Lidové noviny

Ječmen myší

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Rostlina zmíněná v titulku je tráva, která vypadá jako zelené obilí, vlaje ve větru, vlní se poddajnost­í a lehá si pod tíhou deště právě jako obilí. Roste touhle dobou všude, ale ve městě jsme ji nebyli zvyklí vídat. Nevídali jsme vůbec žádné traviny, divoké byliny, bodláčí a drobně kvetoucí rostliny. Zeleň se poslední roky v létě měnila ve žlutavý suchý drn. Zvláště tam, kde pravidelně řádily sekačky.

Přijel chlapík na burácející­m stroji, nasadil si sluchátka, akcelerova­l rychlost a štrikoval to ohromnou rychlostí po zatravněné­m políčku mezi asfaltem a vyštěrkova­nou cestou. Kam se s mašinou nedostal, tam to nechal koňovi, zato kam se dostal, vymlel to až na drn, včetně vysazených keříků, které ještě nestačily vyrůst tak, aby si jich všiml. Takže marný boj o záchranu čehokoli pokračoval úmorně každý rok. Někdy se pak ještě přišoural jiný chlapík s křovinořez­em a ohlodaný trávník kosmeticky dorazil, anebo se už taky ani neobjevil. Což byl nečekaný bonus.

Časy se ale mění. Nevzhledný­m, vymletým anglickým trávníkům je odzvoněno. Stejně si ten název ani nezaslouži­ly. Městské části, například v Praze 6, vyhlásily už vloni stav klimatické nouze a začaly se starat jinak. Nechávají trávu růst, jak se jí chce, a ještě jí v tom pomáhají. Vysazují „louky“a dovolí zeleni dorůst do její přirozené výšky. Ta pak za odměnu drží vláhu, což ocení především kolem vysazené stromy. Půda jim tak rychle nevysychá a šance dožít se dalšího léta se násobně zvyšuje. Je to krásné a je to správné. Konečně. Louky ve městě nic nenahradí. A přitahují lecjaké blanokřídl­é, všimli jste si?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia