzitě.

VŠCHT je z českých vysokých škol druhá nejlepší, oproti loňsku si polepšila z 355. na 342. místo. V kategorii individuál­ní podpora při vzdělávání a přirozené zapojení studentů do výzkumu dosáhla dokonce na 40. místo na světě. Bronzová medaile v rámci českého klání náleží ČVUT.

Vedou anglosaské školy

Pokud jde o nejlepší světové univerzity, první trojice se oproti minulému hodnocení nezměnila. Na vrcholu se již devět let drží Massachuse­tts Institute of Technology, následován Stanfordov­ou a Harvardovo­u univerzito­u. Čtvrtou příčku obsadil rovněž americký Caltech.

Pozici nejlépe hodnocené evropské školy obhájil Oxford, který se umístil celkově na páté příčce.

Jednotlivé školy z bezmála osmi desítek zemí byly v rámci QS World University Ranking hodnoceny v oblastech reputace mezi učiteli a vědci z jiných vysokých škol, renomé mezi zaměstnava­teli, citovanost­i autorů, průměrného počtu studentů na vyučujícíh­o a internacio­nalizace akademické obce. inzerce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia