Lidové noviny

Tajemná řeka na dně propasti

- EVA OBŮRKOVÁ

Letní kouzlo Moravského krasu a výlet k propasti Macocha? Kdekdo si klepe na čelo: oblíbené místo zaplaví davy výletníků a kras se promění v moravský Václavák. Jenže dětem začaly prázdniny, dospělí mají dovolenou, a patříte-li mezi ty prozíravěj­ší, vstupenky do Punkevních jeskyní máte rezervovan­é dopředu. Ale co když ne?

Věřte nebo ne, s ležérním přístupem „ono to nějak dopadne“se do Punkevních jeskyní podíváte opravdu jen s notnou dávkou štěstí. Podzemní prostory, kde se část prohlídkov­é trasy proplouvá na lodičkách po hladině podzemní říčky Punkvy, nemají v Česku obdoby a časy, kdy jste přišli k pokladně, koupili lístek a vešli do podzemí, jsou dávno pryč. Pokud zjistíte, že je vyprodáno, můžete zkusit štěstí jinde: v Balcarce, Výpustku, Kateřinské či Sloupsko-šošůvských jeskyních možná budete mít víc štěstí. Co vás tam čeká? V Balcarce nejbohatší krápníková výzdoba ze všech přístupnýc­h jeskyní Moravského krasu, ve Výpustku vzpomínka na protektorá­tní podzemní továrnu a armádní velitelské stanoviště (a také spousta interaktiv­ních hrátek pro děti), v Kateřinské vůbec největší podzemní prostor v Česku a ve Sloupsko-šošůvských jeskyních možnost výběru kratší anebo delší trasy, při níž v podzemí strávíte téměř dvě hodiny.

Skutečnou raritou je ovšem zážitková trasa spodními patry Sloupsko-šošůvských jeskyní po stopách průkopníka speleologi­e z 18. století, matematika, kartografa, přírodověd­ce a autora prvního speleologi­ckého spisu J. A. Nagela. Prohlídka trvá asi tři hodiny a je k ní třeba dobrá fyzička, protože vás čekají dlouhé kolmé žebříky a obvyklé záludnosti jeskynního prostředí včetně plazení po břiše. Po přestávce vynucené koronavire­m je okruh od začátku července opět otevřen.

Paradoxně se právě tady, hluboko pod běžně přístupným­i jeskyněmi, také dostanete k Punkvě: část Nagelovy trasy totiž vede řečištěm Sloupského potoka, jehož ponor najdete před vstupem do Sloupsko-šošůvských jeskyní. Teče podzemím směrem k jihu a jižně od Sloupu, zhruba pod místem, kde na povrchu najdete závrt Městikáď, se v labyrintec­h Amatérské jeskyně stéká s potokem Bílá voda; dál už pokračuje jako Punkva.

Amatérská jeskyně, zřejmě nejdelší jeskynní systém ve střední Evropě, je nepřístupn­á, takže dalším místem, kde se na Punkvu můžete podívat, je až propast Macocha. Říčka protéká po jejím dně, kde napájí dvě jezírka, Horní a Dolní. Pod hladinou Dolního jezírka se skrývají další podzemní prostory, prozatím prozkouman­é do celkové hloubky propasti 188,5 metru. Velikost jezírka závisí na průtoku Punkvy: když je vody málo, téměř vysychá, když je jí naopak příliš, může se spojit s Horním jezírkem. Úchvatná a 138 metrů hluboká propast budí úctu, ať už se na ni díváte shora, nebo zdola. Bohužel zdola to jde jedině při prohlídce Punkevních jeskyní, shora se nabízí vyhlídka z Horního či Dolního můstku. Z něj už uvidíte jezírka na dně i návštěvník­y jeskyní, kteří se chystají nasedat do lodí a vydat na nezapomenu­telnou plavbu po ponorné řece.

První úsek vodní plavby vede slepým ramenem Punkvy kolem vysokých komínů k takzvané Čtyřicítce, kde z chodby hluboko pod hladinou vyvěrá Punkva do volných prostor: dál už lodě plují po aktivním toku. Pod hladinou jsou vidět osvětlené Skalní mosty, plavba pokračuje po Pohádkovýc­h jezerech k podzemnímu přístavišt­i u překrásnéh­o Masaryková dómu a nakonec nízkou chodbou až k místu, kde se z lodí vystupuje a Punkva se po několika kilometrec­h v podzemí znovu vrací na povrch země.

Ne však nadlouho; po pár desítkách metrů se řeka znovu propadá do podzemí. Tam se spojuje s uměle proraženým tunelem, který odvádí vodu z Punkevních jeskyní. Kromě ní přibere vodu z dalších podzemních toků a nakonec se opět po pár desítkách metrů definitivn­ě vrátí na zemský povrch. Po jejích březích pohodlně dojdete až ke Skalnímu mlýnu a Domu přírody Moravského krasu; dál Punkevním údolím s několika rybníčky vede jen frekventov­aná silnice, kterou do krasu přijíždí většina návštěvník­ů. Punkva se stejně záhy ztrácí z očí, mizí mezi továrními halami strojíren a na okraji Blanska se vlévá do řeky Svitavy.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO 2X PROFIMEDIA ?? Říčka Punkva protéká po dně propasti Macocha, kde napájí dvě jezírka, Horní a Dolní. Pod hladinou Dolního jezírka se skrývají další podzemní prostory.
FOTO 2X PROFIMEDIA Říčka Punkva protéká po dně propasti Macocha, kde napájí dvě jezírka, Horní a Dolní. Pod hladinou Dolního jezírka se skrývají další podzemní prostory.
 ??  ?? Částí prohlídkov­é trasy v Punkevních jeskyních se pluje na lodičkách. Vstupenky si zajistěte předem!
Částí prohlídkov­é trasy v Punkevních jeskyních se pluje na lodičkách. Vstupenky si zajistěte předem!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia