Lidové noviny

Móda elektrokol zaměstnává sanitky

Prodeje bicyklů s motorem rostou, covidové léto jim svědčí. Přibývá však i úrazů nezkušenýc­h jezdců

- ELIŠKA NOVÁ ANDREA ŘEPKOVÁ

V době karantény se té reklamě nedalo vyhnout – Jaromír Jágr propagoval ozdravný efekt jízdy na elektrokol­e. Zjevně uspěl: Češi se v bicyklech s přidaným pohonem začínají zhlížet. Prodejci i půjčovny hlásí prudké nárůsty zájmu a je to vidět na stezkách či silnicích.

„V dubnu jsme i díky naší televizní kampani zaznamenal­i vzrůst tržeb na takřka 400 procent hodnot z loňska a nárůsty pořád počítáme v násobcích dřívějších čísel,“sdělil LN Martin Kudrna, ředitel e-shopu Bikero.

Klasická kola stále vedou, prodejci odhadují, že na jedno prodané elektrické připadají tři běžná, ale shodují se, že trend elektrokol je vzestupný. Část poptávky navíc pokrývají zápůjčky.

„Poslední dva víkendy jsme půjčili vše, co mělo ráfky: 25 elektrokol a 40 kol. Zakázky jsme museli i odmítat,“uvedl Petr Kalaš z brněnské půjčovny RentBike.

Díky e-kolům se do provozu dostávají i sváteční jezdci, kteří jinak sportem nežijí. Typicky jde o muže starší 55 let, kteří dřív na kole jezdili, ale odvykli si. A to může být problém, jak potvrzují záchranáři napříč republikou.

„Nemyslím to zle, ale na elektrokol­o sedne úplně každý. Dřív to dělal ten, kdo měl fyzičku, dostal se tam, kde na to měl. Elektrokol­o vás ale vyveze i na hřeben Krkonoš,

šlape za vás. Jenže když se lidé mají dostat dolů, dochází k úrazům,“řekl LN Ivo Novák, mluvčí zdravotní záchranky Královéhra­deckého kraje. Tam letos zažili i smrtelná zranění.

V létě je vždycky víc úrazů, ale nynější je specifické. Kvůli virové hrozbě tráví mnohem víc lidí dovolenou v Česku, což společně s rozmachem elektrokol zvýrazňuje rizika. Třeba jen v Plzeňském kraji se během léta denně zraní tři cyklisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia