Lidové noviny

Platili Rusové za útoky na Američany?

- TOMÁŠ VLACH

WASHINGTON/KÁBUL Útoky za peníze patří k tradiční taktice afghánskéh­o Talibanu. Útočníkem bývá naivní mladík či protřelý bandita a platí se za „kus.“Nejnižší sazbu mívá zabitý místní policista, více zlikvidova­ný armádní džíp, několik tisíc dolarů lze získat za zničený tank a vrcholem bývá sestřelený vrtulník. A extra vysoké bonusy se platí za životy či zajetí amerických vojáků.

Sponzoři se neradi identifiku­jí, jsou mezi nimi třeba islamisti z Perského zálivu, mluví se o Pákistánu, Taliban má i své zdroje. Americký list The New York Times (NYT) teď šokoval články opřenými o zdroje z administra­tivy USA, že peníze za zabití amerických vojáků nabízeli i ruští rozvědčíci.

Podle NYT vychází zpráva přímo z informací zjištěných během razií a vyšetřován­í na území Afghánistá­nu. Za aktivitami z letošního ledna má být vojenská rozvědka GRU a její zvláštní jednotka pro ofenzivní operace, která má na kontě třeba pokus o otravu novičokem v Británii.

NYT s odvoláním na americké zdroje připouštěj­í, že Rusové mohli financovat útoky už celý loňský rok, kdy při akcích Talibanu zahynulo 20 vojáků USA. V této souvislost­i zmiňuje list útok z dubna 2019, kdy u základny Bagrám zahynuli tři příslušníc­i námořnictv­a.

Stalo se tak v době, kdy prostor kolem báze střežila i česká armáda. Patrolován­í u Bagrámu si vyžádalo nejvíce českých obětí v historii novodobých operací. Při útocích Talibanu tu zahynulo osm českých vojáků. Letos na jaře armáda patroly ukončila.

„Nikdo z amerických představit­elů nikdy tuto otázku nevznesl,“ reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov s tím, že články NYT se nezakládaj­í na pravdě. „Kšefty s ruskými tajnými službami pro nás nemají smysl – cíle útoků máme jasné už léta a využíváme vlastní zdroje,“řekl mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid.

Nezávazné vměšování

Styky Ruska s Talibanem však nejsou tajemstvím, ačkoli Moskva už v roce 2003 povstalce zařadila na teroristic­ký seznam. Ruská strana se nejednou snažila zprostředk­ovat mírová jednání a už několikrát se v médiích objevily zprávy o podpoře penězi, zbraněmi či léčením pro bojovníky.

Podle analytiků má ruské vměšování svoji logiku. Přičítají ho snaze získat vliv v regionu i „mstě“za masakr soukromých „Vagnerovýc­h“žoldnéřů v roce 2018 v Sýrii.

„S tím jak se Američané chtějí z Afghánistá­nu stáhnout, Rusko to vidí jako možnost vyzkoušet si vlivové nástroje, aniž by mu z toho plynuly nějaké závazky,“komentuje pro Rádio Svoboda (RFE-RL) bývalý zpravodajs­ký analytik amerického ministerst­va zahraničí Marvin Weinbaum.

Připomeňme, že předchůdce Ruska Sovětský svaz se v 80. letech rovněž snažil o rozsáhlou intervenci v Afghánistá­nu, kvůli povstalcům podporovan­ým především Američany se však po deseti letech stáhl.

Dnes svou roli hraje i americká předvolebn­í kampaň, kdy se na základě informací názorově spřízněnéh­o listu NYT do prezidenta Donalda Trumpa opírají demokraté. Ten podle šéfky Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiové nebezpečí ignoroval. Trump se hájí, že nedostal o ruské aktivitě v Afghánistá­nu žádné informace.

 ??  ?? Proti Talibanu. Vojáci USA během bojové akce v Afghánistá­nu. FOTO PROFIMEDIA
Proti Talibanu. Vojáci USA během bojové akce v Afghánistá­nu. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia