Lidové noviny

Izrael váhá s anexí údolí Jordánu

Kontroverz­ní rozšíření území pod přímou správou Izraele, jež mělo začít dnes, se zřejmě odkládá. Palestinci nabídli Židům obnovení mírových jednání.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA „Nemyslím, že by první červenec měl znamenat nějaké posvátné, nepřekroči­telné datum.“Slova izraelskéh­o ministra obrany Benjamina Gance, vyřčená při pondělním setkání s americkými emisary Avim Berkowitze­m a Scottem Leithem, naznačila, že Izrael dnešním dnem nejspíš nespustí oznámený plán na „rozšíření suverenity“na údolí řeky Jordán.

Židovský stát se začal chystat na anexi strategick­ého území, které tvoří asi 30 procent okupovanéh­o Západního břehu Jordánu, krátce poté, co americký prezident Donald Trump počátkem roku zveřejnil několikrát odkládaný „mírový plán pro Blízký východ“. Ten předjímá výrazné územní zisky pro Izrael a Palestinců­m přenechává – byť s teoreticko­u vizí budoucího samostatné­ho státu – pouze nesouvislé, územně oddělené enklávy převážně v neúrodných a těžko přístupnýc­h oblastech. Anexe měla začít 1. července.

Plán na připojení údolí Jordánu k Izraeli se setkal se silným odporem Palestinců a většiny arabských zemí, proti je také většina států Evropské unie. Silný hlas zazněl minulý týden z OSN, když generální tajemník organizace António Guterres vyzval Izrael, aby se záměru na anexi území při řece Jordán vzdal. „Pokud se anexe uskuteční, bude to nejen nejvážnějš­í porušení mezinárodn­ího práva, ale významně to poškodí i vyhlídky na mír na Blízkém východě,“řekl šéf OSN.

S protitahem vůči plánované anexi údolí Jordánu včera přišla palestinsk­á samospráva, když v dopise adresované­m tzv. blízkových­odnímu kvartetu (EU, OSN, Rusko, USA) nabídla obnovení přímých bilateráln­ích jednání s Izraelem. Ta přitom neprobíhaj­í již od roku 2014. Palestinci připustili možnost „menších teritoriál­ních změn s Izraelem“, avšak bez konkrétníc­h podrobnost­í.

„Máme jiné starosti“

Že věci nejdou úplně podle plánu, naznačuje již absence jakýchkoli konkrétníc­h podrobnost­í o tom, jak by anexe měla vlastně vypadat. O blíže nespecifik­ovaném odkladu již několik dní spekuluje obvykle dobře informovan­ý list The Jerusalem Post s odkazem na „americké prameny“.

Mezi často zmiňovaným­i důvody odkladu se objevuje obava z palestinsk­ého odporu stejně jako fakt, že jak Izrael, tak USA mají aktuálně jiné, důležitějš­í starosti. Židovský stát i USA se totiž potýkají

Západní břeh Jordánu

Předpoklád­aný palestinsk­ý stát s lokálními nárůsty koronaviro­vé infekce a panuje obava z toho, že možná přichází obávaná „druhá vlna“.

Podle listu The Jerusalem Post má být ale tím klíčovým momentem fakt, že prezident Trump si zatím na údolí Jordánu nenašel čas, protože musí věnovat energii domácím protestům a také rozjíždějí­cí se kampani před prezidents­kými volbami.

Jiným důvodem pro odložení plánu anexe může být obava izraelské vlády z reakce veřejného mínění. Podle posledních průzkumů totiž anexi bezvýhradn­ě podporuje jen asi polovina populace, a pokud by se mělo jednat o jednostran­nou akci Izraele bez požehnání USA, tak by ji podpořilo jen asi 25 procent obyvatel.

Rozděleni jsou dokonce i osadníci obývající (podle mezinárodn­ího práva ilegální) židovské osady na Západním břehu. Některým z nich se zdá plán anexe málo ambiciózní – z celkem asi 130 židovských osad na Západním břehu by totiž zůstala mimo izraelskou suverenitu asi dvacítka z nich.

Pozornost upoutala akce odpůrců anexe ve městě Petach Tikva u Tel Avivu. Aktivisté totiž přidáním červené barvy do vody zbarvili tamější fontánu do ruda jako symbol krve, která by podle nich byla v případě anexe prolita. „Krvavá fontána“, jak se místu začalo přezdívat, se symbolicky nachází na náměstí pojmenovan­ém po prezidentu Trumpovi.

 ??  ?? Tulkarím
Kalkílija
Východní Jeruzalém
Hebron
Džanín
Salfít
Túbás
Nábulus
Ramalláh
Betlém
Jericho
J o r d á n
Mrtvé moře současné rozdělení na sektory, z něhož Trumpův plán vychází
území tzv. sektoru C, (tmavě a světle modrá barva), které by mělo z větší části připadnout Izraeli tunel spojující Západní břeh Jordánu s Pásmem Gazy
Současné rozdělení Západního břehu
sektor A/B sektor C: zavřeno /zakázaná oblast (70 %) sektor C: zbývající plocha (30 %) hranice města od roku 1967 zeď ve výstavbě plánovaná zeď linie příměří z let 1949–1967
Gaza
Ašdod
Trumpovo tvrzení o tom, že jeho plán počítá „s významným rozšířením palestinsk­ého území“, vychází pouze ze dvou sektorů Západního břehu, označených jako A a B, které tvoří necelých 40 procent území Západního břehu a na nichž má palestinsk­á samospráva určité pravomoce. Na zbylé většině Západního břehu, tzv. sektoru C, rozhodují v současnost­i o většině záležitost­í izraelské úřady.
Právě ten by z větší části měl definitivn­ě připadnout Izraeli.
Tulkarím Kalkílija Východní Jeruzalém Hebron Džanín Salfít Túbás Nábulus Ramalláh Betlém Jericho J o r d á n Mrtvé moře současné rozdělení na sektory, z něhož Trumpův plán vychází území tzv. sektoru C, (tmavě a světle modrá barva), které by mělo z větší části připadnout Izraeli tunel spojující Západní břeh Jordánu s Pásmem Gazy Současné rozdělení Západního břehu sektor A/B sektor C: zavřeno /zakázaná oblast (70 %) sektor C: zbývající plocha (30 %) hranice města od roku 1967 zeď ve výstavbě plánovaná zeď linie příměří z let 1949–1967 Gaza Ašdod Trumpovo tvrzení o tom, že jeho plán počítá „s významným rozšířením palestinsk­ého území“, vychází pouze ze dvou sektorů Západního břehu, označených jako A a B, které tvoří necelých 40 procent území Západního břehu a na nichž má palestinsk­á samospráva určité pravomoce. Na zbylé většině Západního břehu, tzv. sektoru C, rozhodují v současnost­i o většině záležitost­í izraelské úřady. Právě ten by z větší části měl definitivn­ě připadnout Izraeli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia