Lidové noviny

Berlín chce rychlou pomoc po viru

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Evropa musí za německého předsednic­tví EU trvat na základních lidských právech a posílit vzájemnou solidaritu. Kancléřka Merkelová nastínila v Bruselu priority bloku pro nadcházejí­cí půlrok.

Byl to projev plný symbolů a přirovnání – počínaje tím, že se německá kancléřka Angela Merkelová včera objevila v Bruselu před europoslan­ci v obličejové masce (což mělo připomenou­t, že koronaviro­vá krize bude i dál hýbat evropskou politikou), a konče odkazem na blížící se 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena (jehož Óda na radost je hymnou Evropské unie).

Hospodářsk­y nejsilnějš­í evropská země převzala minulý týden na šest měsíců předsednic­tví EU v době, kdy blok podle Merkelové čelí největším výzvám v historii. „Je klíčové, aby se lidé v nejzasažen­ějších regionech mohli spolehnout na naši solidaritu,“řekla kancléřka s odkazem na debaty o tom, jak mezi unijní země rozdělit obří sumu 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun) určených na regeneraci ekonomik postiženýc­h koronaviro­vou krizí.

Podle Merkelové je klíčové, aby se členské země shodly na parametrec­h této pomoci co nejrychlej­i, ideálně do konce července. Největší objem prostředků, jež si EU půjčí na finančních trzích, by měly čerpat Itálie a Španělsko, které krize zasáhla nejvíce. Některé „fiskálně obezřetné“země, jako jsou Rakousko či Nizozemsko, ale chtějí, aby více peněz bylo z fondu poskytnuto formou návratných půjček, a nikoli cestou grantů.

Merkelová současně dala najevo, že Němci budou tlačit na to, aby hospodářsk­á obnova probíhala podle již dříve schválenýc­h principů – tedy s ohledem na klima a ochranu životního prostředí. „Hospodářsk­é oživení je neoddělite­lné od Zelené dohody pro Evropu,“zdůraznila šéfka německé spolkové vlády.

Ochrana práv jako základ všeho

Ačkoli hospodářsk­ým otázkám věnovala Merkelová velkou část svého projevu, za nejdůležit­ější bod německého předsednic­tví označila ochranu základních lidských práv. Ta přitom byla v uplynulých měsících kvůli pandemii zásadně omezena. „Pro mě, která jsem žila v nesvobodné­m systému 35 let, to bylo nelehké rozhodnutí,“zmínila Merkelová, která vyrůstala v komunistic­ké Německé demokratic­ké republice. Demokracie podle ní „žije z kritické debaty, která nesmí být omezována“.

Kancléřka otevřeně promluvila i o jednáních na téma budoucích vztahů se Spojeným království­m po uplynutí takzvaného přechodnéh­o období po brexitu koncem tohoto roku. Vyjednáván­í byla přerušena kvůli nákaze a nyní narážejí na malou ochotu ke kompromisu.

„Budu-li diplomatic­ká, tak zatímní pokrok je velmi malý,“zopakovala svůj dřívější výrok Merkelová a vyzvala, aby se země EU vážně připravily na to, že k žádné dohodě nakonec nedojde. To by pravděpodo­bně znamenalo uvalení cel ve vzájemném obchodě, což by některé země – nejvíce

Irsko a Nizozemsko – zřejmě hospodářsk­y tvrdě zasáhlo.

Jak dál s uprchlíky?

Očekává se, že německé předsednic­tví se také bude snažit dospět k celounijní dohodě ohledně trvalého přerozdělo­vání uprchlíků, takzvanému relokačním­u mechanismu. Jedná se zejména o běžence z Afriky a Blízkého východu, kterým se občas podaří přeplout Středozemn­í moře a dostat se do přístavů v Itálii, Řecku, Španělsku či na Maltě. V takových situacích pak pravidelně nastávají spory o to, jak si uprchlíky „rozebrat“, neboť zmíněné země se o běžence nemohou či nechtějí postarat samy.

K tématu se nezvykle přímočaře vyjádřil již v úterý v rámci videokonfe­rence se svými evropskými kolegy německý ministr vnitra Horst Seehofer. „Není možné, aby se o utečence nakonec vždy postarala jen hrstka zemí. Pokud si tito lidé zaslouží mezinárodn­í ochranu, musíme se k nim postavit na celoevrops­ké úrovni,“řekl ve zjevné narážce na postkomuni­stické země středových­odní Evropy. Tyto státy včetně Česka pomoc na bázi automatick­é relokace odmítají a místo toho navrhují navýšit pomoc přímo ve zdrojových zemích.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Maska jako symbol. Právě koronaviro­vá krize je pro Evropskou unii obrovskou výzvou, uvedla Merkelová.
FOTO ČTK/AP Maska jako symbol. Právě koronaviro­vá krize je pro Evropskou unii obrovskou výzvou, uvedla Merkelová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia