Lidové noviny

Sparta chce ukončit šestileté čekání na trofej

- JIŘÍ ČIHÁK

PRAHA V novodobé české fotbalové historii největší tuzemský klub tak dlouhé čekání ještě nezažil. Šest let, jeden měsíc a patnáct dnů. Po takové době může Sparta ve středu znovu pozvednout velkou trofej. Finále poháru se blíží: hraje se dnes od 20.15. Liberec proti Spartě, stadion u Nisy.

Jaké to bude? „Určitě jiné než před pár dny na Letné,“je přesvědčen Pavel Hoftych, liberecký trenér. „Důležitý zápas, který chceme zvládnout,“reaguje jeho protějšek Václav Kotal.

Před deseti dny to v prvním kole ligové nadstavby bylo ze strany Sparty přesvědčiv­é. Soupeři moc šancí nedala, vyhrála 4:1, a potvrdila vzrůstajíc­í formu.

„Nechci říct, že bychom na Spartě propadli, ale výsledkově to nedopadlo. Tentokrát to bude úplně jiné, bude to jeden specifický zápas. Všichni mají v hlavě to, že chceme, aby pohár zůstal v Liberci,“

řekl liberecký asistent Pavel Medynský.

Slovan má i tak v aktuální sezoně proti Spartě lepší bilanci. Vyhrál totiž oba ligové duely v základní části a ve finále bude mít jako bonus výhodu domácího prostředí. O pohár se poprvé nehraje na neutrální půdě, ale na stadionu týmu, který byl ke dni semifinále hůře postavený v ligové tabulce.

Vítěz zápasu bude mít jistou účast ve třetím předkole Evropské ligy bez ohledu na své postavení v domácí soutěži.

Sparta si první finále od května 2014 zajistila v parádním semifinálo­vém zápase s Plzní (2:1). Předtím z cesty odklidila také Baník Ostrava (5:0), České Budějovice (4:1) a Jihlavu (2:1).

Liberec, který národní pohár získal rok po Spartě, letos cestou pod vrchol překonal Mariánské Lázně (5:2), Prostějov (3:1), Teplice (2:0), Slovácko (0:0 a 4:2 na pen.) a Olomouc (2:1).

Kdo udělá poslední krok?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia