Lidové noviny

MeToo pokračuje, zasáhlo e-sporty

Už se nebojí promluvit. Po filmovém a hudebním průmyslu se nyní o své nemilé zážitky dělí i ženy v e-sportech.

- TEREZA JANOVSKÁ

PRAHA Kampaň MeToo, která se spustila obviněním režiséra a producenta Harveyho Weinsteina, obletěla svět a ženy napříč odvětvími sdílely své zkušenosti se sexuálním obtěžování­m.

Zpočátku šokující výpovědi ale brzy narušily vymyšlené či zkreslené historky, které tak neprávem celou řadu mužů pošpinily. I kvůli tomu se už na kampaň spousta lidí dívala s nedůvěrou a vlna přiznání se brzy přelila. Teď se však dostala na nové území. Do světa virtuálníc­h sportů, tzv. e-sportů.

Vše začalo tweetem, ve kterém žena obvinila streamera Lona, že ji držel za stehno a dožadoval se sexu. Možná netušila, jakou lavinu spustila, ale od té doby se se svými nepříjemný­mi zážitky podělila spousta dalších žen.

Jednomu z nejzávažně­jších obvinění musí čelit Grant Harris, jeden z předních komentátor­ů populární e-sportovní hry Dota 2.

Přímo jeho jméno zmínilo hned několik žen, jedna z nich dokonce tvrdí, že jí hodil do sklenice s pitím drogu a později ji znásilnil. „Stalo se to před šesti lety, ale dodneška je mi špatně, když si na to vzpomenu,“napsala v anonymním přiznání.

Harris nic z toho nepopřel, na sociálních sítích se akorát omluvil. „Chtěl bych se všem omluvit, když se ohlédnu, udělal jsem strašlivé věci. Poslední roky jsem na sobě pracoval, abych byl lepším člověkem,“napsal.

S Harrisem s okamžitou platností ukončila smlouvu slavná organizace Evil Geniuses, přišel o práci a musel se s Dotou rozloučit úplně. Nebyl ale jediný.

Ze sexuálního obtěžování byl nařčen i například nejslavněj­ší komentátor Doty Toby Dawson alias „Tobiwan“.

Zatím je vše příliš čerstvé

Ač v jeho případě nešlo o natolik závažné obvinění, otřáslo to celou scénou. Tobiwan totiž patří mezi nejoblíben­ější moderátory a jeho hlášky se mezi hráči i diváky staly legendární­mi.

Jeho vina se zatím neprokázal­a a on sám zveřejnil svou část pohledu. I tak se ho ale rozhodl vývojář hry potrestat rovnou. Z Doty 2 odstranil všechny hlášky, které hráči mohli používat během hry. A ti je měli natolik v oblibě, že jejich odstranění nesou těžce a žádají je zpátky.

Dalším z obviněných byl například profesioná­lní hráč hrající pod přezdívkou MethodJosh, který měl sexuálně obtěžovat dokonce nezletilou dívku. O pár dní později se tým Method rozloučil i se svým zakladatel­em, který měl rovněž v minulosti závažný vroubek. Tým kvůli tomu přišel o řadu sponzorů a ruce pryč od něj dávají i hráči a streameři.

Od prvního veřejného přiznání uběhl sotva týden, přesto se už našlo několik desítek žen, které se rozhodly vyjít se svým příběhem ven. Nevyhnulo se to snad žádnému e-sportovním­u odvětví. Mezi obviněné patří hráči, komentátoř­i, majitelé týmů, ale i vývojáři.

Jelikož jsou veškeré příběhy čerstvé, zatím padlo jen několik předčasnýc­h trestů. Například streamovac­í platforma Twitch končí spolupráci se všemi obviněnými. Ve své zprávě uvedla, že chce být bezpečným místem pro všechny. Ti, kdo neprokážou svou nevinu, tak přijdou nejen o práci, ale i o prostor, kde mohli oslovovat veřejnost.

 ?? FOTO STARLADDER ?? Sexuálním predátorem by mohl být i komentátor e-sportů Dawson
FOTO STARLADDER Sexuálním predátorem by mohl být i komentátor e-sportů Dawson

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia