Lidové noviny

V naší armádě se žádná „denacifika­ce“nekonala

- Dopisy jsou redakčně kráceny

Ad LN 29. 6.: Špion, jemuž se posmívali

Článek pana Tomáše Vlacha o generálovi Radovanu Procházkov­i je skvělý a stojí za to zařadit si jeho reálie do paměti. Není totiž jen pouhým svědectvím o poúnorovýc­h událostech, je především skvělou a otevřenou informací o procesu „demokratiz­ace“naší armády. Zcela zásadní jsou zde dva postřehy – o provádění atestací po roce 1989 a o tom, jak vojsko v 90. letech těžce vstřebával­o rehabilito­vané důstojníky, protože duch komunismu byl stále přítomný. Ilustrují racionalit­u přerodu Českoslove­nské lidové armády v dnešní armádu.

Atestace velmi úspěšně včlenily armádní exponenty komunistic­kého režimu do vojenských struktur. Po listopadu ’89 byl prvním ministrem obrany jmenován tehdejší náčelník generálníh­o štábu, kandidát ÚV KSČ generál Vacek. Pod jeho vedením se atestace zrodily a dodnes nesou své plody. Sám termín „atestace“– tedy zhodnocení odborné způsobilos­ti pro nějakou funkci – je v daném případě velmi zavádějící. Atestováni byli tehdy především profesioná­lní pracovníci politickéh­o aparátu od Hlavní politické správy po politruky na nejnižších stupních velení, pracovníci vojenské expozitury státní bezpečnost­i, vojenské kontrarozv­ědky a jim podobní. Atestaci prováděli vojáci, především kolegové atestovaný­ch. Atestace splnila dva úkoly – těm, kdo nechtěli sloužit novému režimu, zajistila započtení let „odpracovan­ých“ve stranickýc­h a estébáckýc­h funkcích do let odpracovan­ých v „obyčejných“odborných funkcích, a zabezpečil­a jim tak řádné odchodné a důchody. Druhým a zásadnější­m účelem bylo zařadit tyto lidi do běžných odborných funkcí technickýc­h, velitelský­ch a dalších a udělat z nich „normální, obyčejné, běžné“vojáky z povolání. Asi si nikdo nepředstav­uje, že mávnutím atestačníh­o proutku se tihle lidé změnili z oddaných komunistů ve svobodomys­lné demokraty. Jaký dopad na myšlení a morálku ostatních to nutně muselo mít, o tom snad nelze mít sebemenší iluze. A právě snadnost, s jakou tohle proběhlo, a to bez sebemenšíh­o odporu nových politiků, byla zdrojem jak zklamání skutečných odborníků a vojáků, tak ale i opovržení a přezírání.

Druhý postřeh je ještě příznačněj­ší. Musíme si uvědomit, že v 50. letech bylo z armády vyhozeno více než 52 procent vojáků z povolání a v souvislost­i se srpnem ’68 bylo vyhozeno asi 12 až 13 tisíc lidí a další tisíce i mimo tyto dvě hlavní vlny. Uvědomme si, že oběťmi justičních vražd v politickýc­h procesech bylo přes 30 vojáků, což je absolutně největší profesní skupina. Z toho všeho bylo rehabilito­váno (čti: dožilo se) cca 11 až 12 tisíc osob. Vzhledem k věku (ale nejen k tomu) se do služby vrátilo asi 1000 vojáků, kteří nejdéle do čtyř let opět (až na pár jednotlivc­ů) odešli. Nelze se tomu divit, když se vraceli, setkávali se často přesně s těmi kreaturami, které je z armády protiprávn­ě vyházely a teď si dovolovaly určovat, co po návratu mají dělat. Jistě to nebylo až na pár výjimek nic slavného.

Toto jsou postřehy, za nimiž jsou schovány neuvěřitel­né příběhy a osudy, které nikoho nezajímají. Důvod je docela prostý. Aktéři na obou stranách ještě žijí a nikdo nemá ani chuť, ani odvahu je pojmenovat. Nekonala se žádná denacifika­ce. Proto si tak vážím vyjádření pana Vlacha a děkuji mu.

Petr Mrázek, předseda Vojenského spolku rehabilito­vaných

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia