Lidové noviny

USA investují miliardy do výroby vakcíny v ČR

Jak vzniká očkovací látka

- MICHAL BERNÁTH

Vláda Spojených států se rozhodla řádně akcelerova­t vývoj toužebně očekávané vakcíny na covid-19. Poskytne proto finanční injekci ve výši skoro 38 miliard korun firmě Novavax, která přípravek chystá. Administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa si takto předobjedn­ala 100 milionů dávek vakcíny, která by se dle odhadů mohla začít vyrábět už v lednu 2021.

Je to plán s výraznou českou stopou. Vakcína by se totiž měla kompletně vyrábět přímo v České republice, v částečně zaniklé obci Bohumil nedaleko Prahy. Tamní továrna se věnuje výrobě vakcín od roku 1920 a Novavax ji koupil koncem května. Je tak možné, že část produkce v současnost­i asi nejpoptáva­nější světové zdravotní komodity zůstane v Česku.

„Věřím, že díky dobrým vztahům bude vstřícnost tady část vakcíny nechat. Tak se o tom aspoň mluvilo,“řekl LN vládní zmocněnec pro zdravotnic­ký výzkum Roman Prymula. Zástupci firmy se přišli představit i na Úřad vlády, aby nastínili své plány.

Podle Prymuly jsou investice USA signál, že tamní vláda výzkumu Novavaxu věří. Je to ostatně vůbec největší pobídka spojená s „koronavakc­ínou“. První na světě ale americká společnost asi nebude. Náskok před ní mají minimálně dvě další.

Peníze od americké vlády dostaly také firmy AstraZenec­a či Moderna Therapeuti­cs, žádná však ne tolik, kolik doputovalo na účet Novavaxu, firmy z amerického státu Maryland. Dolary jdou z programu Operation Warp Speed, volně přeloženo jako operace Nadsvěteln­á rychlost, který má s celkovým objemem v přepočtu necelých 95 miliard korun urychlit vývoj vakcín.

Obě zmíněné společnost­i jsou oproti Novavaxu napřed, hotovou očkovací látku by mohly mít už letos v říjnu. Podle vládního zmocněnce pro zdravotnic­ký výzkum to však zrovna Čechy mrzet nemusí. „Ten závod o vůbec první vakcínu na covid asi vede AstraZenec­a, ta si však nechala zaplatit rezervaci výroby od Německa, Francie, Itálie a Nizozemska. To jsou stamiliony dávek – a než by přišla řada na nás, byla by půlka roku 2021,“vysvětlil Prymula.

Až miliarda dávek ročně Novavax má s výrobou velké plány. „Tato akvizice je životně důležitá pro výrobu více než miliardy dávek ročně,“prohlásil prezident americké firmy Stanley Erck poté, co jeho společnost dokončila nákup továrny u Kostelce nad Černými lesy.

Vyvíjená vakcína s názvem NVX-CoV2373, jež má do světa proudit z fabriky ležící mezi Kolínem a Prahou, má dle Prymuly značné ambice. „Její nespornou výhodou jsou studie naznačujíc­í velkou potenci. Z hlediska imunogenit­y by mohla být lepší než vakcíny, které jsou nyní ve vývoji napřed. I proto ty finanční injekce americké vlády,“uvedl epidemiolo­g.

Zároveň ale upozornil, že sázka Trumpovy administra­tivy na Novavax

může pro Čechy znamenat i komplikace. Američané totiž budou chtít své investice zhodnotit právě formou dodávek nové vakcíny. I kdyby se tak u nás produkoval­y stamiliony dávek očkovací látky na covid, ty mohou přednostně směřovat rovnou za hranice.

S podobným scénářem už má dotyčný závod zkušenost; v roce 2009 se v něm vyrábělo sérum na pandemicko­u chřipku, tehdejší česká vláda si vakcínu nerezervov­ala, a ta proto šla celá do zahraničí.

NVX-CoV2373 se má vyrábět celá přímo v Bohumili, do ampulek dovezených ze Švédska ji jen vpraví až v Německu. Není tomu tak vždy, kupříkladu antigeny vakcíny pneumokoku se „montují“na několika různých místech.

Perpetuum mobile na vakcíny Předpoklád­á se, že kýžené protilátky by vakcína mohla v těle podržet tři až pět let. Pokud do té doby onemocnění covid-19 ze světa nezmizí, může se z továrny nedaleko středočesk­ých Jevan stát koronaviro­vé perpetuum mobile. Vakcíny by totiž bylo potřeba vyrábět periodicky dál. I v případné době postkorona­virové však továrna mít problém nebude, prochází přestavbou na ještě vyšší bezpečnost­ní třídu, což umožní vyrábět v Bohumili i infekční vakcíny. Tou ta na covid-19 není.

Česko pracuje i na vývoji své vlastní vakcíny, na výzkum vyčlenilo desítky milionů korun. Tým vědců pověřený tímto úkolem vede lékařka a poslankyně za ANO Věra Adámková. Oproti zmíněným projektům je ale prakticky na začátku, testy se odehrávají zatím jen v laboratoří­ch. Navíc dle některých odborníků je tato snaha zbytečná. Virologové a imunologov­é z Učené společnost­i ČR v dopise adresované­m vládě napsali, že celý projekt vyvolává podezření, že „u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentn­ích znalostí“. Záměr financovat vývoj vakcíny jen desítkami milionů označili za naivní.

Vakcína společnost­i Novavax je založena na jedné bílkovině z povrchu nového typu koronaviru. Právě tato bílkovina umožňuje viru zachytit se na lidské buňce a proniknout do ní.

Vakcína obsahuje část bílkoviny, jež je sama o sobě neškodná. Na ní se lidský imunitní systém „naučí“zničit virus, pokud organismus napadne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia