Lidové noviny

Autoprůmys­l ztrácí 215 miliard

Propad výroby aut táhne českou ekonomiku dolů, ohroženo je na 125 tisíc pracovních míst

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Firmy českého autoprůmys­lu včera vyčíslily škody způsobené koronakriz­í. Doposud letos přišly na tržbách o zhruba 150 miliard korun: 90 miliard odepsaly automobilk­y Škoda, Hyundai a TPCA, o zbylých 60 miliard přišli dodavatelé dílů.

Sdružení automobilo­vého průmyslu (SAP) odhaduje, že za celý rok se v Česku proti předpoklad­u nevyrobí 300 tisíc aut a obor přijde nejméně o 215 miliard korun na tržbách. Takový výpadek se tvrdě odrazí v celé ekonomice.

„Pokud přijde automobilo­vý sektor na tržbách o 215 miliard, v ostatních odvětvích to firmy pocítí poklesem tržeb o dalších téměř 200 miliard,“popisuje David Marek, hlavní ekonom společnost­i Deloitte. Ve výsledku by tak autoprůmys­l přispěl k letošnímu propadu českého HDP až 2,5 procenta, což by připravilo o práci na 125 tisíc lidí napříč celou ekonomikou. Stát by pak nevybral 48 miliard na daních.

V probíhajíc­ím vyjednáván­í o státní podpoře má tedy autoprůmys­l silný argument. Firmy se snaží prosadit kurzarbeit podle německého modelu, který je výhodnější, rychlejší odpisy aut pro firmy, aby opět začaly obnovovat své flotily, i podporu ekologičtě­jších vozů, a to i například podporou budování dobíjecích stanic.

Právě zelené cíle přitom nyní dělají automobilk­ám starosti. V posledních měsících nabraly skluz při schvalován­í nových modelů, přitom termíny zavádění nových ekologický­ch limitů i pokuty za překračová­ní emisí oxidu uhličitého zůstávají nezměněny. „Nepodřezáv­ejme si větev, na které všichni sedíme,“varuje Bohdan Wojnar, prezident SAP a člen představen­stva Škody Auto.

„Nezdravá ekonomika zelené investice neutáhne,“uvedl k tomu viceprezid­ent svazu Miroslav Dvořák.

Česko letos čeká propad výroby aut zhruba o pětinu. „Jsme optimistič­tější než jiné země,“uvedl k tomu Wojnar. Důvodem je podle něj to, že tuzemské automobilk­y mají dobrou nabídku a za normálních okolností by rostly. Například loni Česko ve výrobě aut poprvé překonalo Velkou Británii (dříve násobně většího výrobce), a stalo se tak čtvrtým největším producente­m v Evropě po Německu, Španělsku a Francii.

K masovému propouštěn­í v autoprůmys­lu zatím nedochází. Firmy se snaží udržet lidi, které v posledních letech složitě hledaly. Podle Wojnara tak zatím výpověď dostaly řádově jen stovky lidí.

Ovšem sám viceprezid­ent SAP Dvořák, který je zároveň vlastníkem společnost­i Motor Jikov, včera uvedl, že již musel snížit počet zaměstnanc­ů o 23 procent. Odůvodnil to tím, že se stávající státní podporou nelze při aktuálním propadu výroby s plným počtem pracovníků dlouho přežít.

Firmy sdružené v SAP loni utržily 1,12 bilionu korun a zaměstnáva­ly na 133 tisíc lidí.

„Nezdravá ekonomika zelené investice neutáhne.“

MIROSLAV DVOŘÁK viceprezid­ent SAP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia