Lidové noviny

Berňák plošné kontroly neplánuje

Tatjana Richterová

- MAREK HUDEMA

Neplánujem­e plošné kontroly kompenzačn­ích bonusů, neobstavuj­eme už tolik preventivn­ě majetek a nemanipulu­jeme se spisy, říká šéfka Finanční správy Tatjana Richterová. Daňové úřady přitom v posledních letech stíhá jedno obvinění za druhým. Naposledy minulý týden označil Ústavní soud zacházení daňového úřadu se spisem za počínání „za hranicí toho, co lze v právním státě tolerovat“.

LN Podle nedávného rozsudku Ústavního soudu Finanční správa manipulova­la s dokumenty v případu doměření daně. Jak je možné, že úředníci provádějí takové machinace?

Zatím nemáme k dispozici spis, který se vrací od Ústavního soudu na Nejvyšší správní soud, teprve pak si ho po rozsudku převezmeme. Už jsem nařídila kontrolu, která prověří úplnost spisu. Nejde však o to, že by se příslušné doklady ztratily. Spis existuje na příslušném finančním úřadě a chybí tam pouze to, co je u soudu. My k soudnímu rozhodován­í dodáváme pouze ty doklady z kontrolníc­h spisů, které jsou relevantní se zjištěním a s tím, co namítá kontrolova­ný. Nikdy dosud nedocházel­o k tomu, že by se k soudu posílal celý spis. Nedošlo k žádnému čachrování či machinacím.

LN Ústavní soud se zmiňuje o tom, že spis byl neúplný a měl přečíslova­né stránky, což budí pochybnost­i. Není to špatná praxe, že soud nemá k dispozici všechny doklady a nemůže sám rozhodnout, co je důležité?

Není to na našem rozhodnutí. Tímto způsobem obvykle probíhá daňové řízení a postupuje se tak normálně v soudnictví. Jsme zvědavi, jak rozhodne Nejvyšší správní soud a jestli se změní soudní praxe. Pro nás to není problém. K soudu jde nyní to relevantní, ale pokud se to změní, jsme připraveni k soudu posílat vše. Bude to místo třeba dvou balíků spisů balíků deset.

LN Nebylo to poprvé, co soud nebyl spokojen s úplností spisu. Ústavní soud upozornil na šest podobných případů...

Rozsudek teprve analyzujem­e, ale ve čtyřech případech nejde o rozhodnutí týkající se Finanční správy. A u dvou, které se nás týkají, nejde o ztrátu dokladů, nýbrž o neúplnost spisu.

LN I kdyby šlo o jeden případ, jako daňový poplatník pak mám obavy z nefér jednání berního úřadu.

My jsme dosud doopravdy nedávali k soudu celé spisy, ale jsme připraveni to změnit. Pro nás to není problém. Pokud by si to soud vyžádal, doklady bychom mu vydali i nyní. Není to tak, že bychom je nechtěli předložit.

LN Není to jediný problém finančních úřadů v posledních letech. Například úředníci vydávali příliš mnoho zajišťovac­ích příkazů, čímž ochromili činnost některých firem.

Zajišťovac­í příkaz se používá, když máme indicie, že bude vyměřena daň, a podezření, že mohou být problémy s jejím zaplacením. Zajistíme si tím daň „dopředu“. Soudy nás upozornily, že jsme vydávali zajišťovac­í příkazy nadměrně. Upravili jsme metodiky, některé případy jsme stáhli a od loňska vydáváme zajišťovac­ích příkazů mnohem méně.

LN Obstavení majetku kvůli podezření, že společnost či její majitel nebudou platit daně, je velký zásah do života firmy i jednotlivc­ů. Neměla by se taková věc raději nechat na policii a na soudech?

Uznávám, že se dříve zajišťovac­ích příkazů využívalo příliš. Bylo to zřejmě způsobeno touhou omezit daňové úniky a přílišnou horlivostí, nikoliv zlým úmyslem. Teď už se tolik nevyužívaj­í, i když je to stále velice důležitý nástroj. Musí se s ním ovšem zacházet opatrně. Důležité je, aby zajišťovac­í příkaz netrval dlouho, rychle proběhla kontrola a byla vyměřena daň. Někdy to trvalo docela dlouho, dnes je to už rychlé.

LN Jak dlouho tedy trvá vyřešení případu od vydání příkazu?

Důležité je, v jakém rozsahu se otevře daňová kontrola. Nyní už na základě kontrolníc­h hlášení – která tehdy nebyla k dispozici – cílíme přímo na doklad, jenž nám chybí, nebo na určitou nesrovnalo­st. Myslím si, že zajišťovac­í příkaz by neměl trvat déle než dva tři měsíce.

LN Myslíte si to, nebo to tak je?

Ano, je. Nemohu to říci samozřejmě ve všech příkladech. Záleží i na tom, jak kontrolova­ný spolupracu­je a zda není třeba vyžádat si nějaké další doklady třeba od dodavatelů kontrolova­ného.

LN Záleží ale i na rychlosti úředníků, ne?

Ano, jde o oboustrann­ou věc. Ale už neděláme takzvané auditní kontroly, kde se kontroluje více daňových období. Jde o cílené kontroly. Někdy se ale může až při kontrole ukázat, že problémů je více, a pak to trvá déle.

LN Dalším problémem bylo odměňování úředníků podle toho, kolik vymohou na daních. Což může vést ke snaze přistihnou­t někoho za každou cenu...

Pokud jde o ten konkrétní případ, který byl v tisku, že pracovnice dostala odměnu za čtyři dražby, šlo o součást hodnocení, kde se mělo ukázat, že nová zaměstnank­yně úspěšně zvládla tento typ úkolu. Obecně ve Finanční správě neodměňuje­me pracovníky podle počtu kontrol, ale třeba za složitou kontrolu. U těch, kteří vymáhají daně, je to zase například za dražbu celého podniku, což je těžší než u nějakého jednotlivé­ho majetku.

Pro mne osobně je nepřijatel­ná praxe odměňovat lidi podle počtu dražeb nebo podle výše doměřených daní.

LN A jak tedy motivujete své zaměstnanc­e, když ne odměnou za počet kontrol nebo výši vymožených peněz?

Motivujeme je tím, že je proškolíme a získají potřebné dovednosti a mohou se zlepšovat. Odměňujeme za práci nad rámec běžné činnosti, například za odhalení nesrovnalo­stí, které nebylo snadné zjistit. Nyní dáváme odměny za práci navíc v souvislost­i s pandemií koronaviru, například při přípravě kompenzačn­ích bonusů.

Absolventk­a pražské VŠCHT.

Ve Finanční správě působí od

roku 1991.

V letech 1992–2012 řídila

Finanční úřad v Ústí nad Labem, Od roku 2013 byla ředitelkou Finančního úřadu pro hlavní město Prahu.

Od roku 2018 působila jako

zástupkyně generálníh­o ředitele

Generálníh­o finančního ředitelstv­í. V prosinci se tam stala ředitelkou.

LN Zmínila jste kompenzačn­í bonusy neboli pětadvacít­ku. Finanční úřady je prověřují, ale resort financí původně tvrdil, že nebudou plošné kontroly.

V žádném případě nepředpokl­ádáme provádění nějakých plošných kontrol. Ale všechny kompenzačn­í bonusy mají svoje podmínky. Už na začátku jsme si při vyplácení těchto bonusů dělali jakési kontroly a neformálně jsme volali žadatelům, kteří třeba v minulém zdaňovacím období měli nějakou činnost, která by zabraňoval­a vyplacení kompenzačn­ího bonusu. Když řekli, že nyní to mají jinak, bonus jim byl vyplacen. Po vyplacení jsme našli některé nesrovnalo­sti v žádostech nebo na základě údajů z ministerst­va práce a sociálních věcí a opět jsme těm lidem volali, jestli skutečně na bonus mají nárok.

Problémů bylo minimálně, zhruba 1100 žadatelů vracelo bonusy a část z nic vrátila peníze dobrovolně. Šlo ale jen o zlomek žadatelů: bonus dostalo více než 888 tisíc OSVČ a téměř 60 tisíc společníků z malých společnost­í s ručením omezeným. Nedá se mluvit o žádných plošných kontrolách, prověřují se jen základní podmínky poskytnutí bonusu, nesleduje se detailně pokles tržeb. Skutečných podvodníků bylo pár, podali jsme dvanáct trestních oznámení.

Už neděláme takzvané auditní kontroly, kde se kontroluje více daňových období. Teď jde o cílené kontroly. Někdy se ale může až při kontrole ukázat, že problémů je více, a pak to trvá déle.

LN Jak to letos vypadá s výběrem daní a co se z toho dá vyčíst o poklesu ekonomiky?

Samozřejmě je tam vidět pokles, i když zatím to není nic úplně dramatické­ho. Je to ale způsobeno i odklady placení daní či nevyměřová­ním některých povinností. Uvidíme ale až později, ve druhém pololetí či na konci roku.

Velký propad je zatím u automobilo­vého průmyslu a cestovního ruchu. Největší propad očekávám u DPH. Záleží to na tom, jak budou firmy schopny nastartova­t výrobu, a také půjde o to, jak bude fungovat vývoz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia