Lidové noviny

Němečtí šamani

Největší krizí provede EU její hegemon

- Zbyněk Petráček

Jisté věci působí konspirati­vně, ač byly dohodnuty jasně a s předstihem. Třeba předsednic­tví Německa v Evropské unii v situaci, kdy kontinent čeká největší zátěžový test od druhé světové války. Dneškem počínaje bude Unii po šest měsíců řídit Německo. Je snad náhoda, že v době, kdy ještě ani není jasno, zda přijde, či nepřijde ostrá druhá vlna pandemie, kdy ještě nejsou ani spolehlivě odhadnuty hospodářsk­é škody, kdy se neví, za jakou dobu se z krize kontinent vyhrabe, bude „u vesla“hegemon EU? Je to náhoda, neboť v rámci rotačního principu to mohla být třeba i Malta.

Ale náhoda rozhodně není to, že Německo přichází připraveno. Kdo Německu vyčítá, že nemá přesný plán předsednic­tví, sám působí trochu jako z Marsu. Po čtyřměsíčn­í zkušenosti s „koronou“ví celá Evropa, že přesné plány nefungují. Zeptejte se Borise Johnsona, proč jeho Británie provedla ve strategii karantény obrat o 180 stupňů. Toto není případ Německa a jeho předsednic­tví v EU.

Německo využívá své trochu šamanské role v EU. Zleva doprava panuje přesvědčen­í, že je-li někde v Evropě průšvih, většinou ho nelze vyřešit bez požehnání či spíše asistence Německa, a už vůbec ne proti němu. A letošní průšvih je tak velký, že ho řeší Německo v tandemu s Francií. Když už byla řeč o šamanství, spoléhání se na záchranářs­kou či přímo spasitelsk­ou roli Německa, je logické, že hegemon si do ní promítá i své zájmy. Tedy oficiálně řečeno: zájmy Evropy podané tak, aby nebyly v rozporu se zájmy Německa.

Právě teď by se mohlo zdát, že už to neplatí. Když Německo provedlo koperníkov­ský obrat a de facto přistoupil­o na společné evropské ručení za dluhy, ze svých zájmů tím ustoupilo ve prospěch Francie. Jen ze solidarity, či za to Francie něčím zaplatí? Že by podporou ještě zelenějšíh­o Nového údělu? Uvidíme. Ale že by byla Francie tak vstřícná, aby se kvůli německé protiatomo­vé obsesi vzdala jaderné energetiky? Až takovou moc německé šamanství zase nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia