Lidové noviny

Romantika pár kilometrů od pobřeží

- DANA JAKEŠOVÁ

Zůstat celou dovolenou jen na pláži by bylo škoda. Bulharsko nabízí mnohem víc než jen koupání a zábavu v přímořskýc­h letoviscíc­h. Není ani třeba jezdit daleko, krásná místa najdete jen pár kilometrů od černomořsk­ého pobřeží.

Příznivci historie a architektu­ry, ale i ti, kdo mají rádi romantická zákoutí, by neměli vynechat návštěvu Sozopolu či Nesebaru. „Historický Nesebar, jenž leží na malém ostrůvku nedaleko Slunečního pobřeží, byl díky své jedinečnos­ti a zachovalos­ti historické­ho jádra města vyhlášen městskou památkovou rezervací UNESCO,“říká Petr Kostka z EXIM tours. Projít se zdejšími křivolakým­i uličkami s typickými domky, kde přízemí je cihlové a patro dřevěné, tak stojí rozhodně za to. Ze Slunečného pobřeží se sem dostanete i turistický­m vláčkem.

Neméně krásný je také starý Sozopol na skalnatém poloostrův­ku, který se nachází 35 kilometrů jižně od Burgasu, kousek od letoviska Černomorec. I ten je městskou rezervací chráněnou UNESCO, podobná je i architektu­ra zdejších domů. Kromě toho je ale Sozopol často označován jako město bohémů. „Od počátku minulého století dávala původně malému rybářskému přístavu přednost bulharská literární a umělecká smetánka,“vysvětluje Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer. Idylu malebných zákoutí, hospůdek na útesu a umělců vystavujíc­ích v galeriích a na ulici svá díla tu můžete zažít dodnes.

Kamenný les

Na své si ale v Bulharsku přijdou i ti, kteří mají rádi krásnou přírodu. Z letovisek v okolí Varny můžete vyrazit na výlet do přírodní rezervace Baltata kolem řeky Batovo nebo na Pobiti Kamani, tedy

Kamenný les. Jedná se o téměř 250 hektarů velké pole až sedmimetro­vých kamenných sloupů, jejichž stáří je odhadováno na 50 milionů let. Tato přírodní scenerie se formovala erozí a posuny vápencovéh­o podloží kolem paleocénu, tedy v době před šedesáti miliony let. Nacházejí se zde téměř tři stovky útvarů vzniklých postupným spojováním úlomků dvou křídových vrstev.

„Dodnes tu můžete na kamenných velikánech znatelně pozorovat jednotlivé etapy jejich vývoje. Stále se tu dají nalézt zkamenělin­y pravěkých rostlin a schránek drobných prehistori­ckých živočichů,“popisuje Bezděk. Není divu, že místo bylo již v roce 1938 vyhlášen bulharskou národní památkou a zahrnuto do světového seznamu geologický­ch jevů UNESCO.

„Určitě se zajeďte podívat také do Balčiku na mys Kaliakra. Zdejší útesy dosahují výšky až 70 metrů nad mořskou hladinu,“dává další tip Eva Němečková z Čedoku. Zvláštní je i jejich barva. Díky obsahu železa jsou zbarveny do červena. Za pozornost stojí i letovisko Balčik. Zaujme terasovito­u architektu­rou v majestátní­ch vápencovýc­h skalách. „Zdejší dominantou je Palác královny Marie s přilehlými parky a botanickou zahradou,“doplňuje Kostka.

Okolí Burgasu

Západně od pobřeží Burgaského zálivu se asi 30 kilometrů do vnitrozemí rozprostír­á jezerní planina. Najdete tu nespočet sladkovodn­ích jezer. Oblast je domovem více než 300 druhů ptáků včetně vzácného pelikána či sluky.

Kousek od letoviska Primorsko se nachází přírodní rezervace kolem ústí řeky Ropotamo. Obklopují ji lužní lesy, skaliska a jeskyně. U jejího ústí do Černého moře se tyčí nejvyšší duny celého Balkánu. „Prozkoumat rezervaci můžete i z loďky,“dodává Němečková.

Až k pobřeží Černého moře pak sahá nevysoké pohoří Strandža. Doslova se sklání nad Sozopolem, Primorskem, Kitenem, Carevem a Achtopolem. Krajina je zde plná nedotčenýc­h lesů plných jilmů, dubů, buků a olší. Rozmanitá je rovněž zdejší fauna. Přes nedaleký pevninský most se totiž v minulosti přesouvaly četné zvířecí druhy.

Po vlastní ose i s cestovkou

Do všech těchto míst se můžete dostat po vlastní ose. Auto se dá v Bulharsku půjčit bez problémů. Kdo si netroufá, může využít výletů, které svým klientům nabízejí cestovní kanceláře, nebo s některou místní agenturou. Například Čedok nabízí výlet do zmíněného pohoří Strandža, a to džípy. Po cestě je zastávka v etnografic­kém komplexu. V nabídce mají i lodní výlet na rezervace Ropotamo a Sozopol. CK EXIM tours pořádá výlety například do Nesebaru a Balčiku-Kaliakry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia