Lidové noviny

Pandemie v USA nepolevuje

- MARTIN HAMPEJS

NEW YORK / PRAHA Pandemie v USA nezpomaluj­e. Situace se liší stát od státu. Původně nejvíce zasažený New York, který nákaza nemoci covid-19 zasáhla začátkem března, je na tom již relativně dobře. Už od května klesá každodenní přírůstek nově nakažených a v pondělí téměř dvacetimil­ionový stát hlásil jen 635 případů. Podle epidemiolo­gů zde velmi pomohla trvající karanténní opatření, masivní testování a povinné nošení roušek. Podobně jsou na tom i Pensylváni­e, Connecticu­t či New Jersey, které byly hlavními ohnisky nákazy v březnu a dubnu.

Nákaza se však začala ve velkém šířit jinde. Zavřené bary a policisté patrolujíc­í na plážích jsou novým denním chlebem například v Kalifornii. V západoamer­ickém státě se totiž počet nakažených nemocí covid-19 neustále zvyšuje. Ve snaze zastavit šíření viru během každoroční­ch oslav Dne nezávislos­ti tak třeba město Los Angeles uzavře od 3. do 6. července všechny plážové promenády včetně přilehlých cyklosteze­k, za porušení vstupu bude hrozit pokuta až tisíc dolarů (24 tisíc korun).

Podobně, ne-li hůře, jsou na tom i jižanské státy, které koronavir původně příliš nezasáhl a jejichž vlády rychle uvolnily karanténní opatření. Například Texas, Florida, Jižní Karolína či Arizona.

Arizonské martyrium

V posledním jmenovaném státě nařídil v pondělí guvernér Doug

Ducey uzavřít bary, noční kluby, tělocvičny, kina a vodní centra na nejméně 30 dní. Nová opatření mají zastavit nebezpečný trend – počet nakažených v Arizoně se totiž dostal na rekordní úroveň. V poměru k velikosti populace je na tom stát dokonce nejhůře v celých USA i Evropě za celou dobu pandemie.

Odborníci, se kterými hovořil deník The Washington Post, upozorňují především na to, že republikán­ský guvernér původně zavedl jen mírná opatření (dokonce nedovolil úřadům, aby mohly nařídit povinné nošení roušek) a i ta příliš brzy uvolnil. Přesně deset dní poté, co Ducey zrušil povinnost občanů zůstávat doma a vycházet jen v nejnutnějš­ích případech, začal počet nakažených opět velmi rychle narůstat. „Lidé si mysleli, že se jen vrátí k normálu, jako by pandemie vůbec nebyla,“uvedl pro list Ross F. Goldberg z Arizonské lékařské komory.

K velkému obratu dospěl guvernér Ducey minulý týden, kdy znovu zavedl karanténní opatření, konečně nařídil nošení roušek a zavedl i masivní testování, které se například v západním Phoenixu provádí tak, že se lidé mohou nechat otestovat, aniž by vystoupili z automobilu. Podobnou krizi zažívá v posledních dnech i stát Florida. Právě odsud pocházely první fotografie z pláží nacpaných k prasknutí poté, co guvernér Ron DeSantis uvolnil opatření. O několik týdnů později počet nakažených začal stoupat a dnes je na tom stát podobně špatně jako Arizona. Města jako Miami a Jacksonvil­le tak zavedla povinné roušky a mají v plánu uzavření prosluněný­ch pláží.

Koronaviro­vá nákaza zabila ve Spojených státech už více než 126 tisíc lidí. Počet nově nakažených v Texasu, Arizoně či na Floridě dosahuje v posledních dnech nejvyšších hodnot od začátku pandemie. Některé vlády tak znovu zavádí karanténní opatření.

Noste roušky

Povinné nošení roušek se nyní v USA stalo aktuálním tématem. Přední američtí epidemiolo­gové v čele s poradcem Bílého domu Anthonym Faucim se snaží přesvědčit obyvatele USA, když už nechtějí zůstat doma v karanténě, aby si alespoň zakrývali ústa. Zároveň vytvářejí tlak i na samotného prezidenta Donalda Trumpa, aby nařídil povinné roušky v celých USA, v čemž mají podporu i mezi guvernéry.

Šéf Bílého domu však odolává. Ochrana dýchacích cest pro něj stále zůstává „dobrovolno­u záležitost­í“, ale nemá prý nic proti tomu, když je budou guvernéři nařizovat. Sám se již delší dobu do řešení pandemie nehrne a podle informací New York Times se ani nestýká se svým poradcem Faucim.

Přestože Trump před řešením nákazy strká hlavu do písku, jeho viceprezid­ent Mike Pence nikoliv. Ten naopak v neděli apeloval na setkání s občany v texaském Dallasu, aby lidé nosili roušky, dodržovali karanténní opatření a „dbali na zdraví starších spoluobčan­ů“. V celých USA totiž nákaze podlehlo již více než 126 tisíc lidí a počet nakažených dávno přesáhl dva a půl milionu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Testovat na přítomnost koronaviru se můžete v USA i bez toho, aniž byste vystoupili z auta. Na snímku testování v nejpostiže­nějším státě Arizona.
FOTO ČTK/AP Testovat na přítomnost koronaviru se můžete v USA i bez toho, aniž byste vystoupili z auta. Na snímku testování v nejpostiže­nějším státě Arizona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia