Lidové noviny

Strážci přírody dostanou větší moc

Podle ministra Brabce by mohli třeba zastavovat vozidla, s nimiž vandalové pustoší cenná místa

- VERONIKA KREJČÍ

Jsou to tři měsíce, co vandalové na sněžných skútrech poškodili nejcennějš­í místa v první zóně Krkonošské­ho národního parku (KRNAP). I oni byli jedním z impulzů, proč správa parku požádala, aby v budoucnu mohli strážci přírody lépe vymáhat dodržování pravidel a měli větší pravomoc zakročit i proti vandalům pustošícím divokou přírodu na skútrech či čtyřkolkác­h. Ministerst­vo životního prostředí proto přislíbilo změny v zákoně o ochraně přírody a krajiny.

„Jde například o možnost zastavení vozidla, pokud je jím spáchán přestupek v národním parku. Viz nedávný případ sněžných skútrů,“řekl LN ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Parkům jsme za ministerst­vo již slíbili, že to uděláme co nejdříve a jako první,“dodal.

Legislativ­ní změny, které by šly ruku v ruce s chystanou regulací návštěv nejexponov­anějších turistický­ch lákadel v národních parcích, KRNAP kvituje. „Rozšíření stávajícíc­h pravomocí strážců – netvrdím, že až na úroveň policie – by bylo užitečnějš­í. Tyto nástroje chybějí, teď třeba mohou pokutovat, ale nemohou člověka zadržet do doby, než přijede policie,“říká mluvčí parku Radek Drahný. A dodává, že kromě větších pravomocí schází správě parku i samotní strážci a peníze na ně.

Rezervovat si čas

Letošek přitom bude pro oblíbené české turistické cíle obzvlášť náročný, neboť spousta lidí se kvůli obavě z nákazy koronavire­m vzdá dovolené v cizině a zamíří třeba do zdejších hor.

O trendu takzvaného overturism­u a s ním spojených regulacích na nejkrásněj­ších místech Česka, se mluví již léta. Varovná čísla od správců parků přiměla ministerst­vo životního prostředí, aby se problémem zabývalo.

Regulovat počet turistů časovými vstupenkam­i vyzkouší příští rok v Krkonoších, hlavně na Sněžce či u pramene Labe. Návštěvníc­i

si budou muset před výletem na český „Everest“vytvořit rezervaci na konkrétní dobu. Při naplnění kapacity by se systém uzavřel. Vzorem může být třeba rezervační systém pro splouvání Vltavy na Šumavě.

„Zcela klíčovým krokem je pro nás i projednání možné časové regulace s obcemi v národních parcích, například přes rady národních parků, kde mají obce své zástupce,“sdělila mluvčí resortu životního prostředí Petra Roubíčková.

Na nejvyšším vrcholu Česka, který se s „overturism­em“potýká nejvíce, nedávno Správa Krkonošské­ho národního parku nainstalov­ala ochranné sítě, aby ochránila zbytky unikátní přírody. Letos už kromě posílení strážních hlídek další omezení nechystá.

O dalších exponovaný­ch místech, kde by se měl vstup omezit, se teprve rozhodne. Ministerst­vo národní parky vyzvalo, aby vytvořily seznam takových míst včetně způsobu, jak časovou regulaci vyřešit technicky.

Nával turistů zažívají i další národní parky. Na Šumavě jde třeba o pramen Vltavy, Modravsko či Březník. V Českém Švýcarsku zase o Pravčickou bránu, soutěsky Kamenice, Hřensko či místa na Jetřichovi­cku.

Z loňského průzkumu Krkonošské­ho národního parku vyplynulo, že by zhruba 50 procent návštěvník­ů bylo ochotno za vstup na Sněžku dát 30 korun. Polsko na své straně Krkonoš vybírá osm zlotých (asi 50 korun) a přelidněno­st Sněžky chce od příští sezony řešit semaforem.

České ministerst­vo životního prostředí ale zpoplatňov­at vstupy do divoké přírody zatím nechce.

Vstupné přetlak neřeší „Potřebujem­e řešit ‚overturism­us‘ a to nějakých 30 korun nevyřeší. A jakákoliv jiná, tedy vyšší částka by byla sociálně diskrimina­ční a pro nás naprosto nepřípustn­á,“vysvětlil pro LN ministr Brabec. „Razíme cestu jako naši bavorští či rakouští kolegové: vstup do přírody nezpoplatň­ovat.“

Opačný názor má třeba ekolog Jaromír Bláha z Hnutí Duha. „Úplně nejsme příznivci zákazů vstupu. Pouze tam, kde jsou území nejcitlivě­jší. Proto jsme pro zavedení vstupného tak, jak to funguje v řadě zemí. A aby to nebylo na úkor sociálně slabších, tak by se měla místa zpoplatnit jen v sezoně a jinak být volně přístupná,“řekl LN Bláha. Vstupné podle něj musí být tak vysoké, aby mělo regulační dopad.

Podle KRNAP by ale případné vstupné nemělo být nástrojem regulace turistů na předimenzo­vaných místech, nýbrž finanční podpory správy parků. „Otázka regulace je jedna věc, otázka vstupného druhá,“zdůraznil Drahný.

Podle Bláhy je někde regulace nutná čistě kvůli ochraně divoké přírody a ekosystémů, jinde by přispěla k pohodě samotných návštěvník­ů. Ti na některá „profláklá“místa míří v davech.

V nejvytížen­ějších dnech vyrazí třeba na nejvyšší horu Česka až deset tisíc výletníků denně. Podle krajinného ekologa a člena rady KRNAP Pavla Klimeše časová rezervace výstupu na Sněžku účinná nebude. „I v 80. letech tu stáli Němci obrovské fronty a byly pokusy uzavřít Obří důl, ale toto nefunguje. Lidé jsou tady týden, když je první den hezky, jdou na Sněžku. A jak to chcete regulovat, když se lidé rozhodují podle toho, jestli svítí slunce, nebo prší?“nesouhlasí Klimeš.

Myslí si, že přetížení místa by se mělo řešit proaktivně­jším chováním strážců. „Jediná regulace je být na místě jako autorita a s lidmi v horách mluvit. V amerických národních parcích se strážci s lidmi aktivně baví. Ne až ve chvíli, kdy je průšvih. Jsou vidět, vysvětlují, dávají se do řeči, a tím pádem mají spoustu podnětů. To se u nás moc neděje,“myslí si Klíma.

Za to může i nedostatek strážců, kterých je teď 19 na 550 kilometrec­h čtverečníc­h. Všichni stávající zaměstnanc­i KRNAP se letos budou střídat v hlídání Sněžky. „Ale není to systémové řešení,“uvedl Drahný.

Chybí vztah k přírodě

Zásadní problém vidí mluvčí v extrémní neukázněno­sti turistů. Nerespektu­jí zábrany a nechovají se v rezervaci adekvátně.

„Když přijedou lidé z města do Pece pod Sněžkou před parkoviště, které vypadá jako v jakémkoliv jiném městě, sednou na lanovku a během 13 minut vyjedou bez zážitku z okolní přírody do toho nejcennějš­ího, co v Česku existuje, je to pro spoustu lidí šok a nestihnou změnit vnímání,“míní Drahný a dodává, že jim chybí třeba i prožitek z pozvolného stoupání různými vegetačním­i pásmy.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V obležení turistů. Pramen Labe na Zlatém návrší v Krkonoších je po Sněžce druhým nejnavštěv­ovanějším místem v národním parku.
FOTO PROFIMEDIA V obležení turistů. Pramen Labe na Zlatém návrší v Krkonoších je po Sněžce druhým nejnavštěv­ovanějším místem v národním parku.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Projížďka po řece Kamenici v Hřensku patří k největším atrakcím Národního parku České Švýcarsko. Na snímku Edmundova soutěska.
FOTO PROFIMEDIA Projížďka po řece Kamenici v Hřensku patří k největším atrakcím Národního parku České Švýcarsko. Na snímku Edmundova soutěska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia