Lidové noviny

Peking už schválil bič na „neposlušný“Hongkong

Čínské vedení mělo se zákonem, který mu dává do rukou páku proti odbojné provincii, naspěch. V účinnost vstoupil během 24 hodin.

- ROBERT SCHUSTER

PEKING/PRAHA Stálý výbor čínského parlamentu včera odklepl kontroverz­ní nový bezpečnost­ní zákon pro čínskou samosprávn­ou provincii Hongkong.

Podle kritiků povede norma k výraznému omezení svobody 7,5 milionu obyvatel žijících v někdejší britské korunní kolonii. Již v minulých týdnech a měsících proti tomu vyšly do ulic desítky tisíc demonstran­tů.

Zákon byl hned včera po svém schválení a po podpisu čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem začleněn do ústavy provincie. Vešel tak v platnost okamžitě, a to symbolicky v předvečer výročí, kdy byla správa nad Hongkongem předána do rukou Číny, k čemuž došlo 1. července 1997.

Jeden z klíčových představit­elů hongkongsk­ého demokratic­kého hnutí, Joshua Won, v reakci na přijetí normy oznámil, že končí jako jeho lídr. Odůvodnil to tím, že se nyní zřejmě stane jedním z hlavních terčů čínských bezpečnost­ních složek. Svou činnost se ze stejných důvodů rozhodla ukončit i prodemokra­tická strana Demosisto, kterou Wong založil. Podobná rozhodnutí jako Joshua Won učinili i další vůdcové demokratic­ké opozice, Nathan Law či Agnes Chowová.

Nový bezpečnost­ní zákon definuje sankce za čtyři trestné činy ohrožující bezpečnost státu. Jsou jimi separatism­us, podvratná činnost, terorismus a spolupráce s cizími silami za účelem ohrožení národní bezpečnost­i. Za ně mohou soudy udělit až doživotní tresty. Zároveň norma dovoluje nově rozmístit bezpečnost­ní složky z pevninské Číny v provincii.

Dohoda mezi britskou a čínskou vládou z roku 1997, která řešila předání kontroly nad Hongkongem, dosud garantoval­a, že až do roku 2047 zůstane v provincii zachován její dosavadní hospodářsk­ý a správní systém. Čínské vedení pro to používalo označení „jedna země, dva systémy“.

Britové se v zájmu zachování dobrých ekonomický­ch vztahů s Čínou dlouho k situaci ve své bývalé kolonii nevyjadřov­ali. Před měsícem ovšem premiér Boris Johnson oznámil, že pokud Peking bezpečnost­ní zákon schválí, budou moci hongkongšt­í občané s britským pasem přicestova­t na 12 měsíců, a to i bez víza.

Vynucené potraty v ujgurské provincii

Zároveň se v minulých dnech objevily další informace o represích uplatňovan­ých čínskou ústřední vládou vůči muslimským Ujgurům,

kteří žijí v provincii Sin-ťiang na západě země.

Jak uvedla agentura AP, snaží se tam centrální vláda cíleně snižovat porodnost. Například tím, že stovky žen jsou nuceny k potratům, případně ke sterilizac­ím, čímž přijdou o schopnost mít děti. Agentura opírá svá tvrzení o několik desítek rozhovorů s ujgurskými ženami, jimž se podařilo uprchnout do zahraničí.

O intenzivní snaze čínských úřadů svědčí i údaje o porodnosti. Jak uvedla AP, klesly jenom ve dvou sin-ťiangských prefekturá­ch Kašgar a Chotan počty nově narozených dětí mezi lety 2015 a 2018 o více než šedesát procent. Zároveň se sedmkrát zvýšil počet umělých potratů, zatímco v ostatních částech Číny jich bylo méně.

Již před lety začali Číňané v rámci „boje proti terorismu“systematic­ky zavírat místní ujgurské obyvatelst­vo do internační­ch táborů. Odhady hovoří, že se v nich může nacházet až milion lidí, kteří jsou vystaveni týrání a soustavné převýchově v duchu komunistic­ké ideologie. Podle zprávy AP dostávají ujgurské ženy umístěné v těchto zařízeních formou injekcí do těla látky bránící tomu, aby otěhotněly.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Slavíme.
Pročínští stoupenci v Hongkongu kvitují přijetí zákona.
FOTO ČTK/AP Slavíme. Pročínští stoupenci v Hongkongu kvitují přijetí zákona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia