Lidové noviny

Berlín za volantem

Lze být pro Západ, ale zároveň proti Německu?

- Zbyněk Petráček

Jisté stereotypy mají tuhý život, zvlášť opírají-li se o zkušenost světových válek. Třeba vztah k Německu. To bylo jádrem centrálníc­h mocností, a aby mohlo vzniknout Českoslove­nsko, centrální mocnosti (v masarykovs­kém pojetí nedemokrat­ické) musely být poraženy demokratic­kým Západem. Stalo se v roce 1918. A Západ – i když už jen s pomocí Stalinova Východu – proti Německu uspěl i v roce 1945.

Ale teď se píše rok 2020 a Německo je reprezenta­ntem Západu, hegemonem Evropské unie a na půl roku jí předsedá. Takže se nabízí otázka. Lze být zároveň pro Západ, ale proti Německu, tak jako před 100 či 75 lety? Prakticky ne.

Německé předsednic­tví EU ušetří výhrady, že ať je v čele jakýkoliv stát, své si stejně prosadí Berlín. Teď bude Německo působit transparen­tně, navíc slušně, jak je v éře Merkelové zvykem, a komu se to nelíbí, ať odpoví na otázku: Jaký jiný členský stát by dokázal prosadit takový balík krizové pomoci pro EU? Jiná věc ovšem je, že s ním Německo prosazuje i své představy o morální politice, zelené ekonomice či celoevrops­kém azylovém systému.

Zde se rýsují rozpory i v prostředí sázejícím na partnerstv­í a spolupráci. Když německý ministr vnitra Seehofer na konferenci přesvědčov­al unijní kolegy, aby jejich země přebíraly od Itálie migranty vylovené v moři, ČTK to shrnuje: „Berlín chce země EU přesvědčit...“Die Welt o tom píše: „Seehofer zkrachoval s pokusem...“Tisk cituje i postoj liberální strany FDP: „Porozumění vůči těm v EU, kteří se jen vezou, slábne.“

Toto je kruciální moment. V Německu slábne porozumění pro ty, kdo nechtějí migranty přijímat. U nás slábne porozumění pro ty (Německo), kdo přijímání organizují celounijně. Najde se společný jmenovatel, na kterém bychom se shodli? Převáží postoj, že nechceme dovážet lidi z neslučitel­ných kultur, i kdybychom za to měli zaplatit roztržkou s EU? Či bude šance se z toho vykoupit? Tyto otázky nás budou provázet během německého předsednic­tví v EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia