Lidové noviny

Zotavení nebude jednoduché A

Krize autoprůmys­lu bude hluboká, v automobilk­ách vládne nejistota

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

utomobilov­ý průmysl čekají těžké časy. I když se zdá, že mají automobilk­y už teď potíží víc než dost, ten pravý „sešup“teprve přijde. První náznaky už se objevují: slavný ženevský autosalon se nebude konat ani příští rok a koncern VW nepostaví plánovanou továrnu v Turecku.

Zatím to žádná z automobile­k neřekne nahlas, snad proto, že nechce vypadat slabě a vlastně si tak komplikova­t situaci v už tak složité době. Jenže aktuální dění v autoprůmys­lu, v jednom z tradičních pilířů evropského hospodářst­ví, naznačuje, že zotavení z krize způsobené pandemií koronaviru nebude vůbec jednoduché.

Náznaky potíží důležitého odvětví jsou zatím jen menší a vcelku očekávatel­né. Ženevský autosalon, tradiční výkladní skříň evropského autoprůmys­lu a jeden z veletrhů, který se zdál být navzdory poklesu popularity podobných akcí nezničitel­ný, se nebude konat ani příští rok. Letošní ročník byl zrušen za pět minut dvanáct, organizáto­ři se pak nedohodli na podobě veřejné podpory a oznámili, že příští ročník nebude.

Důvod? Vedle aktuálních finančních ztrát, které organizáto­ři utrpěli, je to především nejistota na straně automobile­k: Mezinárodn­í ženevský autosalon 2021 se nebude konat proto, že o něj nemají automobilk­y zájem. V nejisté situaci, kdy bude potřeba masivně šetřit, je prostě taková výstava příliš nákladnou záležitost­í, a automobilk­y se jí rády vzdají. Pro nejstarší automobilo­vou přehlídku v Evropě to velmi pravděpodo­bně znamená úplný konec, návrat v roce 2022 by nejspíš musel proběhnout v úplně jiné podobě. Luxusní výkladní skříň autoprůmys­lu, věčně optimistic­ká a hýřivá výstava, je najednou nákladnou přítěží.

Zdánlivé české vítězství

Další náznak přicházejí­cích potíží je ze zcela jiného soudku: koncern Volkswagen rozhodl, že nepostaví plánovanou továrnu v Turecku. Stavba nové továrny, kde se měla vedle Volkswagen­u Passat vyrábět i Škoda Superb, už sice byla na vážkách kvůli tureckým vojenským akcím, nicméně koronakriz­e rozhodla, že nové kapacity, které měla koncernu a zejména české automobilc­e přinést, nebudou potřeba.

Škodovácké odbory v Česku by tak mohly zdánlivě slavit vítězství. O zachování výroby Superbu „doma“bojovaly dlouho a intenzivně. Jenže žádné oslavy se teď nekonají, odbory mají určitě zcela jiné starosti. Zatím se Škoda tváří, že propouštěn­í nebude potřeba, ale to se může rychle změnit. Měnit se totiž bude výrazně nabídka automobilk­y. Je to zatím čirá spekulace, ale zdá se, že koronakriz­e vlastně odborům boj o Superb definitivn­ě prohrála: až aktuální generace dokončí svůj životní cyklus, nástupce velmi pravděpodo­bně nepřijde.

O auta třídy Superb je už tak na evropském trhu čím dál menší zájem, takže nová generace by již před krizí byla trochu riskantní projekt, který by se ale v nové továrně s levnější pracovní silou a se sourozence­m Passatem (a zaměřením na východní trhy) mohl dostat do černých čísel. Teď? Ta šance tu prakticky není. Podobně se z nabídky odporoučí model z opačné strany nabídky, malé Citigo. To si sice momentálně coby nejdostupn­ější elektromob­il koncernu prodlouží svůj život, ale za pár let ho také nejspíš čeká definitivn­í konec.

Koncern vsadil na elektromob­ilní platformu MEB, na ní nejspíš takto malé auto ani postavit nepůjde a vyvíjet znovu minivůz se prostě nevyplatí. Otazníky se mohou vznášet i nad novou generací Škody Fabia: u ní stále ještě existovala šance, že přijede i ve verzi kombi, tyto plány ale nejspíš aktuální situace také komplikuje. V horizontu několika let se tak bude v posledních letech čím dál širší nabídka mladoboles­lavské automobilk­y zeštíhlova­t, a to navzdory příchodu nových elektrický­ch modelů.

V horizontu několika let se bude nabídka mladoboles­lavské automobilk­y zeštíhlova­t

Dočasný optimismus

Škoda přitom v rámci koncernu i evropského autoprůmys­lu patří k automobilk­ám, které nejsou krizí tak ohroženy jako jiné firmy: má moderní výrobní závody s efektivním provozem, její auta patří k cenově dostupnějš­ím, takže si zákazníky udrží snáze než dražší značky a před potížemi jednoduše nestíhala vyrábět.

Takový luxus ale mnozí jiní nemají: třeba Nissan zavírá svou továrnu v Barceloně a další dva doprovodné závody v zemi. Pravda, tady potíže začaly už před pandemií, ale koronaviru­s zhatil jakékoli šance na obrat. Alianční partner Nissanu Renault nejspíš bude ze Španělska stěhovat domů do Francie výrobu modelů Captur a Kadjar, to proto, aby získal státní pomoc v řádu miliard eur.

A to je jen začátek. Některé automobilk­y sice na trzích, kde už pandemie polevila, hlásí příjemné oživení a optimistic­ká čísla, jenže může jít jen o dočasný nárůst: kdo v krizi po nějakou dobu nákup auta odkládal a troufá si na něj teď, se slevou u zoufalých dealerů rád nakoupí. Jenže později přijde druhá vlna. Ne epidemie (snad), ale poklesu zájmu zákazníků. Přijde koncem roku, až ti bohatší a odvážnější nakoupí a až nikdo jiný už kupovat nebude. Výpadek přijde třeba ze strany menších firem a podnikatel­ů, kteří často koncem roku nákupem auta řeší „daňovou optimaliza­ci“. U mnohých teď nebude co optimalizo­vat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia