Lidové noviny

Epidemiolo­žka: Izrael ztratil směr, končím

- TEL AVIV

„Bylo mi ctí, že v době úporného boje proti koronaviro­vé epidemii jsem mohla hrát tak důležitou roli. Pro Izrael a jeho občany to byly kritické dny.“Předlouhý post na Facebooku, v němž dnes již bývalá ředitelka izraelskýc­h veřejných zdravotnic­kých služeb Siegal Sadeckiová vysvětlova­la svoji rezignaci, začínal zdvořile a diplomatic­ky.

O několik odstavců níže ale epidemiolo­žka přitvrdila. „Je to již několik týdnů, co izraelská cesta pro zvládnutí epidemie ztratila ten správný směr (...) Ztratili jsme příliš mnoho času zbytečnými debatami a konzultace­mi, lidé na důležitých pozicích se měnili nesmyslně rychle, aniž stačili alespoň poznat prostředí,“označila Sadeckiová manažerská selhání ve svém okolí. Na žádného konkrétníh­o politika však neukázala.

Klíčové postavy izraelské politické scény byly její rezignací zjevně překvapeny. Ministr zdravotnic­tví Juli-Joel Edelstein na dotaz médií pouze řekl, že o odchodu Sadeckiové z jejího postu nic neví, nicméně jí poděkoval za profesioná­lní práci. „Sejdu se s ní a pokusím se porozumět důvodům jejího odstoupení,“řekl překvapený ministr. Za dobrou práci epidemiolo­žce poděkoval i premiér Benjamin Netanjahu.

Čísla hrozivě rostou Odstoupení Sadeckiové přišlo v situaci, kdy počty osob nově infikovaný­ch koronavire­m v Izraeli opět zamířily vzhůru.

Křivka začala stoupat, nejprve mírně, poté strměji po znovuotevř­ení škol, obchodů a dalších zařízení v květnu – Sadeckiová tehdy proces uvolňování, podle ní příliš rychlý, kritizoval­a. Nyní však infekce nabrala téměř exponenciá­lní směr, úřady v posledních dnech hlásily stovky nově nakažených denně.

Počátkem tohoto týdne byla proto v zemi znovu zavedena některá omezení: na veřejnosti je povinné zakrývání úst a nosu, byla uzavřena kina, divadla, bazény či tělocvičny. Restaurace a bary mohou obsloužit jen omezený počet hostů.

Premiér Netanjahu zatím trvá na tom, že kabinet zůstane u „omezených kroků“v boji proti viru, aby se země vyhnula opětovné úplné karanténě. Ta v Izraeli patřila na vrcholu epidemie na jaře k nejtvrdším na světě – lidé nesměli bez jasně deklarovan­ého důvodu dále než 100 metrů od svého bydliště a úřady sledovaly pohyb nakažených a potenciáln­ích nosičů viru pomocí speciální aplikace v mobilních telefonech.

Podobně jako v jiných zemích se i v Izraeli objevují protesty ze strany podnikatel­ů i zaměstnanc­ů, které „druhá uzávěra“postihuje. „Je to pro nás obrovský zásah. Už jsme měli zase plno a teď musíme lidi ze dne na den poslat na neplacenou dovolenou,“komentoval pondělní uzavření scény ředitel izraelskéh­o Národního divadla Noam Semel. vst

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia