Lidové noviny

Vlak měl před střetem počkat, jel dál

- PERNINK, Karlovarsk­o

Vlak jedoucí směrem na Karlovy Vary, který se v úterý srazil s protijedou­cí soupravou, měl zůstat stát ve stanici Pernink, kde ale nepočkal. Dle Drážní inspekce to vyplývá ze záznamů komunikace mezi strojvůdci a dispečerem. Proč se to stalo, není jasné, inspektoři zatím neměli možnost vyslechnou­t strojvůdce, kterého policie už propustila ze zadržení. Při srážce u Perninku zemřeli dva lidé, jeden z nich Němec, a 24 pasažérů se zranilo.

Provoz na trati mezi Perninkem a Novými Hamry na Karlovarsk­u byl včera ráno obnoven. Zranění jsou stabilizov­aní, mnozí už i doma. České dráhy uvedly, že jsou připraveny odškodnit aktéry nehody i pozůstalé.

Policie vyšetřuje tragédii pro podezření z obecného ohrožení, jednoho strojvedou­cího zadržela. Na vyšetřován­í spolupracu­je s Drážní inspekcí. Z dosud známých poznatků je zřejmé, že hlavní příčinou nehody byla lidská chyba. Nejen

pro zjištění přesných příčin srážky, ale i pro navržení bezpečnost­ních opatření bude podle mluvčího inspekce Martina Drápala podstatné zjistit, proč vlak na Karlovy Vary nečekal na protijedou­cí soupravu v Perninku.

Spletl se kvůli volnu?

Drážní inspekce prověřuje i to, zda strojvedou­cí na trať nevjel, protože si kvůli svátečnímu pondělí spletl dny. O víkendech se totiž vlaky křižují až ve stanici Nové

Hamry. Na trati, na níž se nehoda stala, není žádné zabezpečov­ací zařízení, které by bránilo nebo upozornilo strojvůdce, že na trať nemá vjet. Vlaky jedoucí v opačných směrech se na trati mají míjet v předem dané stanici, provoz tam řídí lidé a vše závisí na komunikaci mašinfírů s dispečerem.

Právě tyto aspekty kritizují čeští strojvůdci, jimž vadí stávající situace zabezpečen­í regionální­ch tratí, jež je dle nich nedostateč­né. „Odmítáme, aby byl provoz závislý jen na lidském faktoru, a žádáme, aby byly více využívány technologi­e, které jsou k dispozici,“uvedl prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic. Dle Správy železnic jsou všechny celostátní i regionální tratě zabezpečen­é, je ale nutné dodržovat předpisy.

Na tratích se zjednoduše­ným řízením provozu se od roku 2011 staly čtyři nehody, ta úterní byla pátá. Ve všech případech bylo příčinou lidské selhání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia