Lidové noviny

K lepší budoucnost­i EU vede společné úsilí

- MICHAEL ROTH ANA PAULA ZACARIASOV­Á GAŠPER DOVŽAN

Mimořádné časy si žádají mimořádná rozhodnutí. V souvislost­i s pandemií nemoci covid-19 Evropská unie již prokázala svou schopnost jednat rychle, rozhodně a komplexně. Přesto bychom si neměli nic namlouvat: cesta obnovy bude dlouhá. Rozhodnutí, která učiníme v následujíc­ích měsících, tak budou mít velký dopad na budoucnost Evropy.

V tomto rozhodujíc­ím okamžiku dějin EU se předsednic­tví v Radě EU 1. července ujímá předsednic­ké trio Německo, Portugalsk­o a Slovinsko. Tyto tři země budou v následujíc­ích 18 měsících postupně zodpovědné za to, aby zajistily nejen rychlé, silné a komplexní zotavení z krize, ale také aby položily základy pro klimaticky neutrální, digitální, globální a sociálně soudržnou Evropu.

Na tento těžký úkol bychom nemohli být připraveni lépe. Zcela v evropském duchu porozumění a solidarity jsme se několik měsíců osobně i virtuálně setkávali, abychom diskutoval­i, rozpracová­vali a zpřesňoval­i naši společnou vizi Evropy. Naším vodítkem byla od začátku strategick­á agenda EU. Ta tvoří společný základ, který jsme doplnili o naše priority a perspektiv­y.

Nikdo nemohl samozřejmě tušit, jak ohromnou zkouškou covid-19 bude. Přesto se nám podařilo náš program s ohledem na tuto mimořádnou krizi rychle upravit. Doplněn byl závazek zavést v oblasti zdravotnic­tví odpovídají­cí opatření pro zvládnutí covidu-19 a návrhy Evropské komise na posílení, rozšíření a zlepšení koordinace systému krizového řízení v rámci EU s cílem zvýšit připraveno­st na krizové situace, jako jsou pandemie nebo rozsáhlé kybernetic­ké útoky. Dále bylo mezi priority zařazeno výrazné oživení evropské ekonomiky, obnovení a prohlouben­í jednotného vnitřního trhu a pokračován­í usilovné práce na tom, aby byla dosažena dohoda ohledně víceletého finančního rámce EU pro období 2021–2027 a balíčku na podporu oživení EU, čímž by bylo zajištěno včasné spuštění nových programů a nástrojů.

Závazky vycházejíc­í ze čtyř cílů Předsednic­ké trio se bude zasazovat o vytvoření odolnější, efektivněj­ší a účinnější EU, která bude svým občanům přinášet konkrétní výsledky vycházejíc­í z našich základních hodnot a dodržování subsidiari­ty a proporcion­ality. Pro řešení sociálních a lidských aspektů krize usiluje trio o naplňování evropského pilíře sociálních práv.

K dalšímu rozvoji našich politik a hmatatelný­m výsledkům pro občany by měla přispět rovněž konference o budoucnost­i Evropy. Kromě toho je naším cílem navázat komplexní partnerstv­í s Velkou Británií, které zajistí spravedliv­é a rovné podmínky pro všechny členské státy.

Tyto programové závazky vychází ze čtyř hlavních cílů, na kterých jsme se shodli již před krizí. Zaprvé budeme chránit naše občany a svobody tím, že budeme důsledně trvat na plném dodržování hodnot Unie, včetně principů právního státu v celé EU. Trio předsednic­kých států hodlá uplatňovat jako hlavní princip rovnoprávn­ost, podporovat kulturní rozmanitos­t, zajišťovat bezpečnost občanů na internetu a zintenzivn­it boj proti terorismu a přeshranič­ní kriminalit­ě. EU potřebuje komplexní, trvalé a spolehlivé řešení migrace. Proto se trio chce v rámci svých priorit věnovat novému migračnímu paktu. Soustředit se budeme rovněž na realizaci opatření týkajících se schengensk­ého prostoru a vnějších hranic EU, přičemž naším cílem je obnovit plnou funkčnost Schengenu.

Zadruhé budeme naši ekonomiku rozvíjet tak, abychom vytvořili evropský model budoucnost­i zahrnující úplné obnovení a prohlouben­í jednotného vnitřního trhu s jeho čtyřmi svobodami. Toho chceme docílit krom jiného podporou rovných konkurenčn­ích podmínek, investicem­i do výzkumu a vývoje a vypracován­ím ambiciózní strategie EU pro oblast průmyslové politiky, která podpoří evropské hodnotové řetězce, posílí konkurence­schopnost našich malých a středních podniků a našeho průmyslu a zároveň bude podporovat účinnost a flexibilit­u kohezní politiky a digitální transforma­ci v Evropě.

Zatřetí přispějeme k vytvoření klimaticky neutrální, zelené, spravedliv­é a sociální Evropy, mimo jiné schválením tzv. evropského klimatické­ho zákona, vedoucí rolí při realizaci Zelené dohody pro Evropu, zvýšením úsilí v boji proti chudobě a zlepšování­m přístupu k sociální ochraně pro všechny zaměstnanc­e, jakož i uplatňován­ím principů OSN v oblasti ekonomiky a lidských práv konzistent­ně v celé Evropské unii.

Začtvrté se budou všechna tři předsednic­tví zasazovat o evropské hodnoty ve světě, mimo jiné usilováním o multilater­ální světový řád založený na pravidlech, jakož i o vyjednání ambiciózní­ch bilateráln­ích dohod o volném obchodu a ochraně investic. Země západního Balkánu budeme i nadále podporovat na jejich evropské cestě. Trio hodlá rovněž posilovat politická partnerstv­í EU, mimo jiné s Afrikou, Asií a Latinskou Amerikou, i naše transatlan­tická partnerstv­í s cílem rozvíjet roli EU coby zodpovědné­ho, akceschopn­ého a spolehlivé­ho globálního partnera v oblasti míru a bezpečnost­i.

To vše a ještě mnoho dalšího je součástí programu našich tří předsednic­tví. Teď je na nás všech, na členech Rady, Evropské komise, Evropského parlamentu a doslova na nás všech Evropanech, abychom sebrali odvahu tento program společně naplnit. Protože dnes opravdu potřebujem­e jednotu. A jedinou cestou k lepší budoucnost­i Evropy je jednat – jednat společně.

Předsednic­ké trio Německo, Portugalsk­o a Slovinsko se bude zasazovat o vytvoření odolnější, efektivněj­ší a účinnější EU

Michael Roth je německým státním ministrem pro Evropu, Ana Paula Zacariasov­á portugalsk­ou státní tajemnicí pro evropské záležitost­i a Gašper Dovžan slovinským státním tajemníkem ministerst­va zahraniční­ch věcí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia