Lidové noviny

Lynčujte internet

Lékaři nesmějí a nemohou jednat na objednávku

- Martin Zvěřina

Internet, a sociální sítě zvlášť, zasáhla vlna rozhořčení nad počínáním lékařů motolské nemocnice. Ti prý „odmítají“léčit chlapečka, na jehož léčbu se sešlo ve sbírce více než 50 milionů korun. Ačkoli je pravda jednoznačn­ě na straně lékařů, a nemocnice dokonce vydala tiskovou zprávu k tomuto případu, asi se těžko povede změnit názor internetov­ého „lidu“.

Je lhostejno, zda sledujeme „digitální demenci“, či jev daleko starosvětš­tější, důležitý je výsledek. A ten je alarmující. Nesmysl a blud o tom, že „lékaři nechtějí léčit“, se šíří veřejným prostorem. Přitom si jen těžko představím­e větší protimluv, troufnu si tvrdit, že nenajdeme lékaře, který by nechtěl pacientovi pomoci. Jenže „proti“týmu specialist­ů z motolské nemocnice, kteří posuzují medicínská rizika a zvažují, zda postup je lege artis, stojí internetov­á komunita, která každou hloupost šíří rychlostí stepního požáru. A pohříchu se vyjadřuje, jako by bylo možné objednávat si v otázkách léčebných postupů podobně jako v restauraci z jídelního lístku: Poručili a zaplatili jsme lék za 50 milionů a vy lékaři koukejte bez řečí plnit naši objednávku.

Takhle ale medicína nesmí a nemůže fungovat. Možná nějací šamani udělají přesně to, co si klient naporoučí, ale lékař nesmí pacienta poškodit. Pokud připustíme, aby medicínu řídily kampaně a nátlakové skupiny, dospějeme nejen k rozvalu finančnímu a organizačn­ímu, ale též k masovému zhoršení zdravotníh­o stavu populace. Obrazně řečeno, necháme-li, aby léčil populaci herec Dušek, který doporučuje na covid-19 nasazovat antabus, stejně všichni nemocní nakonec skončí u klasické medicíny, na kterou jedinou je spolehnutí. Zoufalé nápady nemocných ani víra v zázračné léky zkrátka nepatří do vědy.

Budeme-li ve veřejném prostoru nejen tolerovat, ale dokonce pěstovat podobnou iracionali­tu a dáme-li přednost sebedojímá­ní před nepříjemno­u realitou, nemůžeme dopadnout jinak než špatně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia