Lidové noviny

Dotyk přírody s plným komfortem

- DANA JAKEŠOVÁ

Rádi byste vyrazili na dovolenou do Alp, jenže obavy, jak letos bude všechno probíhat, vás v rozhodován­í trochu brzdí? Zbytečně. „Rakousko téměř žádná omezení v souvislost­i s covidem nenařizuje, většinou se jedná jen o doporučení,“říká Eva Němečková z Čedoku. Dodává, že i hotely a restaurace fungují v podstatě beze změn, jako před koronakriz­í. Tedy s výjimkou zvýšených hygienický­ch opatření. Pokud si navíc vyberete některou z klidnějšíc­h lokalit, můžete k našim jižním sousedům zamířit zcela bez obav.

Jedním z takových klidných míst je horské středisko Turracher Höhe u jezera Turrachsee, které se nachází na hranici mezi spolkovými zeměmi Štýrskem a Korutany. Jde o náhorní plošinu ve výšce bezmála 1800 metrů nad mořem.

Hlavní devízou Turracher Höhe je ekologická kvalita zdejší krajiny, která je výjimečná i v celorakous­kém měřítku. Voda ve zdejších potocích a jezírkách je křišťálově čistá a pohled na rašeliništ­ě nenechá nikoho na pochybách, že pojmy jako znečištění či degradace tu jsou dosud neznámé.

Bez návalu turistů

Návalu turistů se tu není třeba obávat. „Naším cílem není masový turismus. Vždyť na Turracher Höhe by se tisíce turistů ani nevešly,“říká Karin Leebová, majitelka hotelu Hochschobe­r. Ve středisku tak vládne klid a pohoda. Nemají tu ani žádné noční bary, ani diskotéky. „Takže když turisté popojdou pár metrů za poslední stavení, octnou se v čisté přírodě, kde zvířata ještě nejsou plachá a kde se dá voda z potoků bez obav pít. Právě tohle chceme zachovat,“dodává Karin Leebová.

Přesto jsou samozřejmě letos více obezřetní. Hosté od hotelu obdrží veškeré informace o bezpečnost­ních opatřeních mailem ještě před příjezdem, takže check-in probíhá na recepci hladce. Zde jsou roušky předepsány, po hotelu je pak již pohyb volný. „Abychom zabránili hromadění hostů v restauraci, každý si zvolí, v jakém časovém rozpětí přijde na snídani a večeři,“popisuje systém Karin Leebová. Ve wellness areálu ale žádná omezení nemají. Na ploše pět tisíc metrů čtverečníc­h s dodržování­m rozestupů problémy nejsou.

Nudit se v Turracher Höhe určitě nebudete. Na své si přijdou lidé milující procházky na horách, příznivci pěší turistiky i fanoušci severské chůze. Nenáročná je například okružní turistická stezka kolem tří jezer (asi dvě hodiny, 7,2 km). Okružní cesta Barbara-Weg (dvě hodiny) vás zase povede po stopách historické hornické tradice. Samozřejmě lze ale vyrazit i na náročnější horské túry. Zkrátka nepřijdou ani cyklisté. Dětem se pak bude líbit alpská horská dráha Nocky Flitzer a svět zážitků Nocky’s AlmZeit u horské stanice lanovky Panoramaba­hn.

Adrenalin i harmonie

Pro ty, kdo se nedokážou rozhodnout mezi odpočinkem a dobrodružs­tvím, může být ideálním místem pro dovolenou region Saalfelden Leogang. Ubytovat se můžete třeba v Leogangu, alpské vesničce obklopené horským masivem Leoganger Steinberge. Původně chudý region je dnes vyhlášeným lyžařským i letním střediskem, které láká bohatým vyžitím.

„Podle kondice, nálady a počasí můžete na kole zdolat příkrý trail, vyrazit na horskou túru nebo se jen tak požitkářsk­y procházet po údolních a lesních stezkách. Bikeři budou u vytržení z nabídky cyklistick­ých stezek všech obtížností a důmyslného bikeparku. Golfoví nadšenci ocení pestrost nabídky 17 hřišť v bezprostře­dním okolí,“vyjmenováv­á hlavní lákadla regionu spolumajit­el zdejšího resortu Puradies Michael Madreiter. Ušetřit

můžete s kartou Saalfelden Leogang Card, kterou dostanete, když se ubytujete v některém z partnerský­ch hotelů. Karta umožňuje jízdy lanovkami, vstupy do zábavního parku Sonnrain, na zážitkové koupaliště Obsmarkt nebo k jezeru Ritzensee. Zdarma s ní můžete cestovat autobusy a vlaky v regionu Pinzgau.

Možností ubytování je v Leogangu nespočet, od apartmánů přes penziony až po luxusní hotely. Úplné soukromí nabízí například 14 srubů rozesetých na louce nad hotelem Puradies. Postaveny jsou v tradičním stylu s pecí, přitom ale nenápadně zaručují veškerý moderní komfort. Hosté srubů mohou využívat wellness i plavecké jezírko zmíněného hotelu i se v něm stravovat. „Vaříme z lokálních surovin z našeho statku. Ten je tak blízko, že si děti mohou dojít ke slepičkám pro vajíčka na snídani,“dodává Madreiter. Sepětí s přírodou zkrátka vyznávají ve všech směrech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia