Lidové noviny

Špitál, za nějž jedná Šmucler, viní z podvodu

-

PRAHA Policie obvinila 58 lidí z podvodného vykazování zdravotní péče, kterou ve skutečnost­i neposkytli. Jde hlavně o lékaře a zdravotní sestry z nestátního zdravotnic­kého zařízení ve středních Čechách. Zdravotním pojišťovná­m vznikla škoda více než 19 milionů korun, informoval mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Mezi obviněnými jsou i někteří pacienti, kteří měli vědomě souhlasit s použitím svých osobních údajů k vykazování fiktivních hospitaliz­ací, ačkoliv ve vykazované­m období ve skutečnost­i hospitaliz­ováni být neměli,“uvedl mluvčí NCOZ.

Prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler na Facebooku napsal, že zařízením je Nemocnice Na Pleši, v níž je jednatelem. Doplnil, že on ani lidé z jeho okolí mezi obviněnými nejsou. Peníze podle Šmuclera nikdo neukradl. „Pokud někdo něco špatně vykazoval, tak to zase skončilo v péči o pacienty,“prohlásil.

Fiktivní zdravotnic­ké zákroky obvinění podle policie vykazovali nejméně od února 2011 do konce roku 2015. Některým z nich hrozí až deset let vězení. Všichni jsou stíháni na svobodě. Policie obvinila jako právnickou osobu i samotné zdravotnic­ké zařízení.

Soukromá Nemocnice Na Pleši se nachází v Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku.

Případ dozoruje Krajské státní zastupitel­ství v Praze. Spis je obsáhlý, jen usnesení o zahájení trestního stíhání má 1132 stran.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia